Enkelt utekjøkken – som kan pakkes vekk om vinteren

Dette kjøkkenet er enkelt å ta fra hverandre. Overdelen består av en ramme med en robust skiferbordplate. Beina består av to solide sagbukker med en hylle på tvers.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.600 kroner

Når været tillater det, er det hyggelig å lage maten ute i det fri. Utenfor sesongen, og når det er dårlig vær, kan alt pakkes sammen og settes vekk.

Intro

Det er populært å lage mat ute i det fri. Derfor fins det også en imponerende mengde store utekjøkken hos forhandlerne. Selvsagt kan du også lage ditt eget!

LES OGSÅ: Bygg en pizzaovn til hagen

Felles for de fleste utekjøkkenene er at de tar stor plass - også de tre fjerdedelene av året da de ikke brukes. Derfor presenterer vi her den lette utgaven. Det er forholdsvis enkelt å lage, og så tar det svært liten plass når det er demontert og lagret for vinteren.

Vi har utstyrt vår modell med et gassbluss, men egentlig er det bare snakk om en utendørs kjøkkenbenk. Resten er opp til dine evner som kokk ute i det fri.

Listene F monteres på bukkene og bærer hylla under benken.

Veiledning

01
Sag ut delene 8 Trinn

Ramma, som bare skal plasseres oppå to bukker eller et lignende understell, er laget av lekter av lerketre. De to lang­ sidene måler 161,5 cm innvendig. De to korte sidene 61 cm innvendig. Det er viktig at det er 3-5 millimeter luft mel­ lom benkeplata du bruker og ramma slik at vannet kan renne vekk.

Når du sager kanten på skrå, sikrer du at vannet ikke blir liggende på ei vann­ rett flate. Det er lettest å gjøre den delen av arbeidet før lektene tilpasses på leng­ den, og så tilpasse dem til slutt med ei kapp­/gjærsag. En høvel sikrer deg et nøyaktig resultat.

Kapp-/gjærsaga gjør det lett å sage ut rammedelene slik at de passer sammen med 45 graders sammenføyninger. Kontrollér vinkelen jevnlig underveis.

1

Strek opp på ramma (A og B), 1 cm fra kanten på oversiden og 1,5 cm fra overkanten på siden. Sidene er litt for lange, og endestykkene er ikke tilpasset den endelige lengden ennå.

2

Bladet skal sage igjennom begge strekene, og saga skal innstilles slik at den stikker ca. 5 mm dypere enn tykkelsen på treet. Legg et bord under det du skal sage slik at du ikke sager ned i bukken.

3

Still inn sirkelsaga til neste oppgave. De tre rekkene (D) skal deles til seks lister til underbordet. Avsett nøyaktig halvparten av bredden fra parallell anlegget til midten av bladet.

4

De tre rekkene (D) deles med sirkelsaga. Med et parallellanlegg holder du samme avstand til kanten hele veien gjennom.

5

Jevn sagflatene med en høvel. Sager du nøyaktig, trenger du ikke å høvle så mye. Sagbukken dreies slik at den ikke velter når du høvler.

6

Først nå skal sidene forkortes til riktige lengder. De lange sidene skal være 161,5 cm innvendig, de korte 61 cm innvendig. Kapp-/gjærsaga gjør det mye lettere, men sjekk vinkelen flere ganger underveis for sikkerhets skyld!

Endene sages i 45 grader slik at lektene kan danne ei ramme.

7

Jevn rammesidene med høvel dersom det er nødvendig for å gjøre dem helt plane. Saga kan ha laget spor i dem.

8

Høvl til endene om nødvendig. Er gjærsaga innstilt riktig, blir det ikke mye bruk for tilpasning.

02
Montér ramma 5 Trinn

1

Merk opp til skruehull på de korte rammedelene (B), 2,5 cm fra oversiden - der kanten er skrå - og 2,0 cm fra undersiden. De lange rammedelene (A) får bare en skrue i midten.

2

Så skal det skrus. Bor opp med et 3 mm bor. Her er det mulighet for justering og mulighet for å trekke unøyaktigheter på plass ved å løsne og spenne skruene som er store: 6 x 100 mm.

3

Rett opp den skrå flata med et stemjern om nødvendig. Overkanten kan rettes opp med en høvel.

4

Avrund hjørnene med slipe -papir slik du ønsker å ha dem. Bruk slipepapir på en kloss. Nå er ramma ferdig, og den kan behandles med olje.

5

Bor hull til vannkrana. Hold fast et bord på siden av ramma (A) med ei skrutvinge, og markér midten av hullet 10 mm fra kanten av (A). Bor så et 22 mm hull i kanten. Da blir det et «åpent» hull som har mulighet for å tørke ut.

03
Klar til benkeplata 3 Trinn

Det bærende elementet i utekjøkkenet er ei solid ramme i lerketre. Platebærerne skrus på undersiden av ramma med en enkelt skrue i hver ende. Ramma plasseres oppå to bukker, og benkeplatene settes i ramma.

1

Sag ut platebærerne (C) med kapp-/ gjærsaga. De skal være 70 cm. Spenn fast en kloss i gjærsaga, 4,5 cm fra bladet, og still inn saga til en dybde på 5,2 cm. Nå sikrer lengdestoppen at du kan sage hakk 4,5 cm fra endene på alle bærerne.

2

Sag 6-8 spor med kapp-/gjærsaga, og stem resten vekk med et stemjern. På denne måten utnytter du gjærsagas egenskaper til å være både nøyaktig og effektiv.

3

Platebærerne (C) skrus fast på undersiden av ramma. En enkelt 6 x 100 mm skrue i hver ende er nok.

04
Hylle under bordet 3 Trinn

1

Sag til listene (E) til hylla under bordet. De skal holdes sammen av to lekter - de kan kjøpes ferdige, men det er like enkelt å sage til et høvlet bord.

Pass på at bordet har noe å ligge på i begge ender når du sager.

2

Legg listene (D) side om side. De skal fylle cirka 40 cm i bredden, og endene av de to lektene (E) skal sitte 1 cm fra de ytterste kantene på listene. Skru fast de to ytterste listene (D) med en skrue i hver.

3

Sjekk diagonalene. Er de like lange, er konstruksjonen i vinkel. Ellers kan du dytte dem litt på plass. Resten av skruene settes i. Bor opp og forsenk hodene først.

Skru fast lista (E) i hver av listene (D) med to skruer per sammenføyning.

05
Benkeplatene 2 Trinn

1

Skiferplata bør behandles med olje. Vi hadde ei 60 x 60 cm skiferplate liggende. Den er praktisk til formålet, men du kan selvsagt nøye deg med ei stor plate, for eksempel kryssfinér.

2

Arbeidsplata av kryssfinér (G) måler 60 x 100 cm. Tykkelsen på 18 mm er det nærmeste vi kommer skiferplatas 20 mm.

Maling på kantene beskytter arbeidsbenken mot fuktighet.

06
Vannkran 2 Trinn

1

Montér delene til vannkrana. Den skal bare nå ned bak bordet der du setter på en kobling slik at den kan kobles på hageslangen.

Gjengeteipen surres rundt gjengene.

2

Sett fast vannkrana ved å klemme den inn i det «åpne» hullet du har laget i ramma (A). Her blir ikke fuktigheten stengt inne slik at det råtner.

Materialer

45 x 95 mm lerketre eller annet:
• 2 sider (A) à 170,5 cm
• 2 sider (B) à 70 cm
• 4 platebærere (C) à 70 cm

45 x 95 mm furu:
• 3 rekker (D) à 140 cm (deles til 6 lister på 45 x 45 mm)

21 x 90 mm bord:
• Bord (E), 38 cm (deles i to)
• 2 lister (F) à 80 cm

18 mm finér:
• Benkeplate (G), 60 x 100 cm

38 x 56 mm furu:
• 2 lekter (H) à 160 cm

Dessuten:
• Skiferplate, 60 x 60 cm
• Skruer à 6 x 100 mm (A4 syrefaste)
• 20 stk. skruer à 4,5 x 40 mm (A4 syrefaste)
• Vannkran m. div. rør
• Vannslangetilkobling
• Evt. 6 distanselister à 60 cm eller f.eks. 12 plast- eller hardvedklosser

Tidsforbruk

En dags tid.

Pris

Cirka 1600 kroner (pluss eventuelt ei skiferplate).

Vanskelighetsgrad

Har du litt erfaring med å arbeide i tre, er det en lett oppgave. Ellers er det et godt sted å begynne.

Tegning

Værbestandig kjøkkenbenk

Med få, enkle midler kan du sikre deg at utekjøkkenet ditt ikke råtner opp når høstregnet begynner å hølje ned.

Kantene på ramma er saget på skrå slik at vannet kan renne vekk, og under benkeplata er det montert avstandslister som sikrer ventilasjon. Listene er egentlig beregnet for andre formål, men du kan naturligvis erstatte dem med plast- eller hardvedklosser som et alternativt. Poenget er å redusere anleggsf aten. På den måten sikrer du at det kan komme inn luft mellom lektene benke plata hviler på, og selve benkeplata.

Værbestandig kjøkkenbenk

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken