Kompostbeholder: Bygg selv en kompostbeholder i tre

Hageavfall er ikke noe som pynter opp på tomten. Men du kan bygge en pen kompostbeholder, så du slipper å se på avfallet. Jobben fikses i løpet av en helg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2500 kroner
Kompostbeholder: Slik bygger du den!

Det er enkelt å kjøre hageavfallet direkte inn i kompostbeholderen.

Intro

Kompostbeholderen omdanner grønt hageavfall til jord

Alt etter størrelsen på hagen, vil du typisk ha 200-400 kilo grønt hageavfall i året. Men i stedet for å ha problemer og kanskje utgifter med å bli kvitt hageavfallet, kan du med en effektiv kompostbeholder omdanne det grønne avfallet til 100-200 kilo næringsrik jord.

Samtidig sparer du også utgifter til kunstgjødsel, for å ikke snakke om gjødselsstoffenes skadelige virkning på jordens levende organismer. Så om du ikke allerede har en kompostbeholder, er det en god grunn til å skynde seg å bygge en. Det kan for eksempel være denne kompostbeholderen i tre som du kan bygge på en helg.

Komposteringen skal holdes i gang

Mange tror at komposteringen i kompostbeholderen skjer raskere jo mer luft som kommer til avfallet. Men det er faktisk omvendt: omsetningen går i stå ved for stor utluftning.

Les også: TEST: Vi tester 8 kompostkverner med rå krefter

Her skal du plassere kompostbeholderen din

Det er ikke likegyldig hvor i hagen du plasserer kompostbeholderen din! For å unngå uttørking skal kompostbeholderen nemlig plasseres i skygge og le. Om vinteren bør den best mulig holdes lun. Det gjøres lettest med å pakke inn kompostbeholderen i vintermatter. Disse er fylt med mineralull og er trukket med plastfolie.

I veiledningen viser vi hvordan du:

  • lager fundamentet til kompostbeholderen av stolpestein
  • bygger stolpene til kompostbeholderen
  • bygger rammene som utgjør kompostbeholderens kledning

God fornøyelse!

Veiledning

01
Fundament med stolpesko 4 Trinn

Begynn med å bestemme hvor stor “walk-in”-kompostbeholderen din skal være, og merk opp til stolpene. Beholderen vår er cirka 1,5 x 3 meter.

Vi setter stolpene på ferdige fundament med stolpesko, som bare skal graves ned. Stolpeskoen er justerbar, så fundamentene trenger bare å stå noenlunde i samme høyde.

Begynn med det fundamantet som skal stå på det høyeste punktet, og sørg for å stampe jorden godt rundt dem når alt står som det skal.

1

Grav hull til fundamentene. De er cirka 50 cm høye, så vi graver cirka 60 cm ned og legger grus i bunnen. Da kan de enkelt justeres i lodd og vater når de står i hullet.

2

Rett inn fundamentet, så det står i lodd og vater. Det første fundamentet er det som er høyest plassert i terrenget.

3

Plasser det neste fundamentet. En snor sikrer at de havner på en rett linje. Hullet er omtrent like dypt som ved det første fundamentet.

4

Mål, og juster. En lang, rett skinne med et vater oppå brukes til å justere stolpeskoene i samme høyde. Beslagene justeres enkelt med en skiftenøkkel.

02
Stolper 3 Trinn

1

Vi bygger stolpene (A) selv ved å skru sammen to stk 48 x 98 mm. Løsningen er billigere enn ferdige stolper og skaper en sterkere konstruksjon.

2

Sett stolpene (A) i stolpeskoene. Hold stolpen fast til skoen med en tvinge mens du justerer den i lodd i begge retninger.

3

Skru fast stolpen. Forbor med et 6 mm bor, og sett deretter to 8 x 50 mm franske treskruer i hvert beslag.

03
Rammer med kledning 9 Trinn

Nå skal vi lage rammene og kledningen, som utgjør veggene i innhegningen. Vi bruker 21 x 95 mm terrassebord.

Vi begynner med å lage en helt enkel ramme av to rammedeler (C) og to kledningsbord (B). Med en kryssmåling sikrer du at rammene er vinkelrette.

Om mellomrommet mellom bordene er 4 eller 6 mm er ikke avgjørende, bare du får det til å gå opp med hele bord.

1

Skru sammen rammen når du har tilpasset bordene (B og C). Det viktigste er at rammen passer mellom stolpene. Skru kun én skrue i hvert hjørne i første omgang.

2

Kryssmål: Mål fra hjørne til hjørne på begge diagonalene. De to målene skal være like. Det sikrer du ved å dytte på rammen, som fortsatt kan vri seg. Når du er fornøyd, låser du rammen med flere skruer.

3

Legg de resterende kledningsbordene (B) på rammen. Legg dem med cirka 5 mm avstand, og se om det går opp. Vi endte opp med litt større avstand, for å få det til å gå opp med hele bord.

4

Legg lange bord (C) oppå de korte kledningsbordene, slik at du lager en “sandwich”-konstruksjon.

5

Sett kun én skrue i hvert hjørne, og unngå å spenne dem for hardt.

6

Juster de korte bordene på plass. Husk å bruke avstandsklossen. Sett dem fast med en skrue i hver side når de ligger riktig.

7

Skru rammene fast til stolpene. Sett 4 x 45 mm skruer skrått inn gjennom rammen og inn i stolpen, en fra hver side både øverst og nederst.

8

Skru et dekkbord (D) oppå hver seksjon. Det sørger for at vannet ikke kan sive ned i rammene. Spikre fast en stolpehatt med pappspiker for å beskytte stolpeenden.

9

Kle innsiden med vanntette plater. De såkalte grunn-mursplatene skal graves litt ned under veggene.

Materialer

48 x 98 mm trykkimpregnert furu:

  • 6 stolper (A) à 100 cm (settes sammen to og to)

21 x 95 mm terrassebord:

  • Rammestykker (C) à 287 cm
  • Kledningsbord (B) à 74 cm
  • Dekkbord (D) à 287 cm

Dessuten

  • 6 fundament med justerbar fot
  • 6 meter grunnmursplast
  • 6 stk stolpehatter
  • Skruer: 4 x 45 mm, 5 x 60 mm, 8 x 50 mm franske treskruer
  • Pappspiker

Tidsforbruk

En helg med god tid.

Pris

Cirka 2500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Her kan de fleste henge med. Det er et fint nybegynnerprosjekt.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TEKNIKK: Montering av jordskrue

Bruk vateret ofte - da blir skruen helt loddrett

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage