Kompostkvern

Kompostkvernen kan være en nyttig maskin, men før du kjøper en må du være klar over hva den skal brukes til. Vi veileder til det riktige kjøpet av kompostkvern.

    Kompostkvern – en god hjelp i hagen

    Når du klipper busker og trær i hagen, samler du overraskende fort en stor haug av greiner og kvister. Det kan bli en tur til søppeldynga, men du kan også velge å kverne hageavfallet med din egen kompostkvern, i tillegg med en ekstra gevinst.

    Flis til bedene eller kompost

    Når kompostkvernen hakker i stykker greiner, spytter den ut flis. Litt avhengig av hvilken modell kompostkvern du har, kan flisen bli til et dekorativt bunndekke under busker og hekker. Da trenger du ikke å kvitte deg med “avfallet”.

    Det finnes to modeller av kompostkvern

    Hvis du vil bruke de kvernede greinene til bunndekke, må du være oppmerksom på hvilken type findeling din kommende kompostkvern skal være utstyrt med. Det finnes to systemer: kniver og valser.

    Kompostkvern-modellene med kniver findeler greinene. Det er praktisk hvis avfallet skal komposteres. Til gjengjeld bråker knivene en del. Faktisk så mye at du i de fleste tilfeller bør bruke hørselvern når du starter kompostkvernen.

    Kompostkvern-modellene med valser jobber sakter og kverner greinene. Det gir en grovere flis, som er velegnet som bunndekke. Valsene bråker ofte mindre enn knivene (men hørselvern er fortsatt en god idé).

    2 typiske oppgaver med kompostkvern

    HJEMMELAGET FLIS
    Kompostkvern med valser gir en grov flis, som er opplagt å bruke til bunndekke i bedene i hagen.

    KOMPRIMERING AV HAGEAVFALL
    Kvernet hageavfall tar bare en brøkdel av plassen til ukvernet. Det betyr færre turer med avfallet.

    Dette må du se etter når du kjøper en kompostkvern

    Hvis du vil investere i en kompostkvern, er det flere ting du må se etter. Som minimum skal motorens effekt være 2000 watt. Ellers er det ikke krefter nok til annet enn småkvister. En god kompostkvern skal ha hjul. Da er den enkel å flytte rundt på, og den er lett å ta fra hverandre slik at den kan renses.

    Kompostkvernen må også ha tilbakeløp, slik at den kan slippe greinene som av en eller annen grunn kan sitte fast i maskinen. Uten tilbakeløp er det en håpløs oppgave å få fastsittende greiner løs fra en kompostkvern.

    INNFØRING.
    En bred åpning gjør det enkelt å få greiner, kvister og annet hageavfall ned i kvernen.

    HALS.
    En lang hals på maskinen er en fordel. Det gir en god arbeidshøyde, og sikrer samtidig at fingrene ikke kommer for tett på selve kvernen.

    BETJENING.
    Et enkelt betjeningspanel med store knapper, som er lette å komme til, er en fordel.

    TILKOBLING.
    Skal være lett tilgjengelig. Det er en fordel hvis støpselet beskyttes av en klaff som kan holde kabelen på plass, slik at den ikke trekkes ut ved et uhell.

    OPPSAMLING.
    Jo større beholder, desto sjeldnere skal den tømmes. Flere modeller starter kun hvis beholderen er på plass. Det er en fordel.

    HJUL.
    Store hjul gjør det enklere å flytte maskinen. Gummihjul står bedre på underlaget enn hjul av hard plast.

    Redaksjonen anbefaler: Kompostkvern test

    Kompostkvern: Smarte funksjoner

    Gummihjul. De fleste kompostkverner er utstyrt med robuste hjul av hard plast. Hjul med gummibelegg gjør dog at kvernen står bedre fast. Finnes for eksempel på Makita UD2500.

    Enkel tilgang til valser/ kniver er en stor fordel – både når kvernen skal rengjøres, og når noe har satt seg fast. På Bosch AXT 25 TC tas toppen for eksempel enkelt av – og en klaff dekker dessuten ned til kvernen.

    Ingen driftsstopp. På flere modeller er støpselet, som brukes til å koble til strøm, utstyrt med en klaff som sikrer at kabelen ikke blir trukket ut ved et uhell.

    Sikret beholder. Mange modeller (her Alko EC LH 2800) har en sikring, som sørger for at maskinen ikke kan starte før beholderen er sikkert på plass under valsene.