Rask gressplen

Hvis du raskt og enkelt skal ha dekket et område med gress, er rullegress, eller ferdigplen, en smart metode. Denne pallen full av rullegress er nettopp blitt levert, og anleggsgartneren Jesper gir lasset en omgang med hageslangen så det ikke tørker ut i den stekende solen.

Før du legger gresset, må du forberede jorda i området. Her freser Jesper jorda og fjerner de verste steinene. Freseren løsner jorda, og gjør det lettere for gresset å slå røtter.

Når du jobber med støyende maskiner, bør du bruke hørselvern. Jesper glemte sitt da han startet, men nå tar han det på og gjør arbeidet ferdig.Freseren etterlater seg løs jord, som er vendt godt rundt. Men plan er den ikke.

Her må riven tas i bruk. Jesper bruker en gressrive til å planere jorda med, og rive opp småstein og planterester. Overflaten må være fri for stein og ugress, og helst så jevn som mulig før det kan rulles ut gress.

Av samme grunn går Jesper også en tur over området og stamper jorda med hælene. Det jevner jorda ytterligere, og fjerner samtidig eventuelle lufthull, som freseren kan ha etterlatt under jorda.

Jorda bør være stampet så mye at en voksen mann ikke setter fotavtrykk når han går på jorda. Nå er det blitt tid for å rulle ut gresset. Jesper tar den første rullen og starter helt inne ved stakitten. Han ruller den ut og retter den til. Deretter fortsetter han med neste rull.

Sørg for å forskyve de enkelte lengdene så de overlapper med minst 30 cm i forhold til hverandre. Det gir penest resultat. Rett endelig rullegresset til i takt med at du ruller ut lengdene. Det er mye vanskeligere å rette dem senere.

Jesper bruker en gressrive til å rette til lengdene med. Da slipper han å bøye seg ned, samtidig som han bedre bevarer overblikket. Hvis du, som her, kommer til en busk eller et tre, så ta en kniv og skjær over gressrullen. Deretter skjærer du en bue i gresset.

Det samme gjør du på den andre siden av busken, så det former seg en gressfri sirkel rundt treet eller busken.Når du legger en ny rull gress i forlengelse av en annen rull, er det viktig at den ligger helt inntil den forrige rullen.

Derfor folder Jesper rullene ned og lar dem støte opp mot hverandre. Deretter skyver han rullene ned, så de retter seg ut og slutter helt til. På denne måten unngår du de små sprekkene som kan oppstå hvis gressrullene bare legges oppå hverandre.

Jesper fortsetter arbeidet til det nye gresset møter den gamle plenen. Deretter stamper han skjøten, så gresset blir helt rett og i samme høyde på begge sider.

Blir ikke det nye gresset liggende helt tett inntil det gamle, som her, kan du fylle ut mellomrommet med litt jord og stampe det godt til. Her kan du senere så litt gressfrø, som med tiden vil vokse opp og dekke overgangen.

Nå er plenen lagt, men som med alt annet du planter i hagen din, er det viktig å gi det godt med vann i begynnelsen. Nylagt ferdigplen må vannes minst en gang daglig de første 14 dagene.

Du kan i prinsippet ta den nye plenen i bruk med det samme, men gresset vil ha best av å ligge i ca. 14 dager, så det får fred og ro til å gro fast.

Gresset må imidlertid klippes jevnlig etter at det er lagt, etter hvert som det begynner å vokse. En måned etter utleggingen er det vanskelig å se hvor de forskjellige rullene er lagt. Overgangene er tettet fint til.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Plen