Smart og enkel sil gir god kompost

Hvis du samler kompost i hagen din, kan du få stor glede av en kompostsil. Med den kan du sile komposten slik at den groveste gruffen siles vekk, og fin kompost blir klar til bruk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
12 timer
Pris
400 kroner

Intro

Slik bygges en kompostsil

Kompostsilen er enkel å bygge. Den består av en treramme som måler 80 x 130 cm. Størrelsen passer godt, både for at den skal legges på trillebåren og for at den skal kunne stå fritt.

I rammen settes en forholdsvis finmasket hønsenetting, som komposten presses gjennom med en spade, slik at de grove delene blir sortert vekk. Dermed sitter du kun igjen med fin velutviklet kompost, som er klar til å forbedre jordkvaliteten rundt omkring i bedene i hagen din.

Det kan bli nødvendig å bytte ut hønsenettingen, som kan bli slitt om silen brukes flittig. Derfor er nettingen montert på gjengestenger gjennom ringbolter, som er skrudd fast med muttere.

LES OGSÅ: Kompostkvern

Veiledning

01
Slik bygges silen 5 Trinn

Kompostsilen er enkel å bygge. Den består av en treramme som måler 80 x 130 cm. Størrelsen passer godt, både for at den skal legges på trillebåren og for at den skal kunne stå fritt. I rammen settes en forholdsvis finmasket hønsenetting, som komposten presses gjennom med en spade, slik at de grove delene blir sortert vekk. Dermed sitter du kun igjen med fin velutviklet kompost, som er klar til å forbedre jordkvaliteten rundt omkring i bedene i hagen din.

Det kan bli nødvendig å bytte ut hønsenettingen, som kan bli slitt om silen brukes flittig. Derfor er nettingen montert på gjengestenger gjennom ringbolter, som er skrudd fast med muttere.

1

Sag til trerammen. Her er det brukt 25 x 45 mm lekter, som sages i 45 grader i endene så skjøtene blir pene. Lim de fire delene sammen med trelim, og sett dem sammen med én skrue per hjørne.

2

Forsterk hjørnene med vinkelbeslag på yttersiden og hjørnebånd på det som blir rammens overside. Det gjør rammen ekstra sterk. Bruk korte skruer, så treet ikke sprekker.

3

Sett nett på rammen. Skjær til to gjengestenger, så de passer til rammens langsider, og trekk tre ringbolter på hver stang. Nettet vikles rundt stengene, deretter stikkes ringboltene gjennom de forborede hullene, og låses på utsiden med muttere.

4

Skru to vinkelbeslag på nedsiden av rammen, så den kan hvile på en trillebår. Her måtte det ene beslaget bøyes litt for å få ordentligt tak i trillebåren. Vinklene sikrer at silen står sikkert, og ikke sklir ned fra trillebåren.

5

Sett to bein på rammen så den kan stå skrått - enten på trillebåren eller på bakken. Lektene til beina monteres med hengsler, så de kan felles inn når de ikke er i bruk. Sett eventuelt en spiker under hvert bein, så de får bedre tak i bakken.

Materialer

  • Trelekter, 25 x 45 mm, 7 meter
  • Hønsenetting, evt. volièrenett
  • Vinkelbeslag og hjørnebånd
  • Hengsler
  • Skruer, 4 x 30 mm
  • Gjengestenger
  • Ringbolter m. gjenger og mutter

Tidsforbruk

Cirka en halv dag

Pris

Cirka 300-400 kroner

Vanskelighetsgrad

Kompostsilen er lett å bygge, og et opplagt prosjekt for nybegynnere.

Tegning

Ramme med nett og bein

Kompostsilen består av to bein og en ramme av lekter. Rammen er satt sammen med skruer og vinkelbeslag i hjørnene. Nettet sitter fast på gjen-gestenger montert gjennom ringbolter. Beinene er festet med to hengsler.

Nettet er festet til gjengestenger gjennom ringbolter, som er boltet gjennom rammen, med muttere på utsiden. Demed kan nettingen både strammes, og enkelt skiftes ut.

Et par vinkeljern er tilpasset slik at de holder rammen fast til trillebåren.

Ramme med nett og bein

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage