Intro
Veiledning
01
Slik støper du fast stolpene
4
Trinn
Det er avgjørende at stolpene til treningsstativet står solid. Og for å sikre en så lang levetid som mulig, bør du unngå at de har direkte jordkontakt. Derfor monteres stolpene på kraftige stolpesko som støpes fast.
Sett en forskaling i hullet, så du har kontroll på betongen. Hell tørrbetong direkte i forskalingen med litt vann. Da slipper du å blande.
02
Klargjøring
5
Trinn
Stolpene må kappes til i lengden - du skal bruke to lange og tre korte stolper til dette treningsstativet. Deretter skal du bore hull nederst i stolpene, slik at du kan skru fast de stolpeskoene som stolpene skal forankres til.
I stolpetoppen skal du bore ut til stengene av rustfritt stål. I tre av stolpene skal hullene være gjennomgående. Da er det plass til at stangen kan settes på plass i 6 cm dype hull i den motstående stolpen. De gjennomgående hullene lukkes med beslag etter at stengene er montert.
Mål opp til hull til stang og beslag i toppen av stolpen når du har kappet den til i lengden. Beslaget skal settes fast på baksiden av de stolpene der det er boret gjennom til stangen.
Bor hull til stangen med et 60 mm sylinderbor. I tre av stolpene skal hullet være gjennomgående. I to av dem skal hullet være 60 mm dypt, slik at stangen kan plasseres i et “lukket” hull i den ene siden.
Marker hvor det skal bores hull til stolpeskoen. Beslaget holdes fast på stolpen med en avstandskloss mellom stolpen og stolpeskoen. Når du plasserer stolpen med litt avstand til skoen, unngår du at det kan samles vann der som suges opp i endeveden.
Bor gjennomgående hull i stolpen med et 12 mm bor til stolpeskoen, som skal skrus fast med 10 mm bolter. Hullene skal være litt større enn boltene, slik at de er enkle å presse gjennom og skru fast.
03
Oppsetting
7
Trinn
Når stengene i rustfritt stål er plassert mellom stolpene, monteres platebeslag på baksiden av stolpene med de gjennomgående hullene. Da risikerer ikke stengene å falle ut.
Gi deg god tid til å montere stolpene, slik at de står helt rett. Det er en god idé med et par midlertidige, støttende skråstivere på stolpene, til du er helt ferdig og betongen har satt seg.
Gi også betongen litt tid til å sette seg, og vent et par uker med å ta treningsstativet i bruk.
Sett fast stangen mellom stolpene etter at du har kappet den til i lengden. Før først stangen gjennom det gjennomgående hullet i den ene stolpen, og videre over i det “lukkede” hullet i den andre stolpen.
Skru fast platebeslaget når stangen er montert. Platebeslaget skrus fast med 8 mm bolter. Det lukker det gjennomgående hullet, som stangen er ført gjennom, slik at den holdes på plass mellom stolpene.
Sjekk om stolpene fortsatt står rett, etter at du har satt stengene på plass. Du bør montere stengene samme dag som du setter stolpene i beton, slik at du har mulighet til å finjustere stolpene.
Sjekk også at avstanden mellom stolpene er jevn både øverst og nederst, etter at du har montert stangen. Når stolpene står helt perfekt, holdes de i stillingen, for eksempel med bord og lekter som spennes midlertidig fast som støttende skråstivere til stolpene.
Monter stengene i de korte stolpene når du er ferdig med de høye. Vent med å skru stolpene helt fast til stolpeføttene - da har du fortsatt mulighet til å finjustere.
Bakken dekkes med bark rundt treningsstativet. Det gir et forholdsvis mykt underlag, hvis det skulle skje at du faller ned fra stativet under trening. Barken gjør det også vanskeligere for ugress å gro der.
Materialer
98 x 98 mm stolper (impregnert):
- 2 stolper, 210 cm lange
- 3 stolper, 120 cm lange
Dessuten:
- 5 H-formede stolpesko, 60 cm
- 3 stålrør, diameter 60 mm, 150 cm lange
- 3 stk. platebeslag, 40 x 120 mm
- 6 stk. M8 x 100 mm bolter inkludert muttere
- 10 stk. M10 x 120 mm bolter inkludert muttere
- 4 sekker tørrbetong, 25 kg
- Grunningsolje
- Dekkbark
Spesialverktøy
- 30 mm sylinderbor
Tidsforbruk
2 dager
Pris
Cirka 2500 kroner.
Vanskelighetsgrad
Prosjektet er enkelt og oversiktlig. Vær nøye med støpingen og justeringen av stolpene, slik at de blir stående helt rett.
Tegning
Tips & Triks
Beskytt den sårbare endeveden
Endeveden er det mest sårbare stedet på alle typer trematerialer, fordi enden er mer “åpen” og mottakelig for fukt. Derfor er det smart å gjøre litt ekstra ut av nettopp å beskytte endeveden med grunningsolje med soppdreper, som hemmer sopp og dermed muligheten for råte, slik at stolpene får en så lang levetid som mulig.