Motorsag test: Testen vår av motorsager viser at det er stor forskjell på hvor effektive de 6 motorsagene er.

Testen vår av motorsager viser at det er stor forskjell på hvor effektive de 6 motorsagene er.

Har du en mellomstor hage eller en hytteeiendom, har du sannsynligvis nok av oppgaver for en motorsag. Det er nemlig ikke bare større trefellingsoppgaver den kan brukes til. Også beskjæring av trær og store busker går som en lek.

Om du skal velge en på batteri eller bensin, er ofte et spørsmål om økonomi og hva du foretrekker. For det er fordeler og ulemper ved begge. Mens du med batteriutgaven fjerner både støy og eksos, får du med bensinmodellene mer kraft for pengene, i tillegg til at du får en maskin som kan jobbe sammenhengende i lang tid.

LES OGSÅ: Test av batteridrevne motorsager

Støy og vibrasjoner fra motorsagen

Selv om det er tydelige forskjeller på hvor mye de seks testmaskinene bråker, så finnes det ikke en støysvak motorsag på bensin, og du bør alltid bruke hørselvern. Også vibrasjoner er uunngåelig. Men det er stor forskjell på hvor mange som går gjennom håndtaket og videre ut til hendene dine, og testvinneren har i tillegg små støtdempere innlagt mellom motoren og det fremste håndtaket, der vibrasjonene typisk er størst.

Alle sagene er lettstartet, og det er ingen av de seks som faller gjennom. Alle kan nemlig klare kjerneoppgaven: å sage. Likevel er det klare forskjeller på hvor effektive de er. Og som testen vår viser, er det en klar sammenheng mellom størrelsen på motoren og hvor raskt de sager. Overraskende nok, henger det ikke på samme måte sammen med hastigheten på kjedet.

Test av motorsag: Slik har vi testet

Først og fremst skal en sag kunne sage. Derfor har vi tatt tiden mens vi sagde over en furubjelke ti ganger.

Det er hardt arbeid å bruke en motorsag. Derfor er brukeropplevelsen viktig. Vi har veid maskinene og vurdert vibrasjonene i håndtakene. Begge deler er nemlig avgjørende for hvor lenge du holder ut å jobbe med sagene.

Til slutt har vi målt støyen. Selv om du alltid skal bruke hørselvern under arbeid med motorsager, er det store muligheter for at naboen din ikke gjør det samme når du bruker sagen.

Uavhengig test av motorsag

Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet på disse sidene.

Vi har testet disse 6 motorsagene i vår test av motorsager

  • MAKITA EA3201S35A
  • AL-KO SOLO 6436
  • STIGA SP 426
  • HUSQVARNA 135 MARK II
  • RYOBI RCS3835T
  • STIHL MS 171

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken motorsag som ble den store vinneren av vår test av motorsager.