Lag ditt eget hagebasseng

Lyden av rennende vann i hagen er hyggelig og virker beroligende. Vann skaper stemning og trekker til seg mange fugler. Dette sekskantede bassenget med fontene kan du lage selv i løpet av en solskinnsdag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1100 kroner

Intro

Dette hagebassenget hører til de morsomme prosjektene der du raskt får se det ferdige resultatet. Bassenget kan lett flyttes fordi det er plassert oppå terrassen, men det kan også graves ned slik at bare den vannrette kanten stikker opp over terrassen. Da trenger du ikke dekkbordene (C) på sidene, og bassenget blir mye enklere å lage.

Men i tillegg kommer da selvsagt graving. Følger du veiledningen her, får du et sekskantet basseng, men ønsker du et enda lettere prosjekt kan du også nøye deg med et firkantet.

Vekta av vannet er stor, så du skal sikre deg at kassa er kraftig og godt skrudd sammen slik at sidene ikke buler ut og blir skjeve. Dessuten er det en god idé å bruke hardt trevirke eller trykkimpregnert tre som tåler fuktighet.

LES OGSÅ: Støp et flott speilbasseng på en helg!

Veiledning

01
Bunn og sider 6 Trinn

1

Tegn en sirkel med en radius på 60 cm på bunnplata (A). Sirkelen kan tegnes ved å holde en blyant i enden av ei list som festes i midten av plata med en spiker. Husk at radiusen går opp cirka seks ganger i sirkelens omkrets når sekskanten tegnes.

2

Skjær til de seks sidene (B) med et snitt på 60 grader. Det er de korteste sidene - innsidene - som skal være 60 cm lange. Ei kapp-/gjærsag er god til dette, men ei vanlig sag og en vinkel går også an.

3

Legg ut de seks sidene på bunn­ plata. Strek opp etter sidestykkene der bunnplata skal skjæres ut.

4

Spenn fast sidene på bunnplata med tvinger. Deretter kan sidene skrus fast med 5 x 60 mm skruer. Skru fra undersiden av bunnplata og inn i sidene.

5

Sidene skal også skrus sammen innbyrdes. Bruk 5 x 80 mm skruer, og skru sammen sidene øverst ved hjørnene. Innvendig i hver hjørnesammenføyning monteres dessuten ei spikerplate (F) som er bøyd i en vinkel på 120 grader.

6

For at bassenget skal få ei pen overflate, kan du slipe sidene pene med for eksempel en båndsliper. Pass på at du sliper slik at bunnplata kommer i nivå med sidene.

02
Bassengkanten 6 Trinn

1

Slik ser den ferdige bunnen ut med seks sider. Velger du å grave ned bassenget, trenger du ikke å montere dekkbordene (C) på sidene av bassenget.

2

Innstill kapp-/gjærsaga til 60 grader. Sag til de seks dekkbordene (C) slik at de passer utenpå sidene av bassenget.

3

Bruk tvinger til å holde fast dekkbordene til bassenget. Bruk skruer i størrelse 5 x 60 mm, og montér dekkbordene. Skru innenfra og ut.

4

Nå skal de vannrette kantbordene (D) sages til. Bruk kapp-/gjærsaga, og sag ut bordene med et 60-graders snitt. Kantbordene skal passe midt over sidene på bassenget. Sjekk at bordene passer etter hvert som de sages til.

De vannrette kantbordene er klar til å bli montert.

Hagebassenget får et par pyntefisker

Smak og behag bestemmer om du vil utsmykke bassenget med utskårne figurer.

2,5 cm Tegn opp en fisk på et pappstykke etter denne tegningen så har du en mal.

Med en mal kan du tegne av omrisset av fiskene på noen tynne furubord. Sag ut med stikksag, og gi fiskene en omgang beis. Figurene spikres fast med 1,6 x 35 mm galvaniserte dykkertspiker.

03
Bassengfolie 6 Trinn

1

Når bassenget skal fôres med folie (G), skal du bruke en stiftepistol og en hobbykniv. Brett ut folien, og press den godt ned mot bunnen.

2

Fest folien til oversiden av bassenget. Bruk rikelig med heftestifter. Den overskytende folien skjæres av med hobbykniven.

3

Bassengkassa er nå ferdig fôret. Det fins et stort utvalg av bassengfolier - i forskjellige tykkelser og materialer. Til et basseng av denne type er en rimelig folie på 0,4 mm mer enn nok.

4

Den vannrette kanten (D) monteres på bassenget. Bruk 5 x 60 mm skruer, og skru dem i litt skrått. Da holder de best.

5

Ledningen til pumpa kan skjules under kantbordene. Sag et spor i sidene (B og C) i et av hjørnene før folien trekkes over og de siste to kantbordene skrus på.

6

Sett bassenget på sin endelige plass. Sørg for at det står helt vannrett. Fyll småstein (H) i bunnen av bassenget, og plassér pumpa (J) før du heller vann i det nye hagebassenget.

Hold øye med vannstanden

Noe vann vil alltid fordampe fra bassenget. Du skal derfor holde øye med om vannstanden blir for lav. Pumpa tåler nemlig ikke å gå tørr fordi den er vannavkjølt. Men ei regnskur vil som regel løse problemet! Skal bassenget tømmes, kan du bruke ei billig pumpe til ei boremaskin.

Det lille hjørnet på terrassen har blitt forvandlet til en oase.

Materialer

15 mm vannfast kryssfi nér:
1 bunnplate (A), 120 x 131 cm

48 x 148 mm trykkimpregnert virke:

  • 6 sider (B) à 65,2 cm

28 x 145 mm terrassebord i hardved:

  • 6 dekkbord på sidene (C) à 67,8 cm
  • 6 kantbord (D) à 73 cm

12 x 95 mm furu:

  • 12 fi sk (E) à cirka 25 cm

Dessuten:

  • 6 spikerplater (F) à 100 x 220 mm
  • Basseng folie (G), 150 x 160 cm
  • Småstein(H) til bunnen
  • 1 fontenepumpe (J)
  • 5 x 80, 5 x 60 og 4 x 40 mm skruer
  • 1,6 x 35 mm galvaniserte dykkertspiker

Tidsforbruk

Bassenget kan lages på en dag.

Pris

Materialene koster cirka 700 kroner. Pumper får du fra 400 kroner og oppover.

Vanskelighetsgrad

Det vanskeligste er å sage planker og bord i vinkler på 60 grader. Med ei god kapp-/ gjærsag går det lett.

Tegning

Velg den riktige pumpa

Du bør kjøpe ei pumpe der høyden på vannsøyla kan justeres - det er spesielt viktig for å få det riktige forholdet mellom vannsøyla og størrelsen på bassenget. Det er ikke fint med ei vannsøyle som er så høy at vinden blåser alt vannet ut av bassenget med det samme.

Velg den riktige pumpa

Du bør kjøpe ei pumpe der høyden på vannsøyla kan justeres - det er spesielt viktig for å få det riktige forholdet mellom vannsøyla og størrelsen på bassenget. Det er ikke fint med ei vannsøyle som er så høy at vinden blåser alt vannet ut av bassenget med det samme.

Det er ikke nødvendig å etterbehandle det harde treet som tåler vann. Men treolje får fram gløden.

Velg den riktige pumpa

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TEKNIKK: Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...