Små smarte plantekasser i moduler

Bygger du flere mini-plantekasser i stedet for en stor, sikrer du at plantene ikke sprer seg inn på hverandres områder. Se hvordan du bygger dem i enkle moduler.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 timer
Pris
700 kroner

Intro

Disse plantekassene består av fire like sider, der hver side bare er tre bord, skrudd på en lektestump. Satt sammen fire og fire, blir de til en kvadratisk trekasse som er enkel å plante i. Samtidig sørger du for at det du planter i dem, ikke brer seg som ugress i resten av hagen.

Til å holde sammen kassene, kan du lage bunner av fire bord og fire lekter. Bunnene kan du sette krukker på.

Veiledning

01
Slik gjør du 7 Trinn

Disse plantekassene består av fire like sider, der hver side bare er tre bord, skrudd på en lektestump. Satt sammen fire og fire, blir de til en kvadratisk trekasse som er enkel å plante i. Samtidig sørger du for at det du planter i dem, ikke brer seg som ugress i resten av hagen. Til å holde sammen kassene, kan du lage bunner av fire bord og fire lekter. Bunnene kan du sette krukker på.

Her har vi kjøpt materialer til formålet, men du kan fint bruke rester du har liggende. Bare sørg for å gi kassene et beskyttende strøk maling eller olje. Sett dem også sammen med rustfrie skruer, slik at de holder litt lenger.

1

Bygg en monteringskasse. Da er det enkelt å sette sammen mange plantekasser. Monteringskassen består av en mdf-plate (A), to styrebord (B) som skrues på A, og en styrekloss (C) som ligger løst.

2

Legg en hjørnestolpe (D) i kassen. Den skal legges helt opp i hjørnet, og ut i siden langs styrebordet (B). Deretter kan du legge de tre sidebordene (E) på plass over C og D.

3

Legg sidebordene (E) på plass, og merk opp hvor de skal skrus fast til hjørnestolpen (D). Forbor og undersenk skruehodene, eller bruk selvskjærende skruer som undersenker seg selv.

4

Skru fast sidebordene (E). Her bruker vi selvskjærende skruer med freseribber (terrasseskruer) - de både forborer og undersenker seg selv i én og samme arbeidsgang.

5

Den ferdige siden er klar til å bli satt sammen til en kasse. Men først skal du lage 27 sider til, hvis du skal ende opp med å ha sju plantekasser.

6

Ferdig kasse. Merk deg at kassen består av fire identiske sider, som overlapper hverandre i hjørnene. Da gjenstår bare å montere de siste kassene, og eventuelt noen bunner, før alt males.

7

De sju kassene settes sammen med to bunnstykker, slik at de alltid står pent sammen.

Materialer

7 kasser + 2 bunde

16 mm mdf-plade:
• Monteringsplate (A), 40 x 40 cm

16 x 98 mm bord:
• 2 styrebord (B) til monteringskasse à 40 cm
• 84 sidebord (E) à 38,4 cm
• 8 bunnbord (F) à 40 cm

36 x 48 mm lekter:
• 1 styrekloss (C) til montering, 40 cm
• 28 hjørnestolper (D) à 29,4 cm
• 8 bunnlekter (G) à 34 cm

Dessuten:
40 mm rustfrie skruer, trebeskyttelse

Tidsforbruk

En time for den første kassen. 7 kasser og 2 bunner, som her, tar 4-5 timer.

Pris

Cirka 100 kroner per kasse inkl. maling. Mindre hvis du bruker restematerialer.

Vanskelighetsgrad

Dette her er enkelt og hyggelig arbeid.

Tegning

Du kan eventuelt sette sammen fire og fire kasser, med en enkel bunn som bare består av fire bord (F) skrudd på fire lekter (G).

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Plantekasse