Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Kompostbeholder: Slik bygger du den!

Det er enkelt å kjøre hageavfallet direkte inn i kompostbeholderen.

Kompostbeholderen omdanner grønt hageavfall til jord

Alt etter størrelsen på hagen, vil du typisk ha 200-400 kilo grønt hageavfall i året. Men i stedet for å ha problemer og kanskje utgifter med å bli kvitt hageavfallet, kan du med en effektiv kompostbeholder omdanne det grønne avfallet til 100-200 kilo næringsrik jord.

Samtidig sparer du også utgifter til kunstgjødsel, for å ikke snakke om gjødselsstoffenes skadelige virkning på jordens levende organismer. Så om du ikke allerede har en kompostbeholder, er det en god grunn til å skynde seg å bygge en. Det kan for eksempel være denne kompostbeholderen i tre som du kan bygge på en helg.

Komposteringen skal holdes i gang

Mange tror at komposteringen i kompostbeholderen skjer raskere jo mer luft som kommer til avfallet. Men det er faktisk omvendt: omsetningen går i stå ved for stor utluftning.

Les også: TEST: Vi tester 8 kompostkverner med rå krefter

Her skal du plassere kompostbeholderen din

Det er ikke likegyldig hvor i hagen du plasserer kompostbeholderen din! For å unngå uttørking skal kompostbeholderen nemlig plasseres i skygge og le. Om vinteren bør den best mulig holdes lun. Det gjøres lettest med å pakke inn kompostbeholderen i vintermatter. Disse er fylt med mineralull og er trukket med plastfolie.

Last ned veiledningen til kompostbeholderen i tre

I gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger denne kompostbeholderen. Det er et fint begynnerprosjekt hvor det fleste kan henge med. Kompostbeholderen koster cirka 2500 kroner i materialer og tar en helg å bygge.

I veiledningen viser vi hvordan du:

  • lager fundamentet til kompostbeholderen av stolpestein
  • bygger stolpene til kompostbeholderen
  • bygger rammene som utgjør kompostbeholderens kledning

God fornøyelse!