Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 sterke våpen mot skvallerkål

Skriv ut Lagre artikkel

Skvallerkål er noe av det mest forhatte ugresset. Det sprer seg både ved underjordiske utløpere og ved å kaste frø. Du bør derfor væpne deg med tålmodighet hvis du skal gå til krig mot skvallerkålen.

Pass på frøskjermene til skvallerkålen. Klipp dem av før de begynner å kaste frøene. De bittesmå frøene kan bli transportert flere kilometer med vinden, og hvert frø blir til ei ny plante.

La oss bare slå en ting fast med det samme: Det finnes ingen enkle metoder mot skvallerkål. Det flerårige ugresset er aggressivt og har en nesten utrolig livskraft.

Skvallerkålens ville røtter

Gjør du ikke noe med skvallerkålen, vil den i løpet av kort tid formere seg og danne et kraftig rotnett med mange underjordiske utløpere og nye skudd.

Røttene kan løpe opp til et par meter under bakken før de sender opp nye skudd. Dessuten har røttene den egenskapen at de lett knekker hvis du forsøker å trekke dem opp.

Hver eneste lille rotstump i jorda vil vokse videre og bli til ei ny plante. Derfor gjelder det å fjerne plantene – inkludert alle røttene – eller å sulte ut røttene.

Det er en god idé å begynne så tidlig som mulig. Får planta lov til å vokse fritt, formerer den seg også ved å kaste frø som kan spre seg med vinden over lange avstander.

Selv om du får bukt med skvallerkålen i din egen hage, skal du være klar over at frøene kan dumpe ned fra himmelen, så vær på vakt.

Rotnettet til skvallerkålen går 30 til 40 cm i dybden og sprer seg flere meter ut til sidene.

Grav opp røttene til skvallerkålen

Ett av de mest effektive midlene mot skvallerkål er å grave opp røttene. Velg et mindre stykke om gangen slik at arbeidet ikke virker uoverkommelig, og gå fram systematisk.

Ta en spade, og grav ned i ca. 40 cm dybde. Vil du bruke jorda om igjen, skal du kaste den gjennom en netting i ei treramme slik at du sorterer unna røttene.

Vent ett år med å plante til bedet igjen slik at du kan se om du har fått vekk alle røttene. En sikrere metode er å kjøre vekk jorda med skvallerkålen, og fylle hullet med ny, jord fri for skvallerkål.

Les også: Det beste våpen mot løvetann

Hvis skvallerkålen har spredd seg

Har skvallerkålen bredt seg i et staudebed, bør du vurdere om du skal kaste staudene i bedet og kjøpe nye i stedet. Det er svært vanskelig å få alle skvallerkålrøttene helt vekk om de først har viklet seg inn i andre planterøter.

Har du stauder du gjerne vil beholde, må du gi dem «karantene». Rens røttene for skvallerkål så godt du kan, og plant staudene i et midlertidig bed. Hold øye med nye skvallerkålskudd. Når du er sikker på at staudene er fri for skvallerkål, kan du plante dem i bedet du har renset igjen.

Du kan også forsøke å grave opp ugresset med ei greip som ikke skjærer røttene i stykker slik at du – kanskje – kan få dem opp hele.

LES OGSÅ: Bruker du (også) ugressbrenneren feil?

Dekk skvallerkålen med svart plast

Skvallerkål kan ikke overleve uten lys, så hvis du dekker det angrepne området med svart plast, vil den dø. Skvallerkålen skal stå tildekket i minst ett år før du kan være sikker på at den er helt forsvunnet.

Men du skal være klar over at også mikroorganismene i jorda også forsvinner i området der jorda har vært tildekket så lenge.

Hvis du ikke orker å grave opp hele staudebedet, kan du prøve å sulte ut skvallerkålrøttene slik at planten gir opp. Det krever at du er svært oppmerksom på nye skudd og fjerner dem straks de dukker opp – hver uke gjennom en hel sesong.

Systematisk klipping av nye skudd helt nede ved bakken gjennom en hel sesong vil sulte ut skvallerkålrøttene på lang sikt.

Samme metode kan du bruke om skvallerkålen for eksempel har slått seg til under en hekk der du ikke kan komme til for å grave. Gi ikke opp selv om det stadig kommer nye skudd. Det kan hende at de kraftige røttene ikke blir utsultet og gir opp, men planten blir i alle fall holdt kraftig i sjakk.

Klipp eventuelt skvallerkål med gressklipperen

Du kan også velge å klippe ned skvallerkålen med plenklipperen. Området som er angrepet av skvallerkål sår du så til med gress. Skvallerkålen liker ikke den gjentatte klippingen. Men pass på at den ikke brer seg langs kantene eller hekken i stedet.

Gress kan også brukes som et hinder som kan hindre at for eksempel skvallerkålen i en hekk brer seg til et nærliggende bed. Vær klar over at skvallerkålen kan få utløpere på et par meter. Gressbeltet må derfor være tre meter bredt for å ha beskyttende effekt.

Redaksjonen anbefaler: Unngå de 4 typiske beskjæringsfeilene

Dette skal du IKKE gjøre

  • Du skal IKKE frese jorda. Det vil dele røttene i hundrevis av biter som alle vil kunne vokse videre som selvstendige planter om du ikke får opp alle rotdelene. Og det er vanskelig.
  • Du skal IKKE legge oppgravde røtter i komposthaugen. Røttene til skvallerkålen er seiglivede og kan begynne å skyte skudd igjen.
  • Du skal IKKE plante stauder fra private uten å sjekke dem. Skvallerkål – og annet flerårig ugress – spres ofte på den måten.

TIPS: Forebygg skvallerkål fra naboen

Du kan hindre en invasjon av skvallerkål fra naboen hvis du graver ned tynne pla ter av plast eller metall som et vern mot det kraftfulle rotnettet til skvallerkålen. Vernet må ned i 40 cm dybde slik at røttene ikke kryper under platene.

TIPS: Skvallerkål er et spiselig legemiddel

De nye skuddene smaker godt og kan brukes i salater. Du kan også lage te av tørkede blad av skvallerkål. Planta ble tidligere brukt som medisinplante, blant annet som behandling mot podagra og gikt.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: 3 sterke våpen mot skvallerkål
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake