Gjennomført grillhus med smarte detaljer

Vil du ha nabolagets villeste utekjøkken? Følg da med her, der det både er kjøletårn til drikke, plass til grill og bord-/benkekonstruksjon, som kan slås sammen og pakkes helt vekk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2500 kroner

Intro

Kjøletårn

Kunne du tenkt deg en kald drikke? Selvfølgelig! Og det kan du få med et trykk på en knapp, så kjøletårnet hever seg fra terrassegulvet. Når drikkevarer oppbevares under bakken, får de en helt perfekt temperatur. Det er ikke bruk for et elektrisk kjøleskap her.

Pølserutsjebane

I grillhuset står gassgrillen vår, og ved siden av grillen har vi montert en sklie. Vi kaller den pølserutsjebanen, og med den kan grillrettene sendes direkte ned til de sultne gjestene, som sitter benket på terrassen utenfor.

Her er den: pølserutsjebanen!

Bord på hjul

Det store spisebordet kan dyttes inn under gulvet på grillhuset, så det ikke opptar plass. Bordet er på hjul og kjører på langs av terrassebordene. Vi bygger også skamler som kan gjemmes vekk under grillhuset, slik at du har alt samlet på ett sted.

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger det smarte grillhuset med kjøletårn, hjul og pølserutsjebane. Vi viser trinn for trinn hvordan du:

  • legger en treterrasse som fundament
  • bygger grillhuset oppå treterrassen
  • bygger kjøletårn, pølserutsjebane og setter hjul på grillhuset.

Veiledning

01
Legg en terrasse som fundament 6 Trinn

En treplatting danner rammen rundt hele grillhuset. Den kan bygges på mange måter og på forskjellige underlag. Her velger vi en kombinasjon av betongheller og plastføtter under tilfarerne. Det gir et solid underlag, er raskt å sette opp og enkelt å justere.

Her legger vi også murpapp mellom tilfarerne og terrassebordene, for å bekytte tilfarerne mot regnvann.

1

Tilfarerne legges ut. Vi bruker plastføtter for å få dem opp riktig høyde. Under er det betongheller og grus. Det skal være en avstand på 40-60 cm mellom tilfarerne.

2

Murpapp limes fast. Når tilfarerne er lagt ut, legger vi murpapp oppå dem. Pappen hjelper til med å lede vekk regnvannet og beskytter dermed treverket.

3

Stolpene monteres. Vi skrur stolpene til grillhuset sammen med terrassen, ettersom huset skal integreres i den.

4

Det merkes opp til skruer. Det ser penest ut at skruene i terrassen sitter på linje. Det sikrer vi ved å merke opp med en linjal eller et langt vater.

5

Forbor. For å unngå at terrassebordene sprekker, forborer vi før skruene skrus inn. Forborer du med en forsenker til skruehodet på boret, lager du også plass til skruehodet samtidig som du forborer.

6

Terrassebordene skrus fast. Det skal to skruer i hver tilfarer. Skruene settes 2 cm inn på bordene. Her lager vi 5-7 mm avstand mellom bordene, så vannet har plass til å renne av og fukt kan ventileres vekk.

02
Grillhuset bygges oppå terrassen 5 Trinn

Når terrassen er lagt, er det tid for å bygge selve grillhuset. Denne konstruk-sjonen er tilpasset plassen, og vi kan lage alle de smarte detaljene vi selv vil.

Huset bygges så høyt at det er plass til å oppbevare møbler i det. Det kles med en liggende kledning med fjær og not - en rask måte å bygge veggene på.

Vi velger å legge et stålplatetak på grillhuset. Det er solid, vekten er lav og platetaket er enkelt å legge.

1

Skjelettet bygges. Vi bygger skjelettet til grillhuset av lekter og fire solide hjørnestolper, der de to bakerste er bygget inn i terrassegulvet. Merk deg hvordan bordet kommer til å rulle ut fra grillhuset og ut på terrassen.

2

Grillhuset får rom under gulvet. Vi deler opp grillhuset, og lager plass til at møbler til grillhuset kan skjules under huset i de små rommene i høyre og venstre side. I midten står bordet, som rulles inn.

3

Ingen smarte bjelkeskjøter. Det er enklest å bygge en sterk konstruksjon ved hjelp av byggbeslag og spikerplater. Senere maler vi treverket, og vi maler også over beslagene.

4

Veggene bygges opp. Vi lager veggene til grillhuset av en liggende kledning, som settes sammen med fjær og not.

5

Tak på bygget. Grillhuset får et ståltak. Det består av to plater, som legges med cirka 20 cm overlapp. En fordel med stål­ platene, er den lave vekten på dem.

03
Kjøletårn 3 Trinn

Kald drikke er aldri lenger unna enn et trykk på en knapp. Det er ingen enkel oppgave å bygge et kjøletårn som kan heves og senkes ned i terrassen, men wow-effekten er verdt hele jobben. Det krever først og fremst hjelp fra en elektriker, for det må være strøm i grillhuset for at kjøletårnet kan bli en realitet. Det er nemlig en gammel elektrisk vinsj som trekker tårnet opp og senker det ned igjen. En vinsj er kanskje ikke noe du kan kjøpe i alle byggvarehus, så tenk alternativt, og let for eksempel på finn.no eller andre steder, hvor du kanskje kan finne en brukt.

1

En vinsj monteres under huset. Vi har kjøpt en brukt vinsj, som vi bruker til å heve og senke kjøletårnet. Vi instal­ lerer den under gulvet i selve grillhuset, slik at den er skjult.

2

Tårnet heves med et trykk. Vi har fått en elektriker til å trekke strøm til grillhuset, for at vi skal kunne bruke vinsjen. Med et trykk på en knapp kan vi dermed heve tårnet.

3

Tårnet skjules i gulvet. Kjøletårnet er plassert i det ene hjørnet av terrassen. Når det er senket er det helt skjult, fordi toppen er bygget i ett med terrassen. En snor går fra wiren i vinsjen og til kjøletårnet, slik at det kan trekkes opp.

04
Pølserutsjebane 3 Trinn

Grillhusets mest interessante og spesielle detalj, er en metallsklie som kan sende mat fra grillen direkte ned til bordet der gjestene sitter benket. Du finner neppe en pølserutsjebane i hyllene i byggvarehusene, så her må du være kreativ. Vi har fått en blikkenslager til å lage denne sklien. Du kan også høre med en lokal blikkenslager, eller kanskje finne et annet metallemne som kan fungere som pølse rutsjebane i ditt grillhus. Rutsjebanen vår er laget i rustfritt stål. Det holder best.

1

Grill og sklie skal stå side om side. Det skal selvfølgelig være plass til en grill i et grillhus. Gassgriller finnes i utallige former, farger og størrelser, og det viktigste er selvfølgelig at det er god plass på den. Ved siden av grillen ser du starten på pølserutsjebanen.

2

Kan dekkes til. Når grillhuset ikke er i bruk, kan rutsje­ banen fjernes og rengjøres, og hullet kan dekkes til med et bord, slik at det går i ett med gulvet.

3

Fra grill til bord. Der er ikke langt fra grillen til spisebordet i grillhuset. Pølserutsjebanen er en integrert del av bordet.

05
Bord på hjul 4 Trinn

Grillhuset tar litt plass i hagen, men vi har bygget det slik at bord og skamler kan slås sammen og stables, og lagres under huset. Da tar det mindre plass når det ikke er i bruk. Vi bygger alle deler til grillhuset selv, det gjelder også møblene. Vi bruker blant annet terrassebord vi har fått til overs for å lage skamler. De bygges slik at de enkelt kan stables og skjules.

1

Bordet kan rulle. Vi har montert bein med hjul på bordet til grillhuset. Hjulene finnes i de fleste byggvarehus.

2

Så liten plass kan det ta. Her er bordet dyttet inn. Vi har bygget et langt bord, så det var nødvendig å dele det i to og sette sammen delene med hengsler. Da kan det slås sammen, slik at det er plass til å lagre det.

3

Vi bygger skamler. Vi fikk en del bord til overs fra terrassen, og noen av bordene bruker vi som seter på skamlene som blir en del av grillhuset. Når du skrur så tett ut mot enden på bordene som vi gjør her, er det viktig å forbore før bordene skrus fast.

4

Skamlene kan stables. De passer perfekt i høyden til bordet, og de kan stables oppå hverandre. Skamlene settes inn under grillhuset i rommene til høyre og venstre. De kan derfor enkelt skjules, og finnes frem igjen når de skal brukes. Vi har også bygget et lite bord i samme stil som skamlene. Det kan for eksempel brukes som bord til små barn.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utekjøkken