Beskjæring og knibning

Plantene i drivhuset må passes godt for å gi deg optimalt utbytte. Særlig bør du være nøye med både å beskjære og knipe de forskjellige plantene. Her er det to sitronbasilikum. Den ene er overhodet ikke blitt knepet, og er faktisk allerede gått i blomst. Når den går i blomst, slutter den med å skyte flere av de velsmakende bladene.

Basilikummen ved siden av er derimot blitt knepet tidligere. Derfor har den fått en mer busket vekst – med flere blader og stadig uten blomst.Når du kniper basilikum, så gjør det ovenfra. Knip eller klipp over et bladpar. Da vil planten forgrene seg.

Knipingen holder dessuten planten fra å gå i blomst, og du får enda mer basilikum du kan høste.Skulle det svikte, og planten går i blomst, kan du saktens bruke høsten likevel. Blomstene smaker bra i en pesto. Fortsett knipingen av dine basilikumplanter gjennom hele sesongen, hvis du vil høste optimalt.

Allerede etter bare ei uke er det nemlig masse nye sideskudd på vei. Også vanlige agurkplanter bør du knipe. Her er det sideskuddene Lene anbefaler at du fjerner, i hvert fall opp til de første tre-fire bladparene.

Vær oppmerksom på at det ikke er små agurker du fjerner – og vent eventuelt til du kan se om det er en ny stilk eller en liten agurk som er på vei.For en gammel agurksort som denne epleagurken forholder det seg imidlertid annerledes.

Planten her har nemlig både hun- og hanblomster, akkurat som melonplantene. Det er hunblomstene som bærer fruktene – og de vokser på sideskuddene. Det er lett å kjenne igjen hunblomstene, for de har nærmest en liten fruktskål – eller et beger under blomsten.

Fjerner du disse sideskuddene med hunblomster, får du ingen frukt å høste. Når du er i gang med agurkplantene, så fjern også gjerne vissent løv. Agurkplanter er svært mottakelige for gråskimmel. Særlig i fuktig vær brer gråskimmel seg ofte fra visnet plantemateriale og inn på selve stilken.

Her er det ennå ikke gråskimmel, men Lene fjerner likevel det visne for å forebygge soppsykdommen. Blader som er småvisne i kantene lar du bare sitte. Så lenge bladet fremdeles er grønt, leverer det nemlig uunnværlig fotosyntese til planten.

Vanlige tomatplanter må også ha knepet alle sideskuddene kontinuerlig gjennom hele sesongen. De mange sideskuddene skal du helst rive av. Det gjør det lettere for planten å lege såret.

Når du fjerner sideskuddene, har du bedre styr på veksten, og senere på sesongen vil det være plass til at luften kan sirkulere, så sykdommer kan unngås.Har du plass nok, kan du eventuelt forsøke å la et enkelt sideskudd være. Det kan du senere binde opp til en ekstra topp.

Dyrker du derimot busktomater, er vekstformen imidlertid helt annerledes. Den er velegnet til krukker, for den blir ikke så høy. Busktomaten skal ikke ha knepet sideskuddene.Her finner du nemlig blomstene ved enden av skuddene.

På en vanlig tomatplante, som den som står her ved siden av, vokser blomsterklasene direkte ut fra stilken. Det er også pepperfrukter i drivhuset. Her er det de første 5-7 blomstene Annika kniper av. Det vil sende et signal til planten om å danne en større bladmasse, og dermed på sikt også mer frukt.

Unnlater du å knipe av de første blomstene, vil planten bruke riktig lang tid på å modne de første plantene med bare få blader, og veksten vil i en periode gå nesten i stå. Samme regel gjelder for auberginer. Også her må planten hjelpes litt på vei ved fysisk å gi den et signal om å produsere mer bladmasse.

Så når du kniper de første blomstene, vil planten skyte flere blader, og det gir større utbytte på lang sikt. Plantesekken med melonplanter må også ha tilsyn. Melonene kan være tilbøyelige til å få råte i rothalsen, skimmelsopp og andre soppsykdommer fra jorda.

Derfor fjerner Lene i første omgang de nederste bladene på plantene. Det gir en langt bedre luftsirkulasjon rundt plantenes røtter, og det forebygger disse angrepene.Her midt på sommeren vokser drivhuset godt til. Det gjelder også tomatplantene.

Her er veksten blitt så tett at det er nødvendig å skille plantene litt.Heldigvis er det her plass nok til at Lene kan flytte toppene litt bort fra hverandre.I bunnen av plantesekken har den tette veksten vært hard for basilikummen.

Den har rett og slett ikke fått lys og luft nok, og den har samtidig stått for fuktig. Så den har halvveis strøket med – og resten av den har gått helt i stå i veksten.Løsningen er konsekvent å fjerne det visne plantematerialet, så gråskimmelen ikke brer seg.

Det er plass nok nå, så Lene planter en ny basilikum der hvor hun fjernet den gamle.Det kan også lønne seg å gjøre rent under tomatene ved siden av. Her er det nederste bladet småvissent, og hvis det blir fuktig, vil det sannsynligvis raskt oppstå gråskimmel.

Ved å holde det rent, fjerner du den eventuelle smittefaren, og er dermed fortsatt godt på vei til et bra utbytte. Senere på sesongen er det tid for å fjerne sideskudd fra melon-plantene. De kan som regel maksimalt nå å utvikle 3-4 frukter hver.

Her er vi i august måned, og hvis det er tilløp til flere småfrukter på dette tidspunkt, kan de likevel ikke rekke å vokse seg store og bli skikkelig modne. Derfor fjerner Annika alle sideskudd uten større frukter.

Da vil planten bare bruke energi på å utvikle de fruktene som allerede er godt på vei. Sørg også for å legge melonene på en stein eller en omvendt urtepotte, som her. Lar du dem bare ligge på jorda, risikerer du at frukten vil råtne.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygg orangeri selv

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Planter