6 geniale maler

Noen ganger lønner det seg å ta en omvei, for til slutt å komme enklere og raskere i mål. Skal du gjenta en prosess mange ganger, er det en god idé å begynne med å lage en mal, som hjelper deg å gjøre jobben raskt og enkelt, med likt resultat gang etter gang.

Det er godt å ha en god mal når du skal gjenta en prosess mange ganger, særlig når det skal gå raskt og være HELT nøyaktig.

Få våre tips til seks geniale maler, som i tillegg er enkle å lage.

1. Mal til grep på kjøkkenfrontene

Når det nye kjøkkenet er satt opp, og grepene skal settes på frontene, kan du enten måle opp hvert enkelt skruehull. Eller du kan gjøre det én gang for alle - på en mal.

SLIK LAGER DU MALEN:
Skjær ut et platestykke, minst 6 mm tykt, og litt større enn grepene. Bor to hull på langsiden og ett på kortsiden. Sett treplugger i hullene, slik at de stikker halvveis ut på begge sider. Dermed har du en plate som kan ligge stabilt på et hjørne. Bestem deg for hvor langt grepene skal sitte fra hjørner og kanter. Vi valgte 35 mm, som er bredden på en tømrervinkel. Strek opp langs de to vinkelrette linjene. Bor deretter ett 3 mm hull i skjæringspunktet, og ett i grepets skruebredde fra det første.

SLIK BRUKER DU MALEN:
Nå kan du legge malen på hjørnet av en skapdør, og bore helt nøyaktige hull til grepet. Hold en kloss på baksiden. Fordi pluggene er gjennomgående, kan malen speilvendes og brukes på både venstre- og høyrehengte dører. Når du skal sette på skuffegrep, fjerner du endepluggen slik at de to på langsiden glir på overkanten. Deretter finner du midten på skuffen, og flukter den med en midtmarkering du lager på malen.

2. Papir- og pappmaler

Noen ganger gjør forholdene det vanskelig å måle noe nøyaktig. Kroker og skjeve hjørner kan ikke alltid måles med vinkel og tommestokk. Her er vanlig papp og papir til stor hjelp.

SLIK LAGER DU MALEN:
Skal du ha ny belegning på kvartsvings trappen, kan du ”ta et avtrykk” ved å legge et papir på trinnet, og brette det til nøyaktig inn mot alle kantene. Bretten kan eventuelt trekkes opp med en blyant. Deretter kan omrisset klippes eller skjæres ut, og du har en nøyaktig mal å lage trinnet etter.

Tips: Skal malen være stiv, limes papiret fast på stiv papp før begge lagene skjæres til med en hobbykniv.

Skal du sette opp en hylle i et skjevt hjørne, er det en god idé å lage en mal, i stedet for å prøve deg frem med sagen - og garantert sage feil. Finn et kraftig stykke papp, og dytt det inn i hjørnet. Strek opp med en blyant, slik at konturene på veggen overføres til pappen. Klipp eller skjær ut malen, og kontroller at den passer. Dermed er det mye enklere å streke opp målet til hyllen på treplaten.

Kraftig, stiv papp er fint å bruke som mal, hvis du skal tilpasse hyller i et skjevt hjørne.

3. Skrå topper i massevis

Stolpeendene på et nytt gjerde kan du dessverre ikke kappe til på forhånd - hvis du da ikke bruker mye tid på å plassere stolpene i nøyaktig samme høyde. Men med en mal er det mye enklere å kappe dem til når de er satt på plass, og den ønskede høyden er markert.

1

SLIK LAGER DU MALEN:
Kapp endene av to bordstumper, eller tykk kryssfinér, i den vinkelen du ønsker toppen på stolpene skal ha. Kapp dem i hver sin retning. Bruk gjerne kappsagen, så det blir nøyaktig. Sett sammen de to delene med et par skruer, slik at du får et hjørne.

2

Skru en platestump på overkanten. Det gir sagbladet en plan flate å gli på. Dermed er det bare å spenne fast malen på stolpen med en tvinge og sage løs.

4. Fresemal

En overfres er verkstedets multikunstner, og med en mal kan du ”masseprodusere”.

Et fresestål med kulelagerstyring kan lage en kopi av en mal som ligger under emnet.

1

SLIK BRUKER DU MALEN:
Noen fresestål er utstyrt med en liten kulelagerstyring i bunnen. Det betyr at du kan bruke det til å frese en nøyaktig kopi av en hvilken som helst kontur du har liggende under emnet du skal frese i.

2

Skal du frese i kraftigere materialer, kan du kjøre sålen på fresen langs en profil. Fresesporet vil ha en fast avstand fra malen, og derfor ikke nødvendigvis være en kopi.

5. Malen hjelper deg å sette sammen flere deler

Av og til har du ikke nok hender til å holde styr på det du driver med. Hvis du skal satte mange deler nøyaktig sammen, kanskje også flere ganger, er det en god idé å lage en mal - en ”monteringsjigg”.

I sin enkleste utforming, kan det bare være et par treklosser som du skrur fast til et plant underlag, slik at de er i perfekt vinkel. Dermed kan du legge emnene til rette, eventuelt med avstandsklosser mellom, før du setter alt sammen i ro og mak.

Malen kan du selvfølgelig utforme akkurat etter den oppgaven du skal utføre.

SLIK LAGER DU MALEN:
Tegn en snittegning på en plate, og sett på støttelekter som kan holde og styre emnene.

SLIK BRUKER DU MALEN:
Støttelektene holder delene på plass mens de settes sammen, og resultatet blir helt likt hver gang.

6. Samme avstand hver gang

Hvis du skal bruke det samme målet gang på gang, kan du lage en eller flere maler, i stedet for å bruke tommestokk og blyant hver gang. Lag for eksempel malen som en avstandsholder mellom to emner. Det gjør jobben enklere når du skal montere taklekter, sette opp et gjerde eller bygge espalier.

SLIK LAGER DU MALEN:
Du måler opp nøyaktig en gang for alle. Overfør målet til en list, og kapp den til. Deretter skrur eller limer du fast en litt lenger list oppå.

SLIK BRUKER DU MALEN:
Trykk emnene helt inn mot sidene på malen. Dermed får du riktig avstand, og kan montere flere deler jevnt.

En helt enkel mal, som består av to listestykker som er satt sammen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndverker-teknikker