En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen

For få penger kan du selv bygge en drivbenk og gi kjøkkenhagen et kjempeforsprang. Hvis du bygger drivbenken av gjenbruksmaterialer, koster den nesten ingenting.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
500 kroner

Intro

En drivbenk fungerer som et minidrivhus

Drivbenken fungerer i prinsippet som et drivhus, bare i mindre format. Du kan sette plantene din til forspiring i en drivbenk, for så senere å plante dem ut i det fri, eller du kan la drivbenken gjøre hele jobben og la plantene vokse i den helt frem til høsten. På den måten kan du nyte grønnsaker fra drivbenken mye tidligere enn hvis du lar dem stå direkte i kjøkkenhagen.

Drivbenk bygget av gjenbruksmaterialer

Drivbenken i vår byggeveiledning er bygget av gjenbruksmaterialer som holder utgiftene nede. Vinduet til drivbenken fant vi på den lokale gjenbruksstasjonen. Størrelsen på vinduet bestemmer hvor stor rammen på drivbenken skal være. Rammen har vi valgt å bygge i gjenbrukt lerketre.

Steng solen inn i drivbenken

Drivbenkens ramme skal skjæres skrått i sidene, så vinduet kommer til å sitte med en helling slik at drivbenken får inn mest mulig av strålene fra solen. Deretter er det en god idé å plassere drivbenken slik at vinduet vender mot sør, så solen skinner inn mesteparten av dagen.

Les mer om hage

Forbered jorden i drivbenken

Når du har funnet et godt solrikt sted til drivbenken, graver du et cirka 50 centimeter dypt hull i drivbenkens størrelse. Dette forer du med en fiberduk med et lag halm oppå, deretter et godt lag kompost eller annen næringsrik masse, for eksempel hestemøkk. Til slutt legger du på et lag plantejord.

Juster varmen i drivbenken med vinduet

På solrike dager kan det fort bli varmt i drivbenken, og det kan i verste fall gå ut over de små plantespirene. Sørg derfor for å åpne vinduet på varme dager, slik at plantene kan få litt luft. Du må også være oppmerksom på nattefrost, slik at vinduet i drivbenken må lukkes.

Får du lyst til å bygge en drivbenk og kickstarte kjøkkenhagen din, kan du laste ned byggeveiledningen på denne siden, der vi guider deg gjennom hele prosessen, og samtidig gir deg svar på hvorfor hestemøkk er genialt i en drivbenk.

Veiledning

01
Vinduet gjøres klart 3 Trinn

Vi begynner med å klargjøre vinduet. Vindusrammen vår er litt medtatt. Derfor skal den slipes ned og males, så vinduet kan tåle å stå ute.

Først fjernes glasslistene rundt i kanten, slik at glasset kan tas ut. Da er det enklere å komme til når den gamle malingen skal skrapes vekk og rammen slipes ned, slik at den er klar til et nytt lag med maling. Her bruker vi tretjæremaling for å gjøre rammen ekstra motstandsdyktig overfor vær og vind.

1

Ta glasset ut av vinduet. Fjern glasslistene og ta glasset forsiktig opp av vindusrammen.

2

Fjern løs maling på rammen. Spenn fast vindusrammen på et stabilt underlag, og fjern all løs maling med et skrapejern. Deretter slipes rammen, slik at et nytt lag maling kan legges på.

3

Rammen klosses opp og males. Her er det brukt to lag tretjæremaling. Benken skal kunne tåle en del, da den står ute året rundt. Sett i glasset når rammen er tørr.

02
Delene sages ut og monteres 7 Trinn

Plankene sages til, slik at det kan bygges en ramme. Her skal den måle 95 x 98 cm for å passe til vinduet. Rammen består av to bord i hver side. I sidene sages de øverste bordene på skrå, slik at rammen får en helling på 10 cm fra bakkant til forkant. Rammen er 30 cm høy bakerst, der vinduet skal hengsles, og 20 cm høy foran. Den er samlet på hjørnestolpene, som stikker ca 40-45 cm under rammen.

1

Sag til et bord på langs til hjørnene på benken. Del det slik at du får to stykker på ca 6 og 9 cm bredde. Etterpå kappes de på 65 cm i lengden.

2

Sett sammen hjørnestolpene. De smale stykkene limes først med PU-lim og festes deretter med 5 x 60 mm skruer. Husk å forbore til skruene.

3

Sag til de øverste bordene til langsidene med skrå snitt. Kassens langsider skal helle 10 cm fra bak- til forkant. Legg de to bordene sammen, og sag dem samtidig, så de blir helt like.

4

Skru nederste del av rammen fast på hjørnene. Når nederste del av rammen er satt sammen, fkseres hjørnene med tvinger mens du skrur dem med 5 x 60 mm skruer i forborede hull.

5

Monter den øverste delen av rammen. Når den nederste rammen er solid montert på hjørnestolpene, skrus den øverste rammen fast på hjørnestolpene.

6

Plasser vekstbenken der den skal stå i hagen. Marker omrisset, og grav ut hullet. Det skal være cirka 50 cm dypt. Fyll rammen, før du setter på vinduet.

7

Sett fast vindusrammen når du har fylt den opp med jord. Den monteres med to hengsler på baksiden av drivbenken.

Materialer

• Vindu (her 95 x 98 cm)
• Uhøvlede lerkeplanker, 150 x 25 mm

Dessuten:
• PU-lim
• 2 hengsler
• Skruer, 5 x 60 mm
• Maling (her tretjæremaling)

Tidsforbruk

Cirka en halv dag

Pris

Cirka 450 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å lage en drivbenk av restematerialer.

Tegning

Drivbenken består av fire bein, en ramme og et vindu øverst, slik at det kan komme inn lys. Drivbenkens mål er bestemt av et vindu, som her er 95 x 98 cm. Sidene i rammen består av to bord, der det øverste er skåret skrått, slik at det blir helling på vinduet. Vinduet settes fast på toppen av rammen.

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hage