Basseng er kanskje ikke det første du investerer i etter at du har kjøpt deg et hus. Og det er heller ikke alle steder i Norge som egner seg for et utendørs basseng.
Men har du plass, lyst og bor i et klima som gjør det fristende med et utendørs basseng på varme sommerdager, finnes det flere muligheter - både som frittstående basseng oppå bakken, innebygd i en omkringliggende terrasse eller gravd ned i bakken.
Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.
Forarbeidet er det samme
Et basseng skal kunne motstå både press fra vannet på innsiden og fra den omkringliggende jorden på yttersiden, hvis det graves ned. I tillegg skal det være bygget i et materiale med mange års levetid, slik at du ikke risikerer å måtte grave igjen for å gjøre reparasjoner på bassenget.
Mulighetene og variantene er etter hvert mange – og prisene varierer selvfølgelig også i takt med størrelsen på bassenget og hvor avansert utformingen skal være.
Typisk skal det graves ut, det skal støpes et fundament og når bassenget er plassert/bygget, skal det langsomt fylles med vann mens det støpes opp rundt det, slik at det er jevnt press fra begge sider.
Vi har illustrert omtrentlige priser på tre typer basseng, der du kan gjøre en stor del av jobben selv - men drømmer du om et rockestjernebasseng, formet som et valgfritt musikkinstrument, er det snakk om en anleggsoppgave som skal overlates til profesjonelle.
1. Byggesett i stål
3,5 m x 7 m x 1,5 m, oval
En basseng i stål minner mye om bassengene i plast og kan også brukes til å stå frittstående på bakken. Men vil du ha et nedgravd stålbasseng, kan det også la seg gjøre, bare du støper et plant og solid fundament til å sette det nye bassenget på. Deretter kan du støpe rundt bassenget og avslutte pent med for eksempel fliser, belegningsstein eller en terrassekonstruksjon.
Fordeler:
- Lav pris
- Relativt enkelt
- Gjør det selv-løsning
Ulemper:
- Fås i begrenset utforming (med runde hjørner)
- Begrensede størrelser og dybder
- Kan tære/ruste over tid
- Tunge komponenter
Pris:
- Utgraving, fundament og støping: 30.000 kr
- Basseng og utstyr til drift: 25.000 kr
- Ytterligere utgifter: Nei
Totalt: 55.000 kr - Pris per kubikkmeter: 1496 kr
2. Byggeklosser av styropor
3,5 m x 7 m x 1,5 m, rektangulært
En betongbasseng er den optimale luksus og kan støpes i den utformingen og dybden du vil ha. Men det er et krevende prosjekt som krever stor erfaring. Med et styroporbasseng bygger du bassengets vegger av blokker som deretter forsterkes med armering og fylles med betong.
Du får et støpt bassengs robusthet og gir kun avkall på litt av designfriheten. Alle materialene leveres på pall, klare til å bygge med.
Fordeler:
- Fleksibel form og dybde
- Kommer på paller
- Som å bygge med klosser
- Skal ikke pusses innvendig
- Enkelt å tilpasse (innbyggingslys m.m.)
Ulemper:
- Tidkrevende bygging
- Lange tørketider
Pris:
- Utgraving, fundament og støping: 30.000 kr
- Basseng: 90.000 kr.
- Ytterligere utgifter til betong og armering: 15.000 kr
Totalt: 135.000 kr - Pris per kubikkmeter: 3675 kr
3. Ferdig glassfiberbasseng
3,5 m x 7,5 m x 1,5 m, rektangulært med trapp
Et glassfiberbasseng er minst like holdbart som et støpt basseng og har også visse fordeler, ikke minst at det leveres ferdig og bare skal plasseres på fundamentet og avsluttes med fliser, stein eller en terrasse rundt.
Glassfiberbasseng kan fås i en rekke størrelser med varierende dybde, innebygde trapper og en rekke andre detaljer, men de er selvfølgelig begrenset av at de skal kunne fraktes i ett stykke. Derfor kommer det også ytterligere utgifter til frakt og kran, som skal løfte bassenget på plass.
Fordeler:
- Robust
- Mange utforminger
- Rask installasjon
- Kan tas raskt i bruk
Ulemper:
- Høy pris
- Begrenset til standarddesign (ellers er prisen en helt annen)
- Krever bruk av kran
Pris:
- Utgraving, fundament og støping: 30.000 kr
- Basseng: 150.000 kr
- Ytterligere utgifter til frakt, leie av kran: 20.000 kr