Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oppbinding

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Allerede når du planter til drivhuset ditt, må du ta høyde for at mange av plantene må bindes opp. Det er en løpende prosess, som begynner tidlig og fortsetter gjennom det meste av vekstsesongen. Kanskje har plantene dine hatt en liten pinne å støtte seg til den første tiden. Men det går ikke lenge før det må noe annet til.

Tomatplanten her må ha en snor. Lag for all del snoren lang nok. Det har du igjen for senere på sesongen. Lag først en løkke i den ene enden. Løkken må være stor nok til at stilken kan vokse seg tykkere i løpet av sesongen, uten at snoren begynner å gnage.

Så fører du forsiktig snoren opp langsmed stilken – inn mellom blad- og blomsterstilker, så du ikke skader noe underveis.Det er best at snoren følger med klokka rundt ved oppbindingen. Det er den veien tomatplanten strekker seg naturlig etter lyset.Til slutt fester du snoren i toppen.

Gjør det gjerne på en måte slik at du lett kan løsne snoren igjen senere. Du får nemlig kanskje behov for å senke planten senere på sesongen.Planten ved siden av er blitt noe skjev i veksten sin. Den skulle nok ha vært bundet opp allerede.

Men Lene retter den forsiktig opp, og unnlater bevisst å knipe de øverste sideskuddene akkurat nå. Da har hun nemlig en ekstra topp, hvis den nåværende skulle knekke under oppbindingen.

Sørg for at planten får en loddrett vekstretning ved roten. Men vær forsiktig med resten av planten. Ellers risikerer du bare at planten knekker på et uhensiktsmessig sted. Derfor unnlater Lene å snurre planten rundt snoren på det øverste stykket – inntil videre. Med tiden vil planten gi snoren ganske mye vekt, og selve stammen blir også en del tykkere.

Agurkplantene skal også bindes opp. Her kniper Lene sideskuddene med det samme, før hun setter snoren rundt planten etter samme prinsipp som med tomatene.Også her snurrer du snoren rundt stilken med klokka. Pass på både de små fangarmene og agurkene langs stammen underveis.

Bind gjerne en løkke som lett kan løsnes igjen. Da letter du den videre oppbindingen. Agurker har nemlig en ganske overveldende vekst, og du kan fort få bruk for litt ekstra snor.Allerede ei uke senere har tomaten ved siden av rettet seg noe ut, og det er nå mulig å snurre den ytterligere opp langsmed snoren.

Det må du gjøre fortløpende under hele veksten. Vær oppmerksom på underveis at du ikke får revet av blomstene – eller at snoren blir sittende slik at den gnager i blomsterstilken. Sideskuddet som Lene lot sitte som en mulig ny topp, velger hun nå å binde opp i stedet for å rive det av.

Her er det nemlig plass nok til at tomatplanten kan ha to topper. Det skader ikke planten som sådan.Bare du sørger for at veksten ikke blir altfor tett, for da får du bare andre problemer å hanskes med.

Tomaten i pileflett binder Lene forsiktig til, så den holder veksten rundt pilestativet. Hvis den blir for omfangsrik, vil hun flytte den ut av drivhuset. Det er lett når den er plantet i en krukke.

Melonene har også vokst godt til, og er klare til å bli bundet opp, og dermed ta minst mulig plass i drivhuset. Men det er ikke noe i veien for å la dem ligge og bre seg, hvis du har plass til det.

Oppbindingen skjer her stort sett på samme måte som med tomater og agurker. Vær imidlertid oppmerksom på at noen meloner kan bli så tunge at en oppbundet plante ikke kan bære vekten. Da må du f.eks. støtte planten ytterligere ved å binde et nett rundt frukten.

Men her går det fint uten ytterligere støtte-innretninger inntil videre. Endelig er også chili-plantene i ferd med å bli så store at de kan trenge litt støtte. En større plante ville kanskje kreve noe snor, men her kan Annika klare det bare med noen enkelte blomsterpinner.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Oppbinding
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake