Intro
Veiledning
01
Begynn med å lage malene
10
Trinn
Kuppelens form er en perfekt halvsirkel. Formen dannes ved å støpe perlite rundt en pilatesball. For å oppnå de høye temperaturene som er nødvendige til pizzasteking, bygges kuppelen opp av flere forskjellige lag.
Denne ovnen har et skall av perlite, som er påført et tykt lag med puss. Til slutt kan pussen eventuelt pyntes med mosaikkfliser.
Malen til kuppelen er i dette tilfellet en pilatesball med en diameter på 90 cm. Skjær et hull med en diameter på cirka 89 cm i en plate, slik at halvparten av ballen ligger over hullet, samtidig som ballen sitter i spenn.
Malen til forkammeret lages av en sponplate, som etterpå kles med masonitt. Masonittplaten skal sitte så tett inn mot pilatesballen som mulig. Lag eventuelt en prøvemal av papp først.
I enden av forkammeret monteres det en plate som avslutning. Endeplaten skal være 10 cm større enn selve forkammeret.
Til slutt vikles kuppelen og forkammeret inn i husholdningsplast. Det gjør det enklere å skille perliten og malen senere.
Begynn med å lage en kant langs bunnen av kuppelen. Perlitelaget skal være 7-10 cm tykt overalt. Blandingsforholdet mellom sement og perlite er 1:5.
Det er viktig at perliten pakkes ordentlig sammen, men unngå å trykke så hardt at ballen gir etter. Bruk et pussebrett til å forme og glatte perliten.
Når perliten er smurt på, fjernes det midlertidige avtrekksrøret. Deretter dekkes hele kuppelen med plast for å optimere herdeprosessen. Etter 48 timer fjernes pilatesballen og malen til forkammeret, slik at kuppelen kan herde ferdig helt jevnt. Det går omkring fem døgn før kuppelen er klar til videre behandling.
Lag en mal til bunnen av ovnen. Den skal ha samme størrelse som yttersiden av kuppelen. Her er malen laget av MDF og masonitt.
02
Støp din egen bordplate
4
Trinn
Platen som ovnen skal stå på støpes fra bunnen av, slik at den passer til ovnen din. Du skal huske å lage plass til det rulleskiftet som skal avslutte ovnens forkammer.
Denne platen støpes litt grovt, fordi den skal kles med fliser til slutt, men det er også en mulighet å bruke innfarget sement, slipe betongen pen, eller noe helt annet. Sørg uansett for å armere platen skikkelig, og overhold tørketiden.
Bygg en støpeform av forskalingsplate og bord. Betongplatens tykkelse bør være minst 4 cm. Bland første halvpart litt våt, og legg i armeringen. Andre halvpart blandes litt tørrere, slik at betongen kan formes.
Slå på sidene av støpeformen med en hammer. Det gjør at eventuelle luftbobler vibreres ut av betongen. Dekk deretter platen med plast og la betongen herde.
Betongen skal herde i minst fem døgn, før den er klar til montering, men den er faktisk ikke ferdigherdet før etter en måneds tid.
03
Bygg et stabilt underlag til ovnen
11
Trinn
Ovnen skal opp i høyden, slik at du kan se hva som skjer inne i den – uten at du får vondt i ryggen. 110 cm opp til bunnen av ovnen er et godt utgangspunkt.
Selve understellet, som den støpte betongplaten og ovnen skal stå på, kan lages på mange forskjellige måter. Mures det opp, så sørg for å lage et godt fundament, slik at det ikke svikter når den tunge ovnen kommer oppå.
Et understell av tre kan bære ovnen,
hvis det er laget ordentlig, som her. De loddrette stolpene har en størrelse på
98 x 98 mm, mens det er brukt 48 x 98 mm til resten av konstruksjonen.
Underdelen kan også mures opp. Det støpes et fundament, som lecablokkene mures opp videre på. Etterpå kan lecablokkene eventuelt pusses.
Malen som ble laget under prøvemonteringen klippes ut og overføres til de ildfaste steinene, som først er lagt klare.
Steinene markeres med tall etter at de er skåret ut, slik at det er kontroll på rekkefølge og over-/underside når de skal legges.
Legg de ildfaste steinene på bunnplaten – de skal bare ligge løst. Deretter monteres kuppelen på bunnen, som allerede er limt fast til betongplaten.
Bruk denne tegningen som rettesnor når det runde skiftet over åpningen skal lages. Lag plass til en fuge i bunnen når du klosser opp steinene. Mursteinene kan med fordel skjæres til på en vannsag.
Lag en prøveopplegging. Når steinene er lagt opp slik at fugene passer, merkes kanten av steinene opp på malen. Vinkelen på de steinene som skal skråskjæres, merkes også opp nå.
Steinene halveres, så de er kvadratiske. Deretter mures sidene opp først. Sørg for at steinene også hefter grundig på perlitedelen av forkammeret.
Sett inn malen med markeringene. Begynn med å mure buen fra hver sin side, slik at midtsteinen er den siste som legges. Etter et døgn kan malen fjernes, slik at fugene også kan gjøres ferdig innvendig.
04
Puss kuppelen
4
Trinn
Før kuppelen pusses, er det også en mulighet å isolere perlitekjernen med et brannhemmende materiale for å holde enda bedre på varmen. Velger du å gjøre det, så bør du bruke keramisk isolasjon.
Det kan nemlig, i motsetning til mineralull, motstå temperaturer på over 1200 grader – uten å smelte eller falle sammen. Uansett hva du velger, er det en god idé å kle kuppelen med for eksempel hønsenetting før den pusses. Det gir en optimal heft for pussen.
Nettingen vikles rundt kuppelen. Nettingen skal så tett inn mot kuppelen som mulig. Skjær eventuelt nettet i flere mindre stykker, så det følger kuppelformen best mulig.
Det er viktig at pussen er tynn nok til å komme godt inn i nettingen – men den skal ikke være så tynn at den renner. Er ikke kuppelen isolert, er et lag på 7-8 cm fint. Pussen må legges på i flere omganger.
Materialer
Mal, bordplate:
- 15 mm forskalingsplate, 122 x 244 cm
- 2 stk. 22 x 98 mm bord, 3 m lange
Bordplate:
- 250 kg tørrbetong
- 1 armeringsnett på 1,5 m x 2,5 m
Mal, kuppel og forkammer:
- 15 mm forskalingsplate, 122 x 244 cm
- 6 mm masonittplate, 60 x 120 cm
- 15 mm kryssfinérplate, cirka 60 x 120 cm
- 1 pilatesball, Ø 90 cm
- 3 stk. 48 x 98 mm, 2 m lange
- Diverse spiker og skruer
Kuppel og forkammer:
- 2 x 100 lliter perlite
- 3 sekker sement
- Plastfolie
- 21 ildfaste stein til buen
- 1 plastrør, Ø 150 mm
- Stålpipe, Ø 150 mm
- 3 m² hønsenetting
- Cirka 150 kg pussmørtel
Vanskelighetsgrad
Malene krever at du er nøyaktig.
Tidsforbruk
3-4 dager (+ tørketider).
Pris
Cirka 4000 kroner.
Tegning
3D-modell
Video
Tips & Triks
Utsmykk pizzaovnen
Synes du det blir litt kjedelig med en grå pizzaovn, har du mange muligheter til å gjøre den flott og personlig.
Du kan eventuelt utsmykke den med små fliser som mosaikk, eller pusse den med hvit puss. Velger du mosaikken, skal du lime på de små flisbitene med flislim, og velger du den flotte, hvite ørkenstemningen, kan du kjøpe hvit pussmørtel og pusse ovnen – du kan også innfarge pussen, slik at du eventuelt får en farge som passer til for eksempel hagemøblene.
HVIT PUSS:
Pussmørtelen blandes med vann. Deretter smøres den på og pusses med pussebrett. Fordelen med denne metoden, er at det er enkelt å utbedre de sprekkene som dukker opp med tiden.
Hold varmen inne i ovnen
Når det er full fart i ovnen, og pizzabakeriet kjører, skal du ikke stenge åpningen. Men hvis du derimot vil lage mat på ettervarmen, så er en dør gull verdt. Det beste er en dør av jern, men de kan ikke bare kjøpes i et hvert byggvarehus. Det er også en mulighet å lage en dør av tre, men den holder av åpenbare årsaker ikke like lenge. En tredje mulighet kan være å skjære til en ildfast stein så den passer i åpningen.
DØR AV JERN:
Finner du ikke størrelsen du vil ha, kan den lages på et mekanisk verksted, slik at den passer perfekt.