Plantekasser på hjul

Plantekasser på hjul tar vinden

En åpen terrasse er deilig når det er varmt, og det kun blåser en liten bris. Men så snart vinden slår til, er det deilig med en mulighet til å lage litt le. De fleste levegger står fast et sted, og ofte skjemmer de hagen og står kanskje i veien for en god utsikt. Med våre plantekasser slår vi flere fluer i et smekk - de tar vinden, de er flotte å se på, og vi har gitt dem hjul slik at du kan flytte dem om du vil nyte utsikten over hagen.

Bruk en murerbøtte til plantekassene

Blant annet for å forlenge plantekassenes levetid, har vi valgt å bygge dem slik at jorden kommer til å være i en murerbøtte inne i plantekassene. Derfor bygger vi våre plantekasser ut fra størrelsen på en 90 liters murerbøtte. Du kan selvfølgelig bruke en mindre murerbalje om du vil, du må bare huske at plantekassene skal ha en viss vekt til å motstå vind og vindkast.

Plantekassene på hjul er av lerk

Vi har brukt lerketre til våre plantekasser. Lerketre er et solid materiale, som tåler mye. Derfor kan de stå ute hele året, og det er da lurt å gi dem et lag med lerketreolje for å beskytte dem. Alternativt kan du også bruke annen trebeskyttelse. Hvis du vil male kassene, kan du bruke vanlig trykkimpregnert tre i stedet - det er billigere enn lerk.

Velg hjul til plantekassene med omhu

Det er viktig at du velger noen ordentlige hjul til plantekassene, slik at de ruller enkelt rundt på terrassen. Hjulene til plantekassene i vår veiledning koster 130 kroner stykket og kan bære 25 kilo per stk. Det er dog mulig å finne hjul som kan det samme, men til en helt annen pris.

Plantekasser på hjul med espalier

For at plantekassene skal kunne beskytte mot vinden, har vi montert et espalier på dem, som plantene kan klatre opp på. Lag gjerne espalieret i to forskjellige høyder - hvis du lager flere plantekasser på hjul, da gir det en god dynamikk på terrassen. Plantekassene i vår veiledning er henholdsvis 145 og 165 cm høye med espalier.

Husk drenering i plantekassene dine

Før du tar i bruk plantekassene dine og fyller dem med jord og planter, må du huske å sørge for at det er drenering i murerbøttene. Bruk en bormaskin til å bore drenshull på rundt 10 millimeter i bunnen av murerbøttene, slik at vannet kan slippe ut. Deretter kan du kan du legge et lag av gamle potteskår, småstein eller lecakuler i bunnen av murerbøtta, slik at vannet kommer seg fortere ut. Det forhindrer også at jorden i plantekassene dine blir sur.

Last ned byggeveiledningen: Slik bygger du plantekasser på hjul

I veiledningen du kan laste ned på denne siden får du en utførlig trinn for trinn guide til hvordan du selv bygger plantekasser på hjul. Deretter får du også tips til hvilke planter som er fine i plantekassene, samt noen tips til hvordan du kan gi dine mobile plantekasser ditt personlige preg.