Plantekasser på hjul gir le

Legjerder er ikke alltid like pene, og beskytter ofte kun mot vinden når den kommer fra en retning. Med våre plantekasser løser vi begge problemer.

Intro

Plantekasser på hjul tar vinden

En åpen terrasse er deilig når det er varmt, og det kun blåser en liten bris. Men så snart vinden slår til, er det deilig med en mulighet til å lage litt le. De fleste levegger står fast et sted, og ofte skjemmer de hagen og står kanskje i veien for en god utsikt. Med våre plantekasser slår vi flere fluer i et smekk - de tar vinden, de er flotte å se på, og vi har gitt dem hjul slik at du kan flytte dem om du vil nyte utsikten over hagen.

Bruk en murerbøtte til plantekassene

Blant annet for å forlenge plantekassenes levetid, har vi valgt å bygge dem slik at jorden kommer til å være i en murerbøtte inne i plantekassene. Derfor bygger vi våre plantekasser ut fra størrelsen på en 90 liters murerbøtte. Du kan selvfølgelig bruke en mindre murerbalje om du vil, du må bare huske at plantekassene skal ha en viss vekt til å motstå vind og vindkast.

Plantekassene på hjul er av lerk

Vi har brukt lerketre til våre plantekasser. Lerketre er et solid materiale, som tåler mye. Derfor kan de stå ute hele året, og det er da lurt å gi dem et lag med lerketreolje for å beskytte dem. Alternativt kan du også bruke annen trebeskyttelse. Hvis du vil male kassene, kan du bruke vanlig trykkimpregnert tre i stedet - det er billigere enn lerk.

Velg hjul til plantekassene med omhu

Det er viktig at du velger noen ordentlige hjul til plantekassene, slik at de ruller enkelt rundt på terrassen. Hjulene til plantekassene i vår veiledning koster 130 kroner stykket og kan bære 25 kilo per stk. Det er dog mulig å finne hjul som kan det samme, men til en helt annen pris.

Plantekasser på hjul med espalier

For at plantekassene skal kunne beskytte mot vinden, har vi montert et espalier på dem, som plantene kan klatre opp på. Lag gjerne espalieret i to forskjellige høyder - hvis du lager flere plantekasser på hjul, da gir det en god dynamikk på terrassen. Plantekassene i vår veiledning er henholdsvis 145 og 165 cm høye med espalier.

Husk drenering i plantekassene dine

Før du tar i bruk plantekassene dine og fyller dem med jord og planter, må du huske å sørge for at det er drenering i murerbøttene. Bruk en bormaskin til å bore drenshull på rundt 10 millimeter i bunnen av murerbøttene, slik at vannet kan slippe ut. Deretter kan du kan du legge et lag av gamle potteskår, småstein eller lecakuler i bunnen av murerbøtta, slik at vannet kommer seg fortere ut. Det forhindrer også at jorden i plantekassene dine blir sur.

Veiledning

01
Slik lager du plantekassa 7 Trinn

Plantekassa skal du lage ut fra den plastbalja du skal ha inne i kassa. Det er nemlig viktig at du har en skikkelig beholder å plante i.

Her bruker vi ei 90 liters murerbalje med målene 27,5 x 42 x 72 cm. Du kan selvsagt også bruke mindre baljer på for eksempel 65 liter, men det er viktig at kassene har litt tyngde dersom det kommer et kraftig vindkast.

Når du måler balja, skal du gjøre det rett under og innenfor den øverste kanten. Da vil balja sitte godt når du setter den på plass i trekassa. Treet kommer ikke i forbindelse med jorda, og på den måten forlenger du levetiden på kassa.

1

Først kager du bunnen på kassa. Du kan bruke impregnerte materialer eller lerk, som er relativt holdbart. Her bruker vi 21 x 95 mm bord. Bordene monterer du som ei ramme ved hjelp av PU-lim og 4 x 40 mm rustfrie skruer.

2

Så monterer vi sidene på kassa. Begynn med de nederste bordene hele veien rundt. De er 21 x 120 mm (C og D). De nederste bordene fester du til bunnen med 4 x 40 mm rustfrie skruer. Er det not på bordene, skal den snu nedover.

3

Montér resten av sidebordene. Bordene i de lange sidene (C) har samme lengde som bunnen, mens de korte sidene (D) er tykkelsen på bordene lengre enn målene på bunnen. Er det fjør på bordene, så sag av den øverste med ei stikk- eller håndsirkelsag.

4

I hjørnene monterer du kassa med en 4 x 60 mm skrue i midten av hvert bord. Hjørnelister vil gjøre kassa vakrere.

5

Lag hjørnelistene (G og H) av 16 x 98 mm glattkant som deles til to lister på 55 og 40 mm. De skal være 30 cm lange. Montér listene med PU-lim og tre 4 x 40 mm skruer slik at du får fire 90 graders hjørnelister.

6

Fest tre av hjørnelistene med 4 x 40 mm skruer. Den siste hjørnelista fester du når espalieret er på plass. Kantlistene (E og F) sages i 45 grader. Plassér dem slik at de stikker 25 mm ut over de utvendige sidene på kassa.

7

Sett hjul på kassa. Her er brukt 75 mm transporthjul med monteringsplate. Den totale høyden på hulene er 100 mm. Du kan bruke fire dreibare hjul eller to faste og to dreibare hjul med lås - det er litt rimeligere.

02
Slik lager du espalierramma 5 Trinn

Det er opp til deg hvor høyt espalieret skal være, men du skal være klar over at jo høyere det er, jo mer følsomt vil det være for kraftige vindkast.

Høyden endrer du ved å gjøre listene K kortere eller lengre og så tilpasse listene N og P. Espalierramma på tegningen har en høyde på 165 cm når den er montert på plantekassa.

Ramma skal du tilpasse i bredden slik at den går stramt inn over sidene på plantekassa. De vannrette delene av ramma består av to 23 x 48 mm lister. Men du kan selvsagt også bruke en annen dimensjon. Pass på at du plasserer den nederste vannrette delen av ramma høyt nok til at balja kan settes på plass - her 20 cm.

1

Listene K og M monterer du til ei vinkelrett ramme. Du skal bruke både PU-lim og 4 x 40 mm rustfrie skruer.

2

Tilpass listene L slik at de går nøyaktig mot listene K. Bruk rikelig PU-lim, og sett listene i press med tvinger med ca. 25 cm avstand. Gjør det samme med listene M og P. La limet tørke i minimum en time. Fjern så overflødig lim med slipepapir og eksentersliper.

3

Sag et hakk på innsiden av beina til ramma. Det er nødvendig for at den kan gå inn over kantlistene på kassa. Du kan for eksempel spenne fast ei hjelpelist til ramma og sage ett hull med ei hullsag. Har du ikke det, kan ei stikksag også klare oppgaven.

4

Fest espalierramma til kassesidene med 4 x 60 mm skruer. Lager du flere kasser, er det en fordel å feste ramma noe forskjøvet fra midten. Da kan du nemlig sette kassene side om side. Sett fast den siste hjørnelista når espalieret er på plass.

5

Sett klatretråder i espalierramma, for eksempel 4 mm nylonkledd vaier. Du fester den i små øyeskruer som du plasserer med nøyaktig lik innbyrdes avstand på innsiden av ramma. Vaierene spennes opp diagonalt og festes med vaierlås. Gi treet trebeskyttelse.

Materialer

TIL EI PLANTEKASSE MED ESPALIER, HØYDE 165 CM

21 x 95 mm impregnert
• 2 bunnbord (A) á 72 cm
• 3 bunnbord (B) á 42 cm

21 x 120 mm impregnert
• 6 sidebord (C) á 72 cm
• 6 sidebord (D) á 47 cm

23 x 48 mm impregnert
• 2 kantlister (E) á 82 cm
• 2 kantlister (F) á 52 cm

16 x 98 mm impregnert deles til 50 mm og 40 mm list
• 4 hjørnelister (G) á 30 cm
• 4 hjørnelister (H) á 30 cm

23 x 48 mm impregnert
• 2 espalierlister (K) á 155 cm
• 2 espalierlister (L) á 77 cm
• 2 espalierlister (M) á 87 cm
• 2 espalierlister (N) á 55 cm
• 2 espalierlister (P) á 90 cm

Dessuten
• 1 firkantet balje, 90 liter, 27,5 x 42 x 72 cm
• 2 hjul, 75 mm, med faste monteringsplater (byggehøyde 100 mm)
• 2 hjul, 75 mm, dreibare med lås (byggehøyde 100 mm)
• 4 x 40 mm rustfrie skruer
• 4 x 60 mm rustfrie skruer
• 12 galvaniserte øyeskruer
• Ca. 7 meter vaier, 4 mm med nylonbelegg
• 12 vaierlås (4 mm)
• PU-lim, vannfast
• Olje eller trebeskyttelse

Pris

Cirka 800 kroner

Tegning

Plantekassa er laget slik at den akkurat har plass til ei stor plastbalje. Er det not og fjær på bodene du bruker på sidene, bør du sage av fjæra på det øverste bordet slik at du kan få kantlista på plass. Sag kantlistene i 45 grader i hjørnene slik at du får en pen sammenføyning. Montér til slutt ramma til espalieret på kassa. Pass på at du sager ut i rammebeina til kantlistene. Klatretrådene er vaier satt fast i øyeskruer. I bunnen er det montert hjul slik at kassa er lett å flytte.

Video

TIPS: Bor halve hull – helt nøyaktig

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Video

Tips & Triks

Plantetips

Fordi hensikten med espalieret er at det skal beskytte mot vinden, bør du plante ei klatreplante. Etter hvert som den vokser til, vil den dekke espalieret og sørge for le - og privatliv - på den åpne terrassen.
I tillegg kan du velge planter som vokser den andre veien - nemlig nedover. Hengende planter vil vokse ut over kanten og dekke både det øverste av balja og kassa. Derfor er det et godt valg hvis du foretrekker et grønt og frodig miljø.

FINE KLATREPLANTER
Her er noen forslag til klatreplanter som egner seg til espalier:

  • Kaprifol
  • Klematis
  • Klatrerose
  • Klatrehortensia
  • Ta hensyn til klimaet der du bor!

Det er viktig å utstyre balja med dreneringshull før du planter den til. De færreste planter liker at røttene står konstant i vann. 10 mm hull i hver langside av bunnen av balja passer godt.

Drenering i bunnen er også en god idé selv om du har boret hull i balja. Legg et lag potteskår, småstein eller Leca-kuler i bunnen. Dreneringen hindrer at jorda blir sur. Fyll opp kassa med god plantejord, og plant den til.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...