Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens enkleste pizzaovn

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Vil du prøve om en pizzaovn er noe for deg, så begynn i det små. Denne ovnen er formet etter en pilatesball og krever kun få materialer. Det er billig, og den fungerer.

Pizzaovn ute bygge selv

Inspirert av videoer på nettet

Mathias drømte om å bygge en pizzaovn.

Men han hadde ikke lyst til å gi seg i kast med å mure opp en stor ovn fra bunnen. Han søkte derfor på nettet etter enklere løsninger. Det fant han på YouTube, der andre har støpt pizzaovner rundt pilatesballer, for å oppnå den runde formen uten å mure opp en bue. Det ville han også prøve.

Her viser vi hvordan Mathias grep an prosjeket. Det er ikke en byggeveiledning.

Vil du bygge en solid pizzaovn?

Da kan du se alle våre byggeveiledninger til forskjellige typer pizzaovner her.

Byggeveiledningene inneholder:

  • Detaljerte trinn for trinn-bilder
  • Arbeidstegning
  • Materialliste
  • Tips og triks
  • 3D og video

Du skal kun bruke 5 ting

En skikkelig pizzaovn er dyr å lage og krever mange materialer. Det er ikke tilfellet med denne enkle ovnen. 5 ting er faktisk alt du får bruk for – og det er ting som er enkle og billige å skaffe.

  1. MDF-plate
  2. Pilatesball
  3. Perlite
  4. Sement
  5. Husholdningsfilm

Enkel støpeform av en MDF-plate

Akkurat som entusiastene på YouTube, har Mathias også laget støpeformen av en MDF-plate og en pilatesball. Det har han gjort ved å skjære hull i platen og la ballen stikke halvveis gjennom hullet.

Deretter har han dekket ballen med husholdningsfilm, så ballen og støpemassen ikke kleber seg sammen. Inngangshullet til ovnen ble laget i kryssfinér, som ble dekket av en tynn fiberplate.

Det er viktig at MDF-platen er hevet, så det er plass til ballen – og ventilen SKAL vende ned, så det er lett å fjerne ballen igjen.

Bygge utendørs pizzaovn

Vulkansk materiale

Støpemassen består av en blanding av vanlig sement og det vulkanske materialet perlite, som i konsistens minner litt om popcorn.

Perlite er ekstremt varmebestandig – det kan tåle temperaturer på mer enn 1100 grader. Blandingsforholdet er fem deler perlite og en del sement.

Når støpemassen er blandet, dekkes pilatesballen med et 10 cm lag. Den skal herde i minst åtte uker før døren åpnes, luften slippes ut av ballen, og plastfilm, MDF-plate og ball fjernes.

Pizzaovn ute byggesett
Støpe pizzaovn

Et prosjekt i utvikling

Mathias har lært at det ikke går å bruke et rør av aluminium som skorstein. Det smeltet nemlig da han tente opp, så det måtte skiftes.

Planen hans er også å vannskure ovnen, fordi den fortsatt fremstår i sin litt grove perlite-form.

Han var spent på å finne ut om ovnen kunne steke pizzaer like godt som en ekte steinovn. Det kan den, og den blir stekt på to minutter. Ovnen har imponert både venner og familie!

Pizzaovn ute
Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake