Skarp kant holder snegler ute
Setter du en skarp kant, for eksempel en aluminiumslist, rundt kanten på toppen av plantekassen, kan du unngå snegler i den. Det finnes også selvklebende kobberteip som holder sneglene ute. Snegler liker nemlig ikke å krabbe over kobber.
Beskytt vekstene med et nett
Bærbusker som solbær, rips og jordbær er lette å dekke til med et nett, hvis du har plantene i en plantekasse. La for eksempel hjørnestolpene være høye, og spenn ut en snor mellom dem, slik at nettet ikke ligger helt tett oppå plantene.
Veksling gir bedre utbytte
Dyrker du grønnsaker i plantekasser, skal du variere hva du dyrker. Det betyr at du ikke skal dyrke det samme år etter år på samme sted, men veksle mellom vekstene. Ellers risikerer du sykdommer på plantene og dårlig utbytte.
Tyvstart sesongen
Er du ivrig etter å komme i gang med å dyrke både grønnsaker og blomster, kan du gi plantene en tyvstart hvis du dekker plantekassen med klar plast. Det varmer både jorden og luften rundt plantene, så de kommer raskere i vekst.
Det er enkelt å dekke plantekassen hvis du lager et stativ, for eksempel av plastrør, som bøyes i buer som plasten kan rulles over. Husk også å lukke endene, slik at plasttaket blir helt tett.
Sørg for enkel tilgang for luking og høsting
Uansett om du dyrker grønnsaker eller prydplanter i plantekassen, er det smart å ha enkel tilgang til bedet. Det skal være enkelt å høste grønnsaker og luke ugress. Kassen skal derfor ikke være så bred at du ikke kan rekke inn til midten.
Hvis du bygger plantekassen selv, er det enkelt å tilpasse størrelsen så den passer til deg. Pass også på at du får en god arbeidshøyde.
Plast forlenger levetiden
En plantekasse av tre holder lenger hvis du forer den med plast før du fyller i jord. Du kan eventuelt også bruke takbelegg, hvis plantekassen ikke skal brukes til spiselige vekster. I stedet for tre, kan du også bygge plantekassen av komposittmaterialer, som er motstandsdyktig overfor fukt.