Og nei, det å plante er ikke bare å grave et hull, ta planten ut av potten, stappe den i hullet og kaste på jord. Hvis du gjør det riktig med en gang, får trær og busker en god start, og vokser raskere, slik at du får raskere og større glede av dem.

Last ned artikkelen og få hageekspertens 12 beste tips til hvordan dine trær og busker får den riktige starten. Før du går i gang med å plante, har du 3 viktige valg å ta.

3 VIKTIGE VALG

  • TIDSPUNKTET. De beste tidspunktene å plante trær fra potter på, er på våren, i april/mai, og om høsten, i september. På våren er treet på vei inn i sin naturlige vekstperiode, og det er opplagt å utnytte det ved å plante, fordi røttene da raskt vil etablere seg. Det er også viktig at bakken er lun (minst 10 grader) – det hjelper røttene til raskere å få godt tak. Derfor er september også en fin plantemåned med gode vekstbetingelser: da har du en lun og litt fuktig jord.

  • TREET. Når du skal plukke ut et tre, så gå etter et som er harmonisk og pent: uten sår og skader, og uten knekte greiner. Det er også viktig at treet har et godt rotnett med sunne og friske røtter. Du kan sjekke røttene på hagesenteret ved å ta planten ut av potten. Er det nye, hvite skuddspisser på dem, er de friske. Som regel har røttene det godt hvis potten har en viss fuktighet, og ikke har vært tørket ut. Hold deg unna potter som er uttørket. Røttene på dem vil som regel være skadet.

  • VOKSESTEDET. Du skal forsikre deg om at treet kan trives i den jorden du har, og at det får tilstrekkelig med lys eller le, alt etter hva det har behov for. Er du i tvil om jorden du har i hagen, kan du ta opp litt jord på utvalgte plasser, og levere det til analyse, f.eks. gjennom et hagesenter.