Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kompostkvern

Kompostkvernen kan være en nyttig maskin, men før du kjøper en må du være klar over hva den skal brukes til. Vi veileder til det riktige kjøpet av kompostkvern.

Kompostkvern – en god hjelp i hagen

Når du klipper busker og trær i hagen, samler du overraskende fort en stor haug av greiner og kvister. Det kan bli en tur til søppeldynga, men du kan også velge å kverne hageavfallet med din egen kompostkvern, i tillegg med en ekstra gevinst.

Flis til bedene eller kompost

Når kompostkvernen hakker i stykker greiner, spytter den ut flis. Litt avhengig av hvilken modell kompostkvern du har, kan flisen bli til et dekorativt bunndekke under busker og hekker. Da trenger du ikke å kvitte deg med “avfallet”.

Det finnes to modeller av kompostkvern

Hvis du vil bruke de kvernede greinene til bunndekke, må du være oppmerksom på hvilken type findeling din kommende kompostkvern skal være utstyrt med. Det finnes to systemer: kniver og valser.

Kompostkvern-modellene med kniver findeler greinene. Det er praktisk hvis avfallet skal komposteres. Til gjengjeld bråker knivene en del. Faktisk så mye at du i de fleste tilfeller bør bruke hørselvern når du starter kompostkvernen.

Kompostkvern-modellene med valser jobber sakter og kverner greinene. Det gir en grovere flis, som er velegnet som bunndekke. Valsene bråker ofte mindre enn knivene (men hørselvern er fortsatt en god idé).

2 typiske oppgaver med kompostkvern

HJEMMELAGET FLIS
Kompostkvern med valser gir en grov flis, som er opplagt å bruke til bunndekke i bedene i hagen.

KOMPRIMERING AV HAGEAVFALL
Kvernet hageavfall tar bare en brøkdel av plassen til ukvernet. Det betyr færre turer med avfallet.

Dette må du se etter når du kjøper en kompostkvern

Hvis du vil investere i en kompostkvern, er det flere ting du må se etter. Som minimum skal motorens effekt være 2000 watt. Ellers er det ikke krefter nok til annet enn småkvister. En god kompostkvern skal ha hjul. Da er den enkel å flytte rundt på, og den er lett å ta fra hverandre slik at den kan renses.

Kompostkvernen må også ha tilbakeløp, slik at den kan slippe greinene som av en eller annen grunn kan sitte fast i maskinen. Uten tilbakeløp er det en håpløs oppgave å få fastsittende greiner løs fra en kompostkvern.

INNFØRING.
En bred åpning gjør det enkelt å få greiner, kvister og annet hageavfall ned i kvernen.

HALS.
En lang hals på maskinen er en fordel. Det gir en god arbeidshøyde, og sikrer samtidig at fingrene ikke kommer for tett på selve kvernen.

BETJENING.
Et enkelt betjeningspanel med store knapper, som er lette å komme til, er en fordel.

TILKOBLING.
Skal være lett tilgjengelig. Det er en fordel hvis støpselet beskyttes av en klaff som kan holde kabelen på plass, slik at den ikke trekkes ut ved et uhell.

OPPSAMLING.
Jo større beholder, desto sjeldnere skal den tømmes. Flere modeller starter kun hvis beholderen er på plass. Det er en fordel.

HJUL.
Store hjul gjør det enklere å flytte maskinen. Gummihjul står bedre på underlaget enn hjul av hard plast.

Redaksjonen anbefaler: Kompostkvern test

Kompostkvern: Smarte funksjoner

Gummihjul. De fleste kompostkverner er utstyrt med robuste hjul av hard plast. Hjul med gummibelegg gjør dog at kvernen står bedre fast. Finnes for eksempel på Makita UD2500.

Enkel tilgang til valser/ kniver er en stor fordel – både når kvernen skal rengjøres, og når noe har satt seg fast. På Bosch AXT 25 TC tas toppen for eksempel enkelt av – og en klaff dekker dessuten ned til kvernen.

Ingen driftsstopp. På flere modeller er støpselet, som brukes til å koble til strøm, utstyrt med en klaff som sikrer at kabelen ikke blir trukket ut ved et uhell.

Sikret beholder. Mange modeller (her Alko EC LH 2800) har en sikring, som sørger for at maskinen ikke kan starte før beholderen er sikkert på plass under valsene.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake