Utebord til all slags vær

Dette bordet bygger du av terrassebord som er skapt for å ligge ute i norsk klima – dermed kan du trygt la bordet stå ute året rundt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
1.000 kroner

Det er selvlaget, og det tåler fint å stå på terrassen. Det nye bordet trenger bare litt trebeskyttelse en gang iblant, ved behov.

Intro

Dette store utebordet er enkelt å bygge, det er kraftig og robust og du kan lage det for en ganske rimelig penge – ikke minst når du tar med i vurderingen at du med god samvittighet kan la bordet stå ute i all slags vær. Bordet er nemlig bygget av impregnerte materialer, som er behandlet slik at de skal tåle å ligge ute året rundt.

Hvis du samtidig passer på å gi bordet et strøk med trebeskyttelse en gang iblant, så er det også godt rustet mot vind og vær i blottet endeved. Beina er skåret ut av 73 x 73 mm laminerte stolper, som festes med beslag. Dette gir en veldig stabil sammensetting av bordet – og det gjør det enkelt å skru av beina, hvis du vil flytte bordet eller sette det vekk for vinteren.

Veiledning

01
Bordene til bordplaten 2 Trinn

Bordet er enkelt å bygge, men det er et ufravikelig krav at alle deler sages til med nøyaktige, vinkelrette snitt.

Dels av estetiske årsaker, spesielt på bordplaten, dels for at beina skal stå stramt og loddrett på sargene.

Du kan skjære ut delene med håndsag etter vinkelrette oppstrekinger. Men helt nøyaktige snitt oppnår du mye enklere med hjelp av en kapp-/gjærsag.

1

Bordplatens planker (A) skjærer vi ut med kappsag. Utover å gi et nøyaktig vinkelrett snitt, kan du enkelt sikre at alle deler blir like lange. Her klarer vi det ved å spenne fast en stoppkloss 95 cm fra bladet.

2

Vi borer hull til en parasoll mellom to av bordene nå, slik at hullets sider kan males sammen med resten før sammensettingen. Bordene spennes sammen med en 5 mm avstandskloss mellom.

02
Sargene og støttelistene 5 Trinn

Sargene (C og D) skjærer vi ut av terrassebord, akkurat som bordplaten. I full bredde vil de gi dårlig plass til knær, lår og stoler med armlene, så sargene skjæres ned til 70 mm i bredden, samlelistene ned til 30 mm i bredden.

VIKTIG! Kontrollsjekk målene på bordene. Terrassebordene kan variere i dimensjon, på grunn av fuktinnhold i dem.

1

Del noen terrasse bord på langs, slik at du først får en 30 mm bred list til samlelister (E og F), og deretter en 70 mm bred list til sargene (C og D). Bruk sirkelsagen med parallellanlegg.

2

Tegn spor til beslagene i sarglistene (C og D). Beslaget har en 4 mm bøyd kant som skal stikkes ned i et sagd eller frest spor i sargens innerside. Sporene skal sitte 4,5 cm inne på sargene.

3

Sporene skjæres med en kappsag. Sagen kan justeres så bladet bare går 4 mm ned i treet. For å skjære et langt spor, må sagen ha uttrekk. Du kan også gjøre dette med en håndsag.

4

Samlelistene (E og F) festes på sargenes innside med lim og skruer i flukt med overkanten av sargene (C og D). Listene er kortere enn sargene, slik at de passer mellom de utsagde sporene til beslagene.

5

Prøv å sette sargene sammen med bordbeinbeslagene, slik at de danner en ramme. Hvert beslag festes med 6 stk. 4 x 25 mm skruer. Beslaget plasseres midt på sargen.

03
Beina rettes til og får en skrue 3 Trinn

Du kan bruke vanlige impregnerte stolper til bordets bein, men laminerte stolper har ikke like stor risiko for å vri seg og få sprekker.

Beina sages til i lengden, og avfases lett på alle kanter.

Der beinet møter bordbeinbeslaget, skjæres et skrått snitt. Dette gjør at beinet ikke bare strammes inn mot beslaget, men også mot sargenes ender. Dermed blir beinet veldig stabilt.

1

Snittet til beslaget skjæres slik at det rekker 25 mm inn på begge sider av beinet (B). Vi sager 7 cm ned. Det tilsvarer sargenes høyde. Til slutt sages vinkelrett inn fra hjørnet, til biten frigjøres.

2

Forbor til bordbeinskruen. Du finner enkelt det stedet du skal bore ved å sette beinet på plass i rammen, som du fortsatt har midlertidig sammensatt. Bruk et 6 mm bor, og tilpass dybden etter skruen.

3

Skruen skrus inn i beinet med den enden som har gjenger til tre. Da den andre enden ikke har noe hode, men 8 mm maskingjenger, skrur du skruen ved å låse to muttere på gjengene.

04
Alt males og sammensettes 7 Trinn

For å beskytte inn i alle kroker, maler vi delene enkeltvis. Sargene skrus derfor fra hverandre før malingen.

Når rammen er satt sammen igjen, legger vi plankene så de er klare til å bli satt på. På det ferdige bordet skal de vende med margsiden opp, derfor skal endetreet “smile” når bordet står.

De spennes fast med 5 mm avstandsklosser overalt, før rammen legges oppå dem. Deretter skrur vi gjennom samle listene i alle bordene.

1

De malte, tørre sargene settes sammen igjen. Det er en god idé å merke tingene tydelig underveis, slik at sargene møtes på samme måte som før. Helst så beina ender i samme hjørner som før.

2

Bordplatens 16 planker (A) legges opp med 5 mm avstandsklosser mellom hver. Arbeidet gjøres enkelt hvis plankene legges inn i et vinkelrett anlegg, som her er spent fast på arbeidsbordet.

3

Hver planke presses tett mot den forrige, adskilt med avstandsbrikker i hver ende. Sjekk til slutt med tommestokken at målene er like i begge sider av bordet. Lås alt fast med skrutvinger.

4

Den firkantede rammen legges oppå (under) plankene. Vi måler inn til sargen fra ytterkantene, til rammen er sentrert på “bordplaten”. Når rammen er på plass, fester vi den med tvinger.

5

I samle listene (E og F) forborer vi til skruene som skal holde fast plankene. Vi bruker et 4 mm bor, og borer akkurat gjennom listen, slik at skruen kan gripe i plankene.

6

Alle planker festes med fire 5 x 45 mm skruer, to i hver ende. De ytterste plankene får fem skruer, én i de lange samlelistene (E) og tre gjennom de korte samlelistene (F).

7

Til slutt festes beina til beslagene med skruer, muttere og skiver. Hvis du er sterk i fingrene, kan du bruke vingemuttere. Da kan du sette på beina og ta dem av igjen uten å bruke verktøy.

Materialer

28 x 120 mm terrassebord (flere alternativ finnes):
• 16 bord (A) à 95 cm

Samme, skjært til 28 x 70 mm:
• 2 lange sarger (C) à 181 cm
• 2 korte sarger (D) à 77 cm

Samme, skjært til 28 x 30 mm:
• 2 lange samlelister (E) à 172 cm
• 2 korte samlelister (F) à 68 cm

73 x 73 mm laminert stolpe (impregnert):
• 4 bein (B) à 75 cm

Dessuten:
• 4 bordbeinbeslag, 60 x 100 mm
• 4 bordbeinskruer, 8 x 30+30 mm
• 4 muttere, 8 mm, med skiver
• Rustfrie skruer, 4 x 25, 5 x 45 mm
• Vannfast trelim
• Trebeskyttelse

Tidsforbruk

Bordet kan lages på ei helg, hvis du rekker å gi trebeskyttelse lørdag.

Pris

Under 1000 kroner, men prisen avhenger av hva slags materialer du bruker (hvordan de er impregnert).

Vanskelighetsgrad

Bordet er enkelt å lage; det viktigste kravet er at sargene skjæres helt rettvinklede.

Tegning

Enkelt terrassebord

De kraftige materialene og solide beslagene gjør dette bordet enkelt å bygge. Du kan uten problemer endre litt på målene, men du bør ikke bygge det lenger uten å gjøre sargene kraftigere. Du kan legge bordene oppå på langs, men da bør du understøtte dem med et par lekter på tvers.

Enkelt terrassebord

Sammensettingen

Bordbeinbeslaget setter sargene sammen til en robust ramme, som beina enkelt skrus fast til. Det skjer med en mutter, slik at beina kan tas av og settes på så ofte du har lyst.

Sammensettingen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler