Tidligere trodde man at de giftige lupinene absorberte næringsstoffer fra jorden, men det er faktisk motsatt. Blomsten absorberer nitrogen fra luften, noe som kan bidra til å gjøre jorden mer næringsrik. Det tilførte nitrogenet kommer også andre planter i hagen til gode, og derfor brukes lupiner ofte som en jordforbedrende plante.
Lupiner hører egentlig ikke hjemme i norsk natur, og noen arter regnes som en fremmed art. Det gjelder hagelupin, sandlupin og jærlupin, som som vurderes til å utgjøre en høy til svært høy risiko for naturmangfoldet i Norge.
Heldigvis finnes det mange andre lupinarter som ikke truer naturmangfoldet, og som derfor kan plantes med god samvittighet og ro i sinnet. Noen sorter er imidlertid giftige for dyr og mennesker, så det er verdt å være oppmerksom på dette, spesielt hvis du har kjæledyr og barn i hagen.
Såing av lupiner
Det anbefales å så lupiner om våren, men frøene kan i prinsippet sås hele året så lenge bakken ikke er frossen.
Lupiner trives best i ly, full sol og lett, mager jord. Hvis hagejorden din er veldig kompakt, kan du løsne den med litt sand.
Lupiner er en hardfør plante som tåler tørke, men mens den vokser bør den vannes lett. Det er imidlertid viktig at den ikke blir overvannet. Det kan også være en fordel å bruke sandjord, som ikke holder på vannet i motsetning til for eksempel veldig leirholdig jord.
Lupiner kan også holdes i potter. Planten tilpasser seg størrelsen på potten, men det er viktig at det er plass til det store rotsystemet, så potten bør ha en passende bredde og dybde.
Planter du lupiner i en krukke med en diameter på minst 45 cm, er du på den sikre siden. Jo større krukke, desto større er sjansen for vakre blomster på lupinen.
Lupiner blomstrer to ganger
Du kan kjøpe lupinfrø i hagesentre og hos spesialiserte nettbutikker.
Det finnes mange ulike sorter å velge mellom, både ettårige og flerårige lupiner.
Lupiner kan blomstre to ganger i løpet av en sommer, første gang i juni. Hvis du klipper ned lupinen etter den første blomstringen, får den en ny blomstring på sensommeren.
Det anbefales vanligvis at du klipper ned lupinene etter blomstring hvis du ikke vil at de skal spre seg.
Lupiner er vinterherdige på grunn av rotsystemet, som strekker seg så langt ned at røttene har tilgang til vann selv om det øverste jordlaget er frosset. Noen arter er mer følsomme for frost og må derfor dekkes til om vinteren. Det kan for eksempel være et lag med granbar, gressavklipp eller halm.
4 fordeler ved lupiner
- Bruk den ettårige gule lupinen som jordforbedringsmiddel i grønnsakshagen. Planten tilfører næringsstoffer og nitrogen til jorden, noe som gir de hjemmedyrkede grønnsakene dine de aller beste forutsetningene.
- Lupiner er enkle å stelle og svært hardføre, så selv uerfarne gartnere kan henge med.
- Når lupiner blomstrer, er det ikke mye som kan måle seg med skjønnheten til blomstene, som er flotte i "ville" buketter.
- De fleste lupinarter kan overvintre i norske hager, selv i frost. De mest følsomme artene kan ha behov for et lag med dekke, for eksmpel granbar, gressavklipp eller halm, for så å blomstre vakkert igjen når varmen kommer tilbake.