Enkelt espalier med sterk konstruksjon

Selv i en liten hage kan du få plass til frukttrær. Det krever bare at du får dem til å vokse langs et espalier. Et slikt kan du bygge av kun to typer trematerialer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
Cirka 1500 kroner

Intro

Et espalier gir mange fordeler:

Du får plass til mange trær på liten plass. Frukten er enkel å plukke, fordi trærne ikke blir høye. I tillegg kan espalieret fungere som romdeler i hagen.

Enkel konstruksjon

Her får du en trinn for trinn-veiledning til hvordan du bygger et espalier med en enkel konstruksjon av loddrette stolper og vannrette tverrstivere.

Mellom stolpene spennes sterke plastbelagte wirer, som greinene på frukttrærne med tiden skal vokse langs.

Du får også en veiledning til hvordan du bøyer greinene på trærne i riktig vannrett form – uten å ødelegge dem. Det er ikke vanskelig, det krever bare riktig teknikk.

Veiledning

01
Oppsetting av espalieret 5 Trinn

Dette espalieret består helt enkelt av stolper med en diameter på 10 cm, som graves ned i frostfri dybde, og tverrstivere med en diameter på 5 cm, som sikrer avstanden mellom stolpene.

Stålwirer trekkes i rekker med cirka 40 cm avstand fra den ene endestolpen til den andre endestolpen, via gjennomgående hull i midtstolpene.

Ved hjelp av wirestrammere i enden av hver rekke, kan du stramme wirene. Du kan trygt stramme godt, for de vannrette tverrstiverne sørger for å holde avstanden, så stolpene ikke bøyes.

1

Beskytt toppen av første stolpe. Kapp den først vinkelrett, merk opp formen på en bit tynn aluminiumsplate, og klipp til platen med en platesaks. Monteringen gjøres med rillede spiker - 3-4 spiker per stolpetopp.

2

Grav ut, og plasser stolpene midlertidig. Merk opp samme høyde på alle stolpene med en sirkellaser, og mål fra toppen og ned til markeringen på den første stolpen. Dette målet avsettes på de øvrige stolpene.

3

Bor hull til wirene når de øvrige stolpene er kappet til i lengden. Den øverste bores 50 cm fra toppen, og resten sitter med cirka 40 cm avstand. Stolpene er 10 cm tykke, så du må bruke et ganske langt bor.

4

Bor cirka 3 cm dype hull til tverrstiverne med sentrum cirka 10 cm fra toppen av stolpen. Vi bruker et justerbart bor til oppgaven og stiller det inn på 52 mm - altså litt større enn tverrstiverens diameter.

5

Kapp til tverrstiverne i lengden, og sett dem på plass når du har satt stolpene loddrett ned og stampet dem godt fast. Tverrstiverne sørger for å holde avstanden mellom stolpene når wirene strammes.

02
Montering og stramming av wiren 3 Trinn

1

Monter 50 cm lange wirer med cirka 40 cm avstand. Bor et gjennomgående hull, trekk wiren gjennom, bøy den 10 cm ned og stikk den inn i et 2 cm dypt hull.

2

Fest wiren med to varmgalvaniserte kramper.

3

Monter wirestrammere, og klipp av overskytende wire. I stolpen i motsatt ende festes nå lange wirer på samme måte som de korte. Før dem gjennom hull i midtstolpene, og spenn dem fast til wirestrammerne.

Materialer

 • Ø 10 cm trykkimpregnerte påler à 3 meter
 • Ø 5 cm trykkimpregnerte påler à 1,80 meter
 • Plastdekket wire med tilhørende wirestrammere
 • Tynn aluminiumsplate
 • Rustfrie, rillete spiker
 • 6 x 120 mm rustfrie skruer
 • Varmforsinkede kramper

Tidsforbruk

1 dags tid.

Pris

Cirka 1500 kroner for en espalierrekke med fem stolper.

Vanskelighetsgrad

Et prosjekt der alle kan henge med.

Video

Enkel dybdestopp med teip

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Espalier