Overfres: Slik bruker du overfresen

Hurtigguide til overfresen

Med en overfres i verkstedet, er du sikret høy kvalitet på prosjektene dine. En overfres forvandler nemlig grove kanter til ren snekkerkunst.

Her går vi gjennom alt på overfresen. Vi viser hva du skal se etter når du kjøper en overfres, går gjennom forskjellige typer overfreser og viser deg hvordan du bruker den. Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Dette skal du se etter når du kjøper overfres
3 typiske oppgaver med en overfres
Slik bruker du en overfres

Dette skal du se etter når du kjøper overfres

Overfresen freser spor, avrunder skarpe kanter og feller ned hengsler og beslag. I tillegg lager den flotte profilerte og helt identiske lister. Kort sagt: Med overfresen får du profesjonell kvalitet på gjør det selv-prosjektene dine. Under kan du se hva du skal kikke etter når du kjøper overfres.

Overfres: Dette må du vite om overfreseren
  1. FINJUSTERING av fresedybden skal være enkel og helt nøyaktig.
  2. VARIABEL HASTIGHET er optimalt. Gir muligheten til å velge turtallet som passer til fresestålet og og materialet du skal frese i. Finnes ikke på alle maskiner.
  3. GREPENE skal være sklisikre og “ligge godt i hånden”.
  4. DYBDESKALA skal være lett å lese.
  5. SPINDELLÅS krever kun én nøkkel og gjør det enklere å skifte fresestål. Finnes ikke på alle maskiner.
  6. SUGESTUSS til støvsuger er praktisk. Men sjekk eventuelt i butikken at den ikke vil sitte i veien når du bruker overfresen
  7. TELESKOPSTENGERskal være uten slark, gli uproblematisk og kunne låses i den valgte dybden.
  8. REVOLVERANLEGG med faste trinn gjør dybdeinnstillingen enklere. Jo flere trinn det er, desto bedre er det.
  9. SÅLEN skal være 100 % plan og robust, så den kan føres langs en skinne. Den skal helst være støpt i aluminium og beskyttet av kunststoff, så den ikke riper.

REDAKSJONEN TESTER: Finn vår nyeste test av overfreser her

Slik bruker du en overfres

Overfresen er smart og gir en veldig flott finish til diverse gjør det selv-prosjekter, men den krever litt øvelse. I tillegg er den litt mer avansert å stille inn enn for eksempel en bormaskin eller en stikksag. Men når du først har fått kontroll på dybdeinnstilling, freseretning og omdreiningshastighet, så er det full fart fremover.

Overfres: Slik bruker du overfresen

MULIGHETER: Den store mengden forskjellige fresestål og den helt nøyaktige dybdeinnstillingen gjør overfresen til en av de mest allsidige snekkermaskinene.

Overfres: Omdreiningshastighet og materialer
Slik bruker du overfresen

To høvlede planker (A og B) settes sammen til en vinkel. Den nederste (B) er 5 cm lenger i hver ende, så den kan spennes fast med tvinger. Skru fast en listestump (C) i hver ende. Den kan holde anlegget i nivå med emnet når det er spent på.