Trær og busker - plant de riktig

Da var det vår – og plantetid igjen. Kanskje du skal en tur til hagesenteret etter nye trær og busker til hagen? Da burde du lese disse gode tipsene til hvordan du planter med suksess.

Og nei, det å plante er ikke bare å grave et hull, ta planten ut av potten, stappe den i hullet og kaste på jord. Hvis du gjør det riktig med en gang, får trær og busker en god start, og vokser raskere, slik at du får raskere og større glede av dem.

3 VIKTIGE VALG

  1. TIDSPUNKTET. De beste tidspunktene å plante trær fra potter på, er på våren, i april/mai, og om høsten, i september. På våren er treet på vei inn i sin naturlige vekstperiode, og det er opplagt å utnytte det ved å plante, fordi røttene da raskt vil etablere seg. Det er også viktig at bakken er lun (minst 10 grader) – det hjelper røttene til raskere å få godt tak. Derfor er september også en fin plantemåned med gode vekstbetingelser: da har du en lun og litt fuktig jord.
  2. TREET. Når du skal plukke ut et tre, så gå etter et som er harmonisk og pent: uten sår og skader, og uten knekte greiner. Det er også viktig at treet har et godt rotnett med sunne og friske røtter. Du kan sjekke røttene på hagesenteret ved å ta planten ut av potten. Er det nye, hvite skuddspisser på dem, er de friske. Som regel har røttene det godt hvis potten har en viss fuktighet, og ikke har vært tørket ut. Hold deg unna potter som er uttørket. Røttene på dem vil som regel være skadet.
  3. VOKSESTEDET. Du skal forsikre deg om at treet kan trives i den jorden du har, og at det får tilstrekkelig med lys eller le, alt etter hva det har behov for. Er du i tvil om jorden du har i hagen, kan du ta opp litt jord på utvalgte plasser, og levere det til analyse, f.eks. gjennom et hagesenter.

1. Grav et hull som er dobbelt så stort som potten treet står i - både i omkrets og i dybde. Det er viktig at det er god plass til rotklumpen, og at den omkringliggende jorden er løs, slik at det er enkelt for røttene å søke ut i bakken. Hullet skal være så dypt, at røttene ikke skal bøyes for å kunne være der. Hvis det er en veldig lang rot, er det bedre å skjære av den litt, enn å presse den.

2. Bearbeid jorden i hullet, så den er løs og drenert. Det er viktig at den ikke er kompakt, og vannet skal kunne renne unna. Jorden kan bearbeides ved å stikke ned et greip, og vrikke det frem og tilbake. Er jorden veldig leirete, kan du drenere ved å legge Lecakuler i bunnen, så røttene ikke står i vann.

3. Rotklumpen skal gjennomvætes, før du setter planten i hullet. Det kan du gjøre ved for eksempel å sette potten i et stort spann med vann en halvtimes tid før du planter treet. Vannet som treet får da, fungerer som drivstofftil røttene når de søker seg ut i bakken.

4. Kutt røttene, hvis de er presset sammen i bunnen av potten. Da har de lettere for å søke ut og etablere seg, hvis de kuttes et par steder.

5. Sett planten i samme høyde som den har stått i i potten; det er ved rothalsen, som synes som en fargeforskjell nederst på stammen. Det er viktig at du ikke setter treet for dypt. Da kan det dø, fordi barken på stammen ikke tåler å være våt konstant.

6. Putt jorden tilbake i riktig rekkefølge. Jorden som kommer fra bunnen, skal nederst, og den fra det øverste laget skal ligge på toppen igjen. Viktige næringssalter og mineraler fra moldjorden, som ligger øverst, vil gå tapt hvis den legges nederst.

7. Hvis treet har behov for støtte, skal du sette en påle i hullet før du planter treet, så du ikke risikerer å skade røttene. En påle sikrer at treet holder seg på plass, selv i kraftig vind. Pålen skal stikke ca 60-70 cm over overflaten. Når du binder opp treet, er det viktig å holde avstand, slik at stammen ikke kan skrubbe seg opp på pålen og ødelegge barken. Velg en oppbinding som er fleksibel og skånsom mot barken, for eksempel en bit av en sykkelslange.

8. Fyll på jord når treet står riktig. Når du har fylt på cirka en tredjedel av jorden, løfter og vrir du litt på treet. Det gjør at jorden kommer til å ligge helt tett inn mot alle røttene, slik at de kan etablere seg så raskt som mulig.

9. Resten av jorden fylles på og presses skånsomt til underveis. Pass på ikke å presse jorden for mye sammen. Da får røttene problemer med å vokse. Pass også på at du ikke ødelegger røttene ved å trampe for hardt og kraftig rundt stammen.

10. Vann igjen til slutt, slik at voksestedet er bra fuktig. Det er viktig at det blir vannet jevnlig i de første par månedene etter plantingen. Hold særlig øye med treet i tørre perioder. Og når du vanner, så gjør det ordentlig. Det er bedre å vanne sjeldnere og grundig, enn å klattvanne et par ganger i uken. Lag for eksempel en liten jordvold rundt treet, så vannet siver jevnt ned.

11. Plantehullet skal holdes rent for ugress i de første par årene, ellers vil det stjele vann og næring fra treet og hemme veksten. Gress skal også holdes unna. Først etter 3-4 år, kan du eventuelt la gress gro tett på treet.

12. Legg kompost rundt stammen. Da kan næringsstoffene langsomt sive ned og gi treet drivstofftil den første tiden.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Planter