Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Rett opp dumpene i plenen

Er du også lei av dumper i plenen? Vi viser hvordan du gjør gressplenen rett og ensartet.

Det kan være mange grunner til at det oppstår nakne flekker og hull i gressplenen. Naturlige variasjoner i jordas sammensetting og stabilitet er noen av dem. Gravearbeid, beplantning og jordrotter kan også være årsaker til at det blir dumper i det grønne teppet i hagen.

Uansett årsak, er kuren den samme. Det gjelder å få fylt jord i dumpene, planere og så gress, slik at underlaget i plenen igjen blir plant, jevnt og ensartet.

Du bør gå over plenen hvert år. Gjør du det på våren, skal du huske å vanne jevnlig. Venter du til høsten, er bakken varm og luften fuktig. Den varme jorden og dugg i plenen gir nye gressfrø de beste betingelsene for å etablere seg. I tillegg får plenen normalt mer ro på høsten, og kan etablere seg før den går i dvale under vinteren. Det betyr at den er helt klar til å vokse seg grønn og sterk på våren, og du kan få glede av en flott gressplen hele sommeren.

Men du kan også sette i gang på våren – det krever bare litt mer oppmerksomhet, ikke minst i forhold til vanning.

Last ned gjør det selv veiledningen og få en jevn plen

I denne gjør det selv veiledningen viser vi hvordan du:

  • forbereder opprettingen av gressplenen
  • retter til jorden
  • sår nytt gress.

Du får også tips til hvordan du pleier gressplenen året rundt, og du kan i tillegg se hvilket verktøy du skal bruke for å oppnå best mulig resultat.

Test av hagemaskiner

Vi i Gjør Det Selv tester ofte hagemaskiner. Her kan du se noen av de nyeste testene vi har av maskiner til gressplenen:

Gressklipper test
Gressklipper batteri
Plenlufter test
Gresstrimmer test
Kantklipper test

Se også hvordan du bruker en vertikalskjærer til gressplenen.