Dette skal du se etter når du kjøper overfres
Varianter, funksjoner og pris
3 VARIANTER AV OVERFRESEN
OVERFRES: TOHÅNDSMODELL MED LEDNING
Overfresen med to grep er absolutt den mest vanlige på markedet, og fås i mange forskjellige prisklasser. Gjør det selv-erens foretrukne.
OVERFRES: HÅNDVERKERMODELL MED LEDNING
Har ofte flere innstillings- og justeringsmuligheter. Noen modeller kan dessuten spennes opp i et fresebord og dermed brukes som stasjonær fres.
OVERFRES MED SMARTE FUNKSJONER
Overfres med tydelig indikator. Er overfresen med ledning, er det fint med en lampe som viser at maskinen er tent. På batterimodeller er en tydelig og trinnoppdelt indikator en klar fordel.
Overfres med tydelig dybdeskala gjør det enklere å justere fresedybden presist. På Metabo OF E 1229 finnes den som en urskive. Det virker perfekt.
Overfres med justerbare grep, som kan tilpasses brukeren, er luksus. Skils 1840 kommer med fire forskjellige posisjoner, og kan dermed tilpasses de fleste gjør det selv-folk.
Overfres med LED-lys, som lyser opp fresestedet, er en fordel. Det finnes ennå ikke som standard på alle overfreser.
OVERFRES I 3 PRISNIVÅER
DEN DYRE
Lett og støysvak overfres som har godt med krefter.
Motoreffekt: 900 watt
Omdrein./min: 16.000-27.000
Slaglengde: 55 mm
Dybdeanlegg: 4 trinn
Ledning: 3,5 meter (gummi)
Vekt: 3,1 kg
Pris: over 3500 kroner
MELLOMKLASSEN
Robust overfres med overskudd og fine detaljer.
Motoreffekt: 1.400 watt
Omdrein./min: 11.000-28.000
Slaglengde: 55 mm
Dybdeanlegg: 8 trinn
Ledning: 2,5 meter (gummi)
Vekt: 3,5 kg
Pris: over 1500 kroner
3 typiske oppgaver med en overfres
PROFILER OG RUNDE KANTER
Overfresen fikser raskt skarpe kanter, og er overlegen når det gjelder profiler.
SLISSER OG NOTER
Med spesielle fresestål kan du lage slisser/ noter til usynlige skjøter av to deler.
Slik bruker du en overfres
MONTERING AV FRESESTÅL
Fresestålene skiftes raskt og enkelt ved hjelp av en flat gaffelnøkkel, som følger med når du kjøper overfresen. På maskinen er det en låseknapp som låser spindelen, slik at det er mulig å løsne fresestålet. Du skal selvsagt alltid koble fra strømmen når du skifter stålet.
Trykk inn låseknappen og vri spindelen til den låses. Låsemutteren løsnes med den medfølgende gaffelnøkkelen.
JUSTER DYBDEN
1. Overfresen stilles på en plan flate, og fresestålet senkes slik at det står nøyaktig ned mot flaten. Lås posisjonen.
KONTROLL PÅ FRESERETNINGEN
Når du freser, skal du alltid tenke på hvordan sponene formes. Det er fresestålets posisjon i forhold til emnet som former sponene. For å sikre en stabil fresing, er målet at sponene er tykkest når fresestålet først møter treet – deretter blir de tynnere.
- Husk den gylne regel for fresing: Sponene som freses skal gå fra tykke til tynne, ikke omvendt. Det sikrer best mulig freseresultat.
- Medfresing betyr at du fører fresen slik at fresestålet graver seg inn i treet med den skarpe delen først. Det kan være situasjoner hvor det ikke er mulig å frese på denne måten, men det bør alltid etterstrebes.
- Motfresing vil si at den skjærende delen av fresestålet treffer treet til slutt, før et spon rives av. Det betyr også at fresen må tvinges inn mot emnet som skal freses. Det kan gi brennmerker på grunn av den høye temperaturen friksjonen skaper. Resultatet er en stygg fresing og unødig slitasje på fresestålene.
1. Overfresen føres MOT klokkeretningen – rundt emnet. Fresestålet biter seg inn i treet og gir et flott og glatt resultat. Freser du med klokken, vil stålet presse fresen vekk fra emnet og begynne å “hakke”.
FREST SPOR TIL SKJØT MED LØS FJÆR
1. Sett et slissestål i overfresen, og still inn dybden slik at slissen kommer til å ligge midt i emnet. Fres noen få cm fra forkanten, og stopp noen få cm fra bakkanten, hvis skjøten skal være skjult.
2. Fress slissen på samme side av begge platene, så slissene blir liggende rett ut for hverandre. Legg en løs fjær i slissene, og spenn platene helt sammen. På bildet blir skjøten synlig.
FINGERSKJØTER OG SVALEHALESKJØTER
En av de tingene som virkelig kan få deg til å se ut som en verdensmester i verkstedet, er hvis du kan sinke sammen to emner. Det kan du selvfølgelig også bli god til, hvis du øver deg med skarpe stemjern og spesielle japansager. Hvis du ikke har tålmodighet til det, finnes det en annen mulighet. Ved hjelp av sinkjigger kan du nemlig lage de flotte sammenføyningene på rekordtid.
Når emnet er spent fast, sørger jiggen for at du kan lage nøyaktige svalehaler.Når svalehaleskjøtene er frest ut, skal delene
bare limes og slås sammen.