Fra stygt basseng til tropisk pool

Et frittstående basseng i hagen er ikke noe pent syn, men du kan enkelt bygge det om til ditt eget tropiske badeland. Du får oppskriften her.

Intro

Det er faktisk ganske enkelt å forvandle et stort og klumpete plastikkhagebasseng til et hyggelig bassengområde. Du kan lage en tropisk versjon som her, men det er egentlig bare fantasien som setter grensene.

Enkelt forklart, så handler det om å bygge en ramme rundt bassenget, som kan kles slik at den store plastbaljen blir pakket inn i herlige trematerialer. Konseptet er en enkel, men solid ramme laget av 48 x 98 mm, som pyntes med en enkel liggende kledning.

Mange kjøpebasseng har skrå bein som tar stor plass. Det kan være en utfordring, men også det har vi en smart løsning på. Dette bassenget er pyntet med bambusdetaljer, benker og en bassengbar, som alt sammen kan inspirere deg til å lage ditt eget badeland.

Vi viser hvordan du får et stabilt underlag, og hva du skal være oppmerksom på når du lager skjelettet. Du får også et overslag på økonomien. Faktisk kan hele prosjektet, inkludert basseng, pumpe og filter, lages for under 30.000 kroner!

Basseng på 3 budsjetter

Vi har plukket ut tre basseng i forskjellige prisklasser, der alle sammen har alt du trenger. Du skal bare sette sammen bassenget, koble til pumpen og fylle i vann - så er du i gang.

BILLIG

Power Steel Enkel oppsetting

Mål: 404 x 201 x 100 cm

Farge: Blått innvendig og lysegrått utvendig

Kapasitet: 6478 liter

Tilbehør: Filterpumpe • Stige • Innebygget flowstyringskran

Pris: 5.500 kroner

MIDDELS

Power Steel Stort, avlangt hagebasseng

Mål: 488 x 244 x 122 cm

Kapasitet: 11.532 liter

Farge: Blått innvendig og lysegrått utvendig

Tilbehør: Sandfilterpumpe til 230 V • Stige • Cover • Innebygget avtappingskran

Pris: 10.000 kroner

DYRT

Intex Ultra Frame Rectangular Pool Set Stort, rektangulært basseng

Mål: 975 x 488 x 132 cm

Kapasitet: 54.368 liter

Farge: Print som ligner blå fliser, hvite detaljer. Grått utvendig

Tilbehør: Stige • Bassengtrekk • Filtre-rings- og rengjøringssystem • Sandfilterpumpe (klar til vann på 90 minutter).

Pris: 17.500 kroner

Veiledning

01
Begynn med underlaget 6 Trinn

Du må begynne med å lage en plan overflate å stille bassenget på. Grav av cirka 10 cm masse, slik at det er plass til et bærelag av grus. Et grusunderlag kan enkelt rettes opp, slik at overflaten blir vannrett. I tillegg kan grusen stampes hard, slik at bassenget ikke “setter” seg og blir skjevt.

En kantsikring kan bestå av lecablokker, som hjelper til med å holde på grusen. I tillegg er det en effektiv sikring mot ugress. Kanten kan også ha som formål å holde på terrenget rundt bassenget. Hvis det er hensikten at kanten skal motstå et jordtrykk, kan du støpe en renne som kantblokkene kan stå på. Støttemuren kan for eksempel bygges opp av betongblokker. Er det ikke frostsikker grunn under kantsikringen, skal du isolere rundt den på utsiden for å hindre at den løftes ut av stilling på grunn av frost om vinteren.

Før du monterer bassenget, skal det legges ut en duk. Det er flere fordeler ved å begynne med å montere og fylle bassenget før du begynner å lage reisverket rundt. For eksempel kan bassenget plasseres akkurat der det skal på underlaget, og du kan på forhånd lage plass til pumper og slanger. Men viktigst av alt, er at du dermed enkelt kan kontrollere at bassenget er tett.

1

Hvis du har en skrå tomt, skal det graves vekk mye masse. Da sparer en minigraver deg for mye tid og krefter.

2

Før du retter opp, er det smart at du stamper underlaget grundig - både på langs og på tvers. Etterpå kan grusen rettes opp med et langt vater, enten på frihånd eller ved hjelp av styreskinner.

3

Husk å lage et løpende forband når kantsikringen lages av lecablokker. Det gjøres ved at hver rekke forskyves en halv blokk.

4

Begynn med å legge ut duken. Ta av skoene, slik at du unngår å trekke inn småstein som du kan trampe ned i duken.

5

Når bassenget er montert, kan du flytte det rundt på duken, til det står der du vil. Legg eventuelt klosser under støttebeina.

6

Fyll vann i bassenget. Vær sikker på at alt er tett og står som det skal, før du begynner med reisverket rundt.

02
Skjul de skrå beina 1 Trinn

Mange store basseng har skrå støttebein for stabilitetens skyld.

Disse beina kan nokså enkelt skjules ved å lage en bred ramme rundt bassenget. Du kan også lage skrå sider, som følger hellingen til støttebeina. Noe som da er smart, er å lage et “trinn” i bunnen av konstruksjonen, som samtidig fungerer som en hyggelig sitteplass. Her brukes lecablokkene som underlag til benken, og nivåforskjellen utnyttes optimalt.

03
Lag reisverket 1 Trinn

Uansett hvilken type basseng du vil skjule, skal det være en svill i bunnen og en i toppen.

Mellom de to svillene skal det monteres loddrette stendere. Avstanden mellom stenderne bør ikke over stige 80 cm. Toppsvillen skal nemlig kunne tåle at du står og sitter på den øverste vannrette kanten.

04
Kle inn bassenget 1 Trinn

Begynn med et helt bord øverst når kledningen skal monteres. Da forsikrer du deg om at eventuelle tilpassinger blir nede ved bakken, der de ikke er like synlige. Bruk et modulmål til å merke opp til kledningen (bredden på et bord + et mellomrom = et modulmål). Avsett modulmålet fra det øverste bordets overkant og nedover.

Materialer

Vær oppmerksom på at reisverket og kledningen fint kan lages i trykkimpregnert tre. Men den vannrette kanten, som du slenger deg opp på når du er i vannet, bør være ubehandlet. Bruk eventuelt hardtre.

Budsjett for et innbygget basseng:

  • Grus: 2.000 kr
  • Reisverk: 2.500 kr
  • Kledning: 8.000 kr
  • Skruer og beslag: 2.000 kr
  • Trebeskyttelse: 1.000 kr
  • Leca og lim: 2.000 kr
  • Diverse: 1.000 kr
  • Basseng (middels): 10.000 kr

Pris

Totalt 28.500 kr

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Stoppkloss til kappsagen

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...