Lær å lage stiklinger

Ønsker du flere av yndlingsstaudene dine, kan du stikling-formere mange av dem. Det kan du gjøre på flere måter.

Denne blodrøde storkenebben (Geranium sanguineum) har Birgit hatt i hagen i lang tid. Nå vil hun gjerne ha flere små planter, så hun graver den forsiktig opp med stikkspaden og rister av jorda.

Denne stauden er med sine treaktige røtter velegnet til rotstiklinger. Du begynner med å klippe av de rotstykkene du vil lage stiklinger fra. Når du lager rotstiklinger, er det viktig at vokseretningen forblir den samme som den hele tiden har vært.

Mens Birgit klipper stiklingstykkene, markerer hun derfor vokseretningen. Rotstykkene får et rett snitt ovenfra og et skrått nedenfra. Nå er det tydelig hvilken vei rotstykket skal stikkes i jorda.

I potten skal det være så- og priklejord. Er det for mye næring i jorda, risikerer du å svi rotstykket. Du kan med fordel blande litt grus i jorda for dreneringens skyld. Hvert rotstykke stikkes nå i potten, og trykkes godt fast.

Bare en centimeter stikker opp over jorda. Her fyller du opp med grus, så rotstykkene er dekket helt. Sett så pottene i skyggen – og husk å vanne dem. Deretter må pottene få ro til det igjen blir varmt i været. Se jevnlig til stiklingene dine.

De må ikke mangle vann, men de må heller ikke stå vått. Etter noen måneder vil de ha dannet egne røtter. Med litt hell kan også floks (Phlox) stikling-formeres. Bruk for eksempel avklippet, hvis du likevel er i gang med saksen, sent på våren for å sikre forgrening og flere blomster.

Klipp så stykker som passer til pottens størrelse. Fjern alle bladpar nederst. Minst halvparten av stykket skal stikkes i jorda. Klipp også halvparten av den øverste bladtoppen. Skulle det sitte igjen en blomsterknopp, må du fjerne den også.

Stiklingen skal bruke alle kreftene sine på å danne røtter, ikke på å blomstre. Fyll potten med en god blanding av grus og så- og priklejord. Legg et lag ren grus på toppen for å sikre god drenering. Sett så stiklingene i potten – en etter en.

Når omtrent halvparten av stiklingen kommer ned i jorda, vil det være flere bladhjørner hvor nye røtter kan utvikle seg fra.Til slutt vanner du riktig godt. Stiklingene må nå dekkes til med hvit plast for å sikre høy luftfuktighet.

Bruk et par små bambuspinner til å skape avstand. Plasten må ikke berøre plantene. Hold stiklingene i skyggen. Hold godt øye med dem, og sørg for all del for at de ikke tørker ut. Når plantene er i ferd med å danne røtter, senker du forsiktig fuktigheten ved å klippe flere og flere hull i plasten.

På den måten herder du langsomt de små stiklingene til å kunne overleve i klimaet utenfor plasten. Bergknapp (Sedum) er veldig lett å stikling-formere. Klipp bare over hvert bladpar, så har du raskt en masse små stiklinger klare til å sette i så- og priklejord i potter.

Trykk stiklingen godt ned, og pakk jorda godt rundt bladparet. Herfra vil planten raskt skyte nye røtter. Legg på et lag grus, så det blir god drenering på toppen. Bergknapp trenger ikke mye vann, så ikke overdriv vanningen.

Dekk til med plast – og så er det bare å glede seg. Allerede om få uker vil stiklingene ha fått røtter, og du har til en rekke nye små planter.Også disse staudene kan stikling-formeres: Lavendel, Kjempeverbena og Lammeøre.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Planter