Solid hagebord - i valgfri størrelse

Når familien, naboene eller noen venner kommer innom til litt hygge i hagen, har du bruk for et stort hagebord. Lager du det selv, bestemmer du ikke bare hvor mange gjester det skal være plass til, det blir også sterkere enn de fleste hagebordene du kan kjøpe.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
600 kroner

Intro

Når familien, naboene eller noen venner kommer innom til litt hygge i hagen, har du bruk for et stort hagebord. Lager du det selv, bestemmer du ikke bare hvor mange gjester det skal være plass til, det blir også sterkere enn de fleste hagebordene du kan kjøpe.

Hagebordet er samlingspunktet i hagen. De kraftige materialene gir et solid og stabilt bord. Selv en stor markedsparasoll vil kunne stå helt fast om den blir satt i et hull i bordplata – sålenge vinden ikke er for sterk.

Så stort bør bordet være

Skal det sitte to personer på langsiden, må bordet være minst 140 cm langt. Et bord med plass til tre på sidene må være 180-200 cm. Skal bordet kunne romme flere, må du regne med at hver person trenger 60-65 cm.

Skal det sitte noen ved bordenden, må du la bordplata stikke minimum 50 cm ut over under-stellet. Bredden på bordet bør være minst 85 cm.

Veiledning

01
Bukkene 5 Trinn

1

Sag til beina (A), overliggerne (B) og tverravstivere (C). (Se tegninga på neste oppslag). Ei kappsag gjør det lett å sage vinkelrett. Sager du med ei håndsag, må du sage nøyaktig for at det skal bli vinkelrett og pent.

2

Hold bein (A) og tverravstiver (C) sammen med et par lister og tvinger midt på beinet. Med et 16 mm spiralbor borer du 20 cm dype hull til to plugger (D). Hullene skal ligge 15 mm innenfor ytterkantene på tverr avstiveren.

3

Sag ut 25 cm lange biter av en 16 mm rundstokk, og spiss dem lett med en kniv. Kanten av hullet og rundstokkene (pluggene) smøres med et tynt lag PU-lim (polyuretan) før de slås inn.

4

Bein (A) og overligger (B) monteres på samme måte. Når limet er tørt - etter et par timer - sager du endene av pluggene. Men ellers trenger du ikke å vente på limet, du kan fortsette å snekre etter bare ti minutter.

5

Midt på de to overliggerne skrur du fast en 8 til 10 cm stor kloss (E) med samme tykkelse. Bor to hull i klossen, og montér den med litt PU-lim og et par lange skruer.

02
Understellet 6 Trinn

1

To terrassebord (F) tilpasses slik at de er 55-60 cm kortere enn bordplata. Sag dem skrått av nede slik at endene får samme høyde som overliggeren (B). Skru dem fast til klossene (E) slik at de flukter med overkanten på bukken.

2

Skråavstiverne (G) lager du ved å dele en planke på langs med ei sirkelsag. Saga styrer du med ei føringsskinne eller et helt rett bord.

3

Sett skråavstiveren (G) på plass mellom bordene (F), og strek opp vinkelen ved tverravstiveren (C). Sag til skråavstiveren.

4

Det bør være 45 mm mellom skrå-avstiverne (G) oppe under bordet. Da er det plass til hullet til en parasoll. Merk opp den siste enden, og sag den i samme vinkel som i motsatt ende.

5

Skråavstiveren (G) settes på plass og holdes med ei tvinge. Den skrus fast med en skrue fra hver side.

6

Nede på bukken monterer du skråavstiveren (G) med to skruer gjennom tverravstiveren (C).

03
Bordplata 4 Trinn

1

Legg terrassebordene (H) ved siden av hverandre med baksiden opp. Sett avstandsbrikker på 3-5 mm mellom bordene, og skru fast tverrliggere (labanker) i bordene slik at tverrliggerne ligger på yttersiden av overliggerne (B).

2

Den midterste tverrliggeren (J) sager du av på midten slik at det er plass til bordene (F) oppe under bordet. Avstandsbrikkene fjernes med ei tang.

3

Skru fast bordplata til understellet med fire skruer gjennom over-liggeren (B) og inn i tverrliggeren (K) under bordet.

4

Sag av terrassebordene med ei sirkelsag i begge ender av bordet. Bordplata bør, i hver ende, stikke 25-30 cm ut fra overliggerne (B).

04
Plass til parasollen 2 Trinn

1

Akkurat midt på bordet borer du et hull som passer til parasollen. Begynn med å bore et hull i en bordbit, og bruk den som boreguide til å styre hullsaga etter den første centimeteren.

2

Under bordet kan du feste parasollen ved å bore et hull gjennom bordene (F) og parasollstanga og sette en låseskrue gjennom hullet.

Materialer

48 x 98 mm trykkimpregnert:
• 4 bordbein (A) á 60 cm
• 2 overliggere (B) á 94,5 cm
• 2 tverrravstivere (C) á 65 cm
• 2 klosser (E) á 10 cm
• 2 skråavstivere (G) á 80 cm (delt på langs)

28 x 120 mm terrassebord, eller noen som er nesten like:
• 2 bord (F) á 134 cm (under plata)
• 8 bord (H) á 200 cm (til bordplate)
• 2 tverrliggere (K) á 95,5 cm
• 2 tverrliggere (J) á 40 cm
16 mm rundstokk:
• 16 plugger (D) á 20 cm

Dessuten:
• Skruer til utebruk, 5 x 50 mm, 5 x 80 mm og 6 x 120 mm
• PU-lim

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Cirka 600 kroner

Vanskelighetsgrad

Selv om du bare har litt erfaring med snekring, er dette bordet lett.

Tegning

Slik monterer du

Bordet er lett å konstruere, og du skal bare bruke to materialdimensjoner: 48 x 98 mm planker og 120 mm brede terrasse-bord. Hvis du synes bordet blir for bredt, men sine 99,5 cm, kan du ta bort et bord og tilpasse dimensjonene deretter. I tillegg trenger du 16 mm rundstokk og en håndfull skruer.

Vil du ha skygge og beskytte matvarer og kaldt drikke mot sola, kan du bore et hull midt på bordplata til en parasoll. Trenger du ikke parasoll, dropper du hullet i midten av bordplata.

Tegningen viser konstruksjonen. Målene tilsvarer bordet vi har laget, men du kan selvsagt gjøre bordet kortere, lengre, smalere eller bredere etter dine egne behov. Mellom bordene i plata er det her 5 mm.

Slik monterer du

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler