Sink på plantebordet

Sink ser ikke bare pent ut. Det er også praktisk til utendørs bruk, og derfor ideelt som bordplate på et plantebord. Se hvordan du får det til her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2500 kroner

Intro

Et bord til å arbeide med planter og krukker på, er ikke bare praktisk - det er også pent, hvis du bruker litt tid på detaljene. Det står perfekt i et hjørne, mot et gjerde eller en bordvegg, men det kan også stå fritt i hagen.

Det ser flott ut med sinkbordplaten, som blir matt og flott patinert - men du kan også nøye deg med å bruke vanlige trykkimpregnerte bord som bordplate.

Hvis du maler bordet svart, ser det flott ut, og det holder lenger.

Veiledning

01
Rammer og hyller 5 Trinn

Rammene til plantebordet består av lekter, som settes sammen med skruer. Rammene har en tverrstiver, som hyllene kan hvile på. Tverrstiverne understøttes med et par vinkelbeslag, slik at de kan tåle tunge ting.

Rammene plasseres slik at det er en i hver ende av bordet, samt en i midten som kan understøtte hyllene.

Plantebordet har to hyller som hver består av fem bord. De skrus fast til rammen med litt luft mellom. Luften fordeles jevnt mellom bordene.

1

Sag ut delene, og sett sammen A, B, C og D til rammer med 100 mm skruer. Det blir pent å undersenke skruene.

2

Monter vinkelbeslag ved tverrstiverne (D). Vinkelbeslagene skrus fast - ett i hver side - med 40 mm beslagskruer under tverrstiveren (D) til den midterste hyllen. Det understøtter hyllen, så den kan bære tunge ting.

3

Skru fast hyllebordene (E) på nederste rammedel (A). Sett rammene loddrett, og skru først på de nederste bordene. Start med de to ytterste bordene, og fordel resten slik at luften mellom dem blir jevnt fordelt.

4

Skru fast bordene (E) på D til den øverste hyllen. Rett til rammen først, slik at den er i vinkel både loddrett og vannrett. Det er en god idé å forbore i enden av bordene, så treet ikke sprekker.

5

Plasser plantebordet der det skal stå. Det er en god idé å bygge et fundament til bordet, slik at det blir stående helt stabilt. Det er enklest å sette på plass bordet før bordplaten monteres.

02
Sinkbordplate 5 Trinn

Når du skal lage en bordplate med sink, blir resultatet best hvis sinkplaten limes fast og bøyes rundt en plate. Forskalings-plater er godt egnet til oppgaven, da de tåler fukt bedre enn alminnelig kryssfi-nér. Her måler platen 80 x 180 cm. Det passer nemlig til en standard sinkplate på 100 x 200 cm, da det skal være plass til en bøy på 10 cm i hver side. Derfor skal du bare klippe hjørnene av sinkplaten.

Få eventuelt en blikkenslager til å skjære til sinkplaten. Ellers må du selv klippe den til med en platesaks. Hvis du ikke har lyst til å lage en bordplate av sink, kan du lage en av planker - på samme måte som du lagde hyllene.

1

Lim fast sinkplaten til forskalings-platen. Klipp til sinkplaten med en platesaks, eller få den skåret til på ønsket mål, og lim den fast. Her bruker vi et monteringslim som er egnet til oppgaven.

2

Spenn fast kryssfinérplaten i bunnen av sinkplaten. Legg et par lekter på tvers, jevnt fordelt over hele platen. Sidene på sinkplaten bøyes opp ved å slå med en trekloss og hammer mens plate og sink er spent godt sammen.

3

Klipp hjørnene av sinkplaten, slik at du kan bøye sinkplaten rundt forskalingsplaten. Du kan fint klippe i platen med en platesaks.

4

Bøy sidene på sinkplaten med en trekloss og en hammer. Når du bruker en trekloss, blir det ikke merker i sinken. Bøyen på platen limes og holdes med en planke, som spennes fast med tvinger.

5

Spenn fast den bøyde sinken med tvinger. Tilpass et par bord i lengden. Legg dem hele veien rundt i kanten, og spenn fast. La det stå et døgns tid, og monter bordplaten på rammen med vinkelbeslag og 20 mm skruer.

Materialer

Til rammen:

• 3 lekter (A), 65 cm (36 x 48 mm)
• 6 lekter (B), 65 cm (36 x 48 mm)
• 3 lekter (C), 75 cm (36 x 48 mm)
• 3 lekter (D), 55,4 cm (36 x 48 mm)
• 10 bord (E) trykkimpregnert, 19 x 98 mm, 170 cm lange
• 6 vinkelbeslag, 35 x 50 mm
• Skruer, 40 mm og 100 mm
• Beslagskruer, 40 mm
• Evt. grunningsolje og trebeskyttelse

Til sinkbordplaten:

• 1 forskalingsplate, 18 mm, 80 x 180 cm
• 1 sinkplate, 6 mm, 100 x 200 cm
• Monteringslim

Tidsforbruk

Cirka 1 dag.

Pris

Cirka 2500 kroner (halvparten av beløpet går til sinken).

Vanskelighetsgrad

Det er enkelt nok å bygge plantebordet. Det vanskeligste med prosjektet er å rette til sinkplaten.

Tegning

Slik bygges bordet

Plantebordet består av tre rammer som fordeles med en i midten og en i hver ende av bordet. Det har to hyller som hviler på tverrstiverne og den nederste delen av rammen. Den øverste delen av rammen stikker ut over forkanten, slik at bordplaten blir stikkende litt ut. Bordplaten er kledd med sink, som er praktisk til utendørs bruk.

Slik bygges bordet

Det går fem bord til ei hylle. De fordeles med litt luft mellom, slik at de fyller ut rammen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler