Slik legger du ferdigplen

Vil du ha en ny gressplen raskt, er gress på rull den beste løsningen. Allerede etter få uker kan plenen tas i bruk. Men ferdigplen kan også brukes andre steder enn på gressplenen. Her viser vi hvordan du kan bruke gress på rull.

HVA BRUKES FERDIGPLEN TIL?

GRESSPLEN
Ferdigplen brukes primært når vi skal anlegge en gressplen, som vi raskt vil kunne bruke. Men det kan også brukes til reparasjon av en plen.

PÅ TAKET
Vi bruker også gress – eller torv – på rull på taket til for eksempel hytter. Gress på taket er både tradisjonsrikt og hyggelig – i tillegg til at det isolerer.

FIGURER
Det er også vanlig ferdigplen du skal bruke hvis du vil lage gressfigurer i hagen. En lenestol og et bjørneskinn vil nok trekke til seg oppmerksomhet.

HVORDAN LEGGER DU FERDIGPLEN?

Forarbeidet er det samme, uansett om du vil legge ferdigplen eller så selv: Jorden skal graves gjennom, stein og ugress skal fjernes, jorden skal jevnes – for eksempel ved å dra en pall over den – og jorden skal rakes over.

Ferdigplen anlegg gressplen

Fordelen med ferdigplen, er at du kan bruke plenen raskere. Allerede etter to-tre uker kan du gå på den nye plenen. Etter ytterligere et par uker, er den klar til både lek og ballspill.

Gresset rulles ut, og lengdene legges helt tett. Skjøtene mellom endene på to ruller legges uten overlapp og i forband (som murstein i en vegg).

Gressrullene skal ikke strekkes – de vil bare trekke seg sammen igjen, slik at det blir hull i plenen. Når hele området er dekket, tromler du over plenen, før den vannes.

VIKTIG OM FERDIGPLEN!

Røttene på gressrullene skal aldri tørke ut. Dekk rullene med plast hvis du ikke skal legge dem med en gang. Husk å vanne de første to-tre ukene, hvis plenen etableres i en tørr eller solrik periode.

SPESIELLE EGENSKAPER

Med ferdigplen har du færre muligheter til å velge den frøblandingen du ønsker. Ferdigplen inneholder ofte en høy andel av engrapp, som er den mest robuste gresstypen vi har. I tillegg inneholder frøblandingen gjerne rødsvingel, for fylde og farge.

VARIANTER AV GRESS OG TORV PÅ RULL

FERDIGPLEN
Ferdigplen bestilles for eksempel på nettet. Du må regne med noen dagers leveringstid, fordi gresset skjæres når ordren er mottatt. Det er liten forskjell på pris og kvalitet hos leverandørene.

GRESS TIL TAK
Gress på rull kan fint også brukes på tak. Men det krever et ganske tykt lag med torv under. Helst 10 cm. Et alternativ til et tykt torvlag, kan være å legge ferdigplenen i flere lag, for eksempel tre eller fire.

BERGKNAPP TIL TAKET
I stedet for gress på taket, kan du legge matter med bergknapp, såkalte sedumtak. Bergknapp tåler tørre perioder godt, og er derfor lettere å vedlikeholde enn et tak med gress eller torv.

FRØBLANDING
Med frøblandinger blir kostnaden til ny plen en brøkdel av hva du betaler for ferdigplen. Men du må vente lenger før du kan bruke den nye plenen. Det finnes mange gressblandinger å velge blant.

FERDIGPLEN LEVERES PÅ PALL

Ferdigplen leveres på pall. Rullene er skåret på bakken av samme type maskin, slik at de har samme lengde og bredde. En rull er som regel:

  • 40 cm bred
  • 2,5 meter lang
  • 1,5-2,5 cm høy
  • Veier 20-25 kilo

En rull inneholder altså gress til én kvadratmeter. På hver pall er det gress til 50-60 kvadratmeter. Skal du legge ferdigplen inntil (og i nivå med) en belegning, skal jorden ligge minst 2-3 cm lavere enn overkant på belegningen.

MORSOM METODE: FIGURER MED FERDIGPLEN

Vil du bygge figurer med ferdigplen, er det lettest å jobbe med flate former. Her kan du bruke fuktig hagejord, som klappes sammen i den formen du ønsker.

Ferdigplen figurer

Høye figurer krever som regel at du legger inn en siveslange, så røttene ikke tørker.

På høye figurer, bruker du først hagejord, så mørk og fuktig torv. Legg 10 liter tørr torv i 3-4 liter vann. Massen legges i et cirka 10 cm tykt lag på grunnformen, og klappes godt sammen. Så legger du på gressrullene og trykker dem fast. Frem til røttene får feste, holdes gresset på plass med pinner.

Ferdigplen anlegg gressplen

Gresset holdes på plass med for eksempel blomsterpinner, til røttene har fått feste.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plen