Tre bein – så vipper ikke bordet

Fagmannen vil her vise hvordan han lager bordbein som sikrer at hagebordet aldri vipper. Et vanlig firbeint bord vil nesten alltid vippe når man setter det ut i hagen eller på terrassen. Men hvis man nøyer seg med tre bein, er man alltid sikker på at det står helt fast.

De tre beina blir skåret av tre stykker 48 x 48 mm høvlet furutre. Fagmannen innstiller først kapp-gjæresagen til et 45 graders loddrett snitt, men dessuten må den også innstilles til en 45 graders skråskjæring før treverket skjæres.

Lengden på beina skal være 116 cm. Det markeres, og beina sages til. Igjen med det spesielle snittet. Men i denne enden skråskjæres det motsatt vei.Nå er de tre bordbeina skåret til, og måler altså 116 cm fra øverst til nederst. Han måler opp til midten – 58 cm. Og streker opp målet på alle tre bordbeina på en gang. Merk deg at målene strekes opp hele veien rundt beina.

Nå skal to av beina plasseres forskutt for hverandre. Det gjør han ved å legge det ene bordbeinet over det andre, så midtstreken på det ene beinet flukter med kanten på det andre beinet og omvendt. Midten av bordbeinet – 24 mm inne – markeres, og det markeres likeledes 24 mm ned fra midtstreken.

Her skal det bores gjennom bordbeina med et 6 mm spiralbor. Først gjennom det ene beinet, deretter gjennom det andre. De to beina monteres med en 6 x 100 mm låsebolt med skive og mutter. Så skal det tredje beinet monteres. Låsebolten bankes lett i med en hammer. Og skive og mutter settes på og spennes godt fast. Det spesielle ved denne konstruksjonen er bl.a. at beina støtter hverandre i krysset.

De foldbare beina kan så tas med ut i hagen. Og det er lett å plassere bordplaten. Beina spenner mot bordets underramme og låses av den, og de tre beina sørger samtidig for at bordet ikke kan vippe.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemøbler