Kompostkvern

Kompostkvernen kan være en nyttig maskin, men før du kjøper en må du være klar over hva den skal brukes til. Vi veileder til det riktige kjøpet av kompostkvern.

Kompostkvern – en god hjelp i hagen

Når du klipper busker og trær i hagen, samler du overraskende fort en stor haug av greiner og kvister. Det kan bli en tur til søppeldynga, men du kan også velge å kverne hageavfallet med din egen kompostkvern, i tillegg med en ekstra gevinst.

Flis til bedene eller kompost

Når kompostkvernen hakker i stykker greiner, spytter den ut flis. Litt avhengig av hvilken modell kompostkvern du har, kan flisen bli til et dekorativt bunndekke under busker og hekker. Da trenger du ikke å kvitte deg med “avfallet”.

Det finnes to modeller av kompostkvern

Hvis du vil bruke de kvernede greinene til bunndekke, må du være oppmerksom på hvilken type findeling din kommende kompostkvern skal være utstyrt med. Det finnes to systemer: kniver og valser.

Kompostkvern-modellene med kniver findeler greinene. Det er praktisk hvis avfallet skal komposteres. Til gjengjeld bråker knivene en del. Faktisk så mye at du i de fleste tilfeller bør bruke hørselvern når du starter kompostkvernen.

Kompostkvern-modellene med valser jobber sakter og kverner greinene. Det gir en grovere flis, som er velegnet som bunndekke. Valsene bråker ofte mindre enn knivene (men hørselvern er fortsatt en god idé).

Dette må du se etter når du kjøper en kompostkvern

Hvis du vil investere i en kompostkvern, er det flere ting du må se etter. Som minimum skal motorens effekt være 2000 watt. Ellers er det ikke krefter nok til annet enn småkvister. En god kompostkvern skal ha hjul. Da er den enkel å flytte rundt på, og den er lett å ta fra hverandre slik at den kan renses.

Kompostkvernen må også ha tilbakeløp, slik at den kan slippe greinene som av en eller annen grunn kan sitte fast i maskinen. Uten tilbakeløp er det en håpløs oppgave å få fastsittende greiner løs fra en kompostkvern.

Redaksjonen anbefaler: Test av kompostkvern

annet fra Bonnier Publications