8 tips: Slik unngår du mose i plenen

Er du lei av for mye mose i plenen? Ta det helt med ro, du kan fint gjøre noe med det. Hvis du finner årsaken til at mosen trives, og gresset ikke – og du gjør noe med det – vil ikke mose være noe stort problem i fremtiden.

Veien til en mosefri plen handler i bunn og grunn om å gi mosen dårligst mulige vekstvilkår.

Og samtidig gi gresset de beste forutsetningene for å trives og vokse. For når gresset trives, vil det holde mosen nede.

Her er åtte tips til hvor du kan sette inn tiltak for å bli kvitt mosen.

1. Sjekk om jorden er for sur

Hvis det er mye mose i en plen, kan det skyldes at jorden er for sur. Du kan enkelt sjekke surhetsgraden med et jordbunnsanalysesett, som kan kjøpes i et hagesenter. Hvis pH-verdien er under 5,5, bør du tilføre kalk for å slippe mose.

2. Klipp i riktig høyde

Klipper du gresset for lavt, kan du gjøre det svakere og mindre motstandsdyktig overfor mose. Klipp det regelmessig og ikke lengre ned enn 4 cm, og i 6-8 cm høyde når du klipper første gang på våren. La gresset stå langt (cirka 8-15 cm) vinteren over. Det gir mosen dårligere betingelser.

3. Gjødsle plenen regelmessig

Når gresset trives godt, er det mye vanskeligere for mose å få tak. Derfor bør du gjødsle plenen regelmessig 2-3 ganger i året, slik at gresset får tilført næringsstoffer, typisk nitrogen, fosfor og kalium (NPK). Det fås både som kunstgjødsel (kjemisk fremstilt) og organisk gjødsel (naturlige ingredienser), og gjør best nytte når det tilføres på våren og sent på sommeren.

4. Sørg for god drenering

Er jorden for kompakt og dårlig drenert, vil gress mistrives og mose stortrives. Hvor godt plenen er drenert, kan sjekkes ved å grave et hull og se hvor raskt et spann med vann forsvinner. Det skal helst renne ned i løpet av 10-20 minutter. Blir det stående i hullet, er plenen dårlig drenert. Du kan forbedre jorden ved å blande for eksempel kompost og bark i jorden eller få den “luftet” ved å frese den opp. Det er en stor jobb, men gress kommer aldri til å trives i dårlig drenert jord.

5. Gi plenen kalk

Kalk til plenen øker jordens pH-verdi, slik at gress vokser og mose mistrives. Er pH-verdien under 5,5, bør du kalke. Du kan for eksempel spre kalk som granulat utover plenen. Gjerne på forsommeren når gresset vokser godt og temperaturen er over 10 grader.

6. Slipp solen inn i hagen

Mose kan raskt ta over hvis du har en plen som ligger helt eller delvis i skygge. Mose stortrives nemlig i skyggen, mens mange gressorter ikke gjør det. Det finnes dog gressorter som trives godt i skygge. De bør du velge. Du kan også vurdere å beskjære for eksempel et høyt tre, slik at det ikke skygger for mye for solen.

7. Fjern mose med kjemi

Det finnes forskjellige kjemiske midler til fjerning av mose. De virker ved at de spres eller vannes ut på plenen, slik at mosen visner og dør. Deretter kan du rake sammen den døde mosen og etterså med gressfrø. Vær oppmerksom på at det går cirka en uke før middelet virker. Bruk bare produkter som er godkjent.

8. Luft plenen med en moserive

Mose kan fjernes med en moserive med lange tenner, som skjærer seg ned i gresset. Det kutter røttene og “lufter” samtidig plenen. Du kan også bruke en mosefjerner eller sette mosekniver på en gressklipper, slik at små børster eller fjærer vipper mosen opp av gresset.

Denne metoden er mer skånsom enn en vertikalskjærer. Den lufter også plenen, men skjærer seg dypere ned og krever at plenen ettersås. En vertikalskjærer kan brukes hvis du har mye mose.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plen