Plen

Om gressplenen skal være i toppform er det en rekke ting du kan gjøre for å hjelpe den på vei. Vi har samlet en lang rekke gode tips og råd, samt veiledning til hvordan du får en flott gressplen.

  Gressplen

  En sunn og perfekt gressplen er noe alle kan få. Det krever faktisk ikke noe særlig annet enn at du kjøper litt fornuftig gress, sørger for å gjødsle plenen ordentlig og ikke klipper gresset for lavt.

  Velg den riktige gressblandingen til gressplenen din

  Gress er ikke bare gress. Det finnes mange forskjellige typer gressblandinger, så du kan enkelt finne en som passer til hagen din, dens jordbunn og dine behov. F.eks hvis gressplenen din skal kunne tåle at det ofte blir spilt fotball eller at du har mye skygge i hagen din.

  Det finnes dessverre ikke et enkelt gressfrø som kan leve opp til alle disse kravene. Derfor lager produsentene blandinger som består av frø fra flere forskjellige gress, typisk 4-5 arter. F.eks blandes en slitesterk rappgress med en ikke like slitesterk, men hurtigspirende rødsvingel og en lavtvoksende kvein, slik at det er gode sjanser for at det kommer en gressplen ut av det - også selv om forholdene er forskjellige i for- og bakhagen din.

  Gressblandinger kan ha navn som “Skyggegress”, “Turbo Ettersåing” og “Villagress slitesterk”, som gjør det enklere for deg å velge den riktige typen gress ut fra navnet. Vil du vite mer om hvordan du velger de beste gressfrøene? Da kan du lese mer i denne artikkelen: Velg de besste gressfrøene!

  Gjødsling av gressplen

  Det er viktig at du gjødsler gressplenen din slik at gresset vokser bra og raskt. Når gresset gjør det, får mose og annet ugress nemlig det vanskelig for å etablere seg i gressplenen. En pen, sterk og motstandsdyktig gressplen må ha gjødsel minst en gang i året, men du får det beste resultatet ved å gjødsle gresset med små doser gjennom hele vektsesesongen, f.eks april, mai, juni og juli.

  Det finnes mange typer gjødsel til gressplen, og man skiller ofte mellom organisk gjødsel som stammer fra dyr, og kunstgjødsel som er den mest utbredte. Den kalles også NPK-gjødsel, hvor bokstavene angir henholdsvis nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) som kunsgjødselen er sammensatt av.

  Uansett hvilken type gjødsel du velger, er det viktig at du følger produsentenes anvisninger. Kunstgjødsel kan også svi gressplenen, derfor er det viktig at du holder et godt øye med værvarselet. Det optimale vil typisk være å spre gjødselet før et godt regnskyll.

  Mose i gressplenen

  Hvis du har en gressplen som er fylt med mose fordi den ikke har fått gjødsel på en lang tid, må du først fjerne mosen før du begynner å gjødsle.

  Les her om du skal velge: Moserive eller vertikalsjkærer til din gressplen

  En sunn gressplen kan ikke klippes for kort

  Den vanligste pleien av en gressplen består av å klippe den, typisk en gang i uken i vekstsesongen, som normalt strekker seg fra cirka april til oktober. Det er best om du kun klipper av toppen, slik at gresset aldri er kortere enn rundt 4 cm. Da er gresset nemlig mer livskraftig og kan bedre klare seg mot ugress og mose.
  Er du i tvil om når gresset skal klippes for første gang - og hvilken klippehøyde gresset skal ha? Da anbefaler vi deg å lese denne artikkelen: Når skal gresset klippes og hvor høyt?

  Anleggeing av ferdigplen

  Hvis du skal anlegge en ny gressplen kan du selvfølgelig bruke en tradisjonell gressfrøblanding. Men har du vanskelig for å vente et par måneder på at gresset skal vokse og blir en ordentlig gressplen, kan du anlegge en plen med rullegress.

  Vi viser deg her hvordan du legger ferdigplen.

  Side 1 / 2