Slik lager du billige bedkanter av jern

Jernplater til bedkanter er dyre. Men hvis du allierer deg med en smed, kan du lage flotte bedkanter av jern til en fjerdedel av normalprisen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
150 kr/m
Du kan enten sveise sammen de skarpe kantene eller skru fast platene til små påler i skjøtene.

Du kan enten sveise sammen de skarpe kantene eller skru fast platene til små påler i skjøtene.

Intro

Jernplater til bedkanter koster gjerne 6-700 kroner per meter hvis du bestiller dem på mål på nettet. Vi har alliert oss med en lokal smed og fått dem til en fjerdedel. Og med en pris på cirka 150 kroner per meter er det ikke lenger en så kostbar fornøyelse å få flotte, avgrensede bed med jernkanter.

Jernplater – få dem laget hos en lokal smed

Plater av jern patinerer når de står utendørs, slik at de får en flott og rusten overflate. Det rustne utseendet er populært - og dyrt, hvis du betaler deg til rustne bedkanter på nettet.

Hvis du i stedet får en lokal smed eller et mekanisk verksted til å skjære jernplater i passende lengder, får du som regel en langt billigere løsning.

Hvis du får behov for å tilpasse platene ytterligere, kan du fint gjøre det med en vinkelsliper.

Selv om rust er et tegn på at jernet brytes ned, går det veldig sakte. Du er derfor sikret bedkanter med en lang holdbarhet. I tillegg har lange, smale stålplater fordelen av at de kan formes til buer, hvis du har lyst på bed med runde former.

I denne byggeveiledningen får du:

  • Trinn for trinn-veiledning
  • Komplett materialliste
  • Video

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

Vi har fått en lokal smed til å kutte en jernplate på 100 x 200 cm i seks lengder som er 16,6 cm høye, slik at grusen i innkjørselen kan holdes unna bedene med 12 meter jernkanter.

Du graver en renne til jernkantene, slik at platene kun stikker 3-4 cm opp fra bakken - nok til å holde grusen unna barken i bedet.

Jernkantene festes gjennom forborede hull til små påler, som bankes litt lenger ned enn kanten er høy, slik at pålen ikke blir så synlig.

1

Lag små påler, som jernplatene kan festes til. Her splittes terrassebord på langs og kappes til biter som er cirka 28 x 60 mm, med en lengde på cirka 50 cm. De spisses i bunnen og males i toppen.

2

Bor hull i jernplatene, slik at de kan skrus fast til pålene. Merk først opp til hullene med en kjørner 6 cm fra overkanten og 1,5 cm fra siden. Bor først sakte med et 4 mm bor, deretter med et 6 mm bor.

3

Spenn ut en snor og grav en renne der du ønsker at bedkanten skal være. Snoren plasseres 5 cm over den ønskede overkanten - da er det lettest å rette opp platene.

4

Bank ned påler ved hver skjøt, slik at du kan skru fast jernplatene gjennom de forborede hullene. Pålene bankes ned med en hammer til de er cirka 2-3 cm under platens overkant, slik at de ikke er så synlige.

5

Platene holdes på plass med tvinger når de er justert på plass. De skrus til pålene med 5,5 x 40 mm skruer. Til slutt fylles det opp med jord og grus til kun platekanten stikker opp og skiller grusen fra bedet.

Materialer

  • Jernplater, 3 mm, 16,6 x 200 cm
  • Påler, 28 x 60 mm, 50 cm lange
  • Rustfrie skruer, 5,5 x 40 mm

Spesialverktøy

  • Kjørner og metallbor

Tidsforbruk

Cirka 2 dager

Pris

Cirka 150 kroner per meter

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig når du får noen til å skjære platene for deg.

Video

Nøyaktig oppmerking på metall

Godt feste på glatt metall

Hold metallboret rent

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...