TYPISKE BESKJÆRINGSFEIL
En stumtjener er uttrykket mange gartnere bruker om et tre som har fått greinene kuttet litt ut fra stammen, slik at det stikker ut små stumper. Akkurat som en stumtjener, der du kan henge opp klær. Et tre som har fått en slik behandling, blir aldri harmonisk igjen.
Vanris kommer hvis du beskjærer et tre mye. Jo flere snitt, desto flere nye, små skudd, såkalte vanris, vil vokse ut fra det stedet du har beskåret. Det kan særlig bli mye hvis du beskjærer om vinteren. Du unngår best vanrisene ved å trekke dem av for hånd mens de er små. Har de vokst seg store, må du skjære dem av så tett mot stammen som mulig.
En utbuling på treet kan komme hvis du har fjernet en grein og lagt snittet for tett på stammen – på feil side av den såkalte greinkragen. Det gir en større snittflate, som er vanskeligere for treet å lukke. Sårhelingen blir klumpete og kan resultere i en utbuling på stammen.
Hvis toppen skjæres rett av, får du aldri et skikkelig tre med stamme og krone igjen. Det vokser sannsynligvis ut nye skudd, men de vil se ut som vanris. Treet blir ikke i høyere, men stadig bredere.

Last ned artikkelen og lær teknikken for riktig beskjæring

I artikkelen kan du lese mye mer om hvordan du beskjærer trærne dine på helt riktig måte. Vi viser deg blant annet når det er mest optimalt å beskjære trærne. Formålet med beskjæring er nemlig avgjørende for når du skal finne frem saksen.