Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

En drivbenk fungerer som et minidrivhus

Drivbenken fungerer i prinsippet som et drivhus, bare i mindre format. Du kan sette plantene din til forspiring i en drivbenk, for så senere å plante dem ut i det fri, eller du kan la drivbenken gjøre hele jobben og la plantene vokse i den helt frem til høsten. På den måten kan du nyte grønnsaker fra drivbenken mye tidligere enn hvis du lar dem stå direkte i kjøkkenhagen.

Drivbenk bygget av gjenbruksmaterialer

Drivbenken i vår byggeveiledning er bygget av gjenbruksmaterialer som holder utgiftene nede. Vinduet til drivbenken fant vi på den lokale gjenbruksstasjonen. Størrelsen på vinduet bestemmer hvor stor rammen på drivbenken skal være. Rammen har vi valgt å bygge i gjenbrukt lerketre.

Steng solen inn i drivbenken

Drivbenkens ramme skal skjæres skrått i sidene, så vinduet kommer til å sitte med en helling slik at drivbenken får inn mest mulig av strålene fra solen. Deretter er det en god idé å plassere drivbenken slik at vinduet vender mot sør, så solen skinner inn mesteparten av dagen.

Les mer om hage

Forbered jorden i drivbenken

Når du har funnet et godt solrikt sted til drivbenken, graver du et cirka 50 centimeter dypt hull i drivbenkens størrelse. Dette forer du med en fiberduk med et lag halm oppå, deretter et godt lag kompost eller annen næringsrik masse, for eksempel hestemøkk. Til slutt legger du på et lag plantejord.

Juster varmen i drivbenken med vinduet

På solrike dager kan det fort bli varmt i drivbenken, og det kan i verste fall gå ut over de små plantespirene. Sørg derfor for å åpne vinduet på varme dager, slik at plantene kan få litt luft. Du må også være oppmerksom på nattefrost, slik at vinduet i drivbenken må lukkes.

Får du lyst til å bygge en drivbenk og kickstarte kjøkkenhagen din, kan du laste ned byggeveiledningen på denne siden, der vi guider deg gjennom hele prosessen, og samtidig gir deg svar på hvorfor hestemøkk er genialt i en drivbenk.