Hvilket utstyr til tre­felling?

Motorsagen er uunnværlig, men verneutstyret kan redde livet ditt.

Motorsagen er uunnværlig, men verneutstyret kan redde livet ditt.

Spørsmål:

Jeg har kjøpt en motorsag og skal i gang med å felle noen trær på eiendommen min. Jeg vil helst slippe å bruke en formue på verneutstyr, men hvilket utstyr er jeg nødt til å kjøpe?

Svar:

Å felle trær er ikke ufarlig. Et tre er tungt, og en motorsag er et uhyggelig effektiv verktøy.

For å begynne øverst, så skal du ha en skikkelig hjelm, som sikrer deg mot nedfall og hvis sagen slår bakover. Hjelmen skal ha påmontert vippbart visir og hørselvern.

Du skal også ha en kraftig arbeidsjakke, som du kan røre deg i, og kraftige arbeidshan-sker som tillater deg å få et godt grep på sagen.

Husk spesielle vernebukser med trådinnlegg, som stopper sagen slik at den ikke sager inn i beinet ditt. Kraftige vernestøvler med trådinnlegg og ståltupp er også en god idé. Det bir med andre ord litt utstyr, men det kan redde liv.

LES OGSÅ: Test av bensindrevne motorsager

Fell aldri trær alene

På samme måte som du ikke skal bade alene, skal du heller ikke gå i gang med å felle trær uten en makker. Det er vanskelig både å styre motorsagen, holde øye med treet når det faller, og – hvis det faller feil vei – å rekke å komme unna uten å snuble. En makker er livlinen din. I bokstavelig forstand, for er uhellet ute, skal det være noen som kan ringe etter hjelp.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Trær