Bli ekspert på overfresen på 5 minutter

Overfresen er et genialt verktøy til mange gjør det selv prosjekter, men den krever litt øvelse. Vi viser deg hvordan du kan bruke denne allsidige maskinen.

Hurtigguide til overfresen

Med en overfres i verkstedet, er du sikret høy kvalitet på prosjektene dine. En overfres forvandler nemlig grove kanter til ren snekkerkunst.

REDAKSJONEN TESTER: Finn vår nyeste test av overfreser her

Her går vi gjennom alt på overfresen. Vi viser hva du skal se etter når du kjøper en overfres, går gjennom forskjellige typer overfreser og viser deg hvordan du bruker den.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Dette skal du se etter når du kjøper overfres

Overfresen freser spor, avrunder skarpe kanter og feller ned hengsler og beslag. I tillegg lager den flotte profilerte og helt identiske lister.

Kort sagt: Med overfresen får du profesjonell kvalitet på gjør det selv-prosjektene dine.

Klikk på tallene på bildet under og se hva du skal kikke etter når du kjøper overfres.

 1. FINJUSTERING av fresedybden skal være enkel og helt nøyaktig.
 2. VARIABEL HASTIGHET er optimalt. Gir muligheten til å velge turtallet som passer til fresestålet og og materialet du skal frese i. Finnes ikke på alle maskiner.
 3. GREPENE skal være sklisikre og “ligge godt i hånden”.
 4. DYBDESKALA skal være lett å lese.
 5. SPINDELLÅS krever kun én nøkkel og gjør det enklere å skifte fresestål. Finnes ikke på alle maskiner.
 6. SUGESTUSS til støvsuger er praktisk. Men sjekk eventuelt i butikken at den ikke vil sitte i veien når du bruker overfresen.
 7. TELESKOPSTENGER skal være uten slark, gli uproblematisk og kunne låses i den valgte dybden.
 8. REVOLVERANLEGG med faste trinn gjør dybdeinnstillingen enklere. Jo flere trinn det er, desto bedre er det.
 9. SÅLEN skal være 100 % plan og robust, så den kan føres langs en skinne. Den skal helst være støpt i aluminium og beskyttet av kunststoff, så den ikke riper.

Varianter, funksjoner og pris

3 VARIANTER AV OVERFRESEN

OVERFRES: TOHÅNDSMODELL MED LEDNING
Overfresen med to grep er absolutt den mest vanlige på markedet, og fås i mange forskjellige prisklasser. Gjør det selv-erens foretrukne.

OVERFRES: HÅNDVERKERMODELL MED LEDNING
Har ofte flere innstillings- og justeringsmuligheter. Noen modeller kan dessuten spennes opp i et fresebord og dermed brukes som stasjonær fres.

OVERFRES: ENHÅNDSMODELL MED BATTERI
Nyeste tilskudd på stammen er overfreser på batteri. Det skal mye krefter til for å drive en overfres, så sørg for å velge en maskin med høy effekt.

OVERFRES MED SMARTE FUNKSJONER

Overfres med tydelig indikator. Er overfresen med ledning, er det fint med en lampe som viser at maskinen er tent. På batterimodeller er en tydelig og trinnoppdelt indikator en klar fordel.

Overfres med tydelig dybdeskala gjør det enklere å justere fresedybden presist. På Metabo OF E 1229 finnes den som en urskive. Det virker perfekt.

Overfres med justerbare grep, som kan tilpasses brukeren, er luksus. Skils 1840 kommer med fire forskjellige posisjoner, og kan dermed tilpasses de fleste gjør det selv-folk.

Overfres med LED-lys, som lyser opp fresestedet, er en fordel. Det finnes ennå ikke som standard på alle overfreser.

Overfres med sugestuss til støvsuger er praktisk. Men det er viktig at den ikke sitter i veien når du freser.

OVERFRES I 3 PRISNIVÅER

DEN DYRE
Lett og støysvak overfres som har godt med krefter.
Motoreffekt: 900 watt
Omdrein./min: 16.000-27.000
Slaglengde: 55 mm
Dybdeanlegg: 4 trinn
Ledning: 3,5 meter (gummi)
Vekt: 3,1 kg
Pris: over 3500 kroner

MELLOMKLASSEN
Robust overfres med overskudd og fine detaljer.
Motoreffekt: 1.400 watt
Omdrein./min: 11.000-28.000
Slaglengde: 55 mm
Dybdeanlegg: 8 trinn
Ledning: 2,5 meter (gummi)
Vekt: 3,5 kg
Pris: over 1500 kroner

DEN BILLIGE
God maskin til nybegynnere og mindre prosjekter.
Motoreffekt: 1.200 watt
Omdrein./min: 11.500-30.000
Slaglengde: 50 mm
Dybdeanlegg: 7 trinn
Ledning: 2 meter (plast)
Vekt: 3,1 kg
Pris: under 500 kroner

3 typiske oppgaver med en overfres

PROFILER OG RUNDE KANTER
Overfresen fikser raskt skarpe kanter, og er overlegen når det gjelder profiler.

SLISSER OG NOTER
Med spesielle fresestål kan du lage slisser/ noter til usynlige skjøter av to deler.

HENGSLER, REPARASJONER M.M.
Med en mal som styrer fresen, kan du fjerne et nøyaktig avgrenset trestykke.

Slik bruker du en overfres

Overfresen er smart og gir en veldig flott finish til diverse gjør det selv-prosjekter, men den krever litt øvelse.

I tillegg er den litt mer avansert å stille inn enn for eksempel en bormaskin eller en stikksag. Men når du først har fått kontroll på dybdeinnstilling, freseretning og omdreiningshastighet, så er det full fart fremover.

Overfres: Slik bruker du overfresen

MULIGHETER: Den store mengden forskjellige fresestål og den helt nøyaktige dybdeinnstillingen gjør overfresen til en av de mest allsidige snekkermaskinene.

MONTERING AV FRESESTÅL

Fresestålene skiftes raskt og enkelt ved hjelp av en flat gaffelnøkkel, som følger med når du kjøper overfresen. På maskinen er det en låseknapp som låser spindelen, slik at det er mulig å løsne fresestålet. Du skal selvsagt alltid koble fra strømmen når du skifter stålet.

Trykk inn låseknappen og vri spindelen til den låses. Låsemutteren løsnes med den medfølgende gaffelnøkkelen.

Skaftet på fresestålene er typisk 6 eller 8 mm. Et stål i feil størrelse vil ikke sitte fast. Du skal derfor være oppmerksom på at du kjøper riktig størrelse.

JUSTER DYBDEN

1. Overfresen stilles på en plan flate, og fresestålet senkes slik at det står nøyaktig ned mot flaten. Lås posisjonen.

2. Velg en posisjon i anlegget, legg emnet (her et hengsel) på det, press dybdestoppet ned til emnets overside og lås dybdestoppet. Dermed er fresedybden identisk med tykkelsen på emnet.

KONTROLL PÅ FRESERETNINGEN

Når du freser, skal du alltid tenke på hvordan sponene formes. Det er fresestålets posisjon i forhold til emnet som former sponene. For å sikre en stabil fresing, er målet at sponene er tykkest når fresestålet først møter treet – deretter blir de tynnere.

 • Husk den gylne regel for fresing: Sponene som freses skal gå fra tykke til tynne, ikke omvendt. Det sikrer best mulig freseresultat.
 • Medfresing betyr at du fører fresen slik at fresestålet graver seg inn i treet med den skarpe delen først. Det kan være situasjoner hvor det ikke er mulig å frese på denne måten, men det bør alltid etterstrebes.
 • Motfresing vil si at den skjærende delen av fresestålet treffer treet til slutt, før et spon rives av. Det betyr også at fresen må tvinges inn mot emnet som skal freses. Det kan gi brennmerker på grunn av den høye temperaturen friksjonen skaper. Resultatet er en stygg fresing og unødig slitasje på fresestålene.

1. Overfresen føres MOT klokkeretningen – rundt emnet. Fresestålet biter seg inn i treet og gir et flott og glatt resultat. Freser du med klokken, vil stålet presse fresen vekk fra emnet og begynne å “hakke”.

2. På motsatt side av emnet føres overfresen fra deg, for at du skal oppnå riktig freseretning.

HJELP TIL PRESISE SPOR

RETT PLANKE/SKINNE
En lang, rett planke eller en metallskinne som er spent fast med tvinger, sikrer en rett kant å føre fresen mot.

PARALLELLANLEGG
Anlegget fører fresen parallelt med kanten på emnet, fra tett langs kanten til en avstand på opptil 20-30 cm.

FREST SPOR TIL SKJØT MED LØS FJÆR

1. Sett et slissestål i overfresen, og still inn dybden slik at slissen kommer til å ligge midt i emnet. Fres noen få cm fra forkanten, og stopp noen få cm fra bakkanten, hvis skjøten skal være skjult.

2. Fress slissen på samme side av begge platene, så slissene blir liggende rett ut for hverandre. Legg en løs fjær i slissene, og spenn platene helt sammen. På bildet blir skjøten synlig.

3. Lag en prøvesammensetting, og sjekk at skjøten er helt plan før du legger på lim. Press emnene sammen. Er ikke platene (for eksempel hyller) særlig dype, kan du klare deg uten tvinger.

FINGERSKJØTER OG SVALEHALESKJØTER

En av de tingene som virkelig kan få deg til å se ut som en verdensmester i verkstedet, er hvis du kan sinke sammen to emner. Det kan du selvfølgelig også bli god til, hvis du øver deg med skarpe stemjern og spesielle japansager. Hvis du ikke har tålmodighet til det, finnes det en annen mulighet. Ved hjelp av sinkjigger kan du nemlig lage de flotte sammenføyningene på rekordtid.

Når emnet er spent fast, sørger jiggen for at du kan lage nøyaktige svalehaler.Når svalehaleskjøtene er frest ut, skal delene
bare limes og slås sammen.

Når svalehaleskjøtene er frest ut, skal delene bare limes og slås sammen.

OVERFRES PÅ SMALE KANTER: HJELP TIL PRESISE SPOR

Det er vanskelig å balansere overfresen på en smal kant, for eksempel hvis du skal frese ut til beslag på kanten av en dør. Men med et hjemmelaget støtteanlegg, som bare spennes fast på emnet, får du en stabil arbeidsflate å føre overfresen på.

Slik bruker du overfresen

To høvlede planker (A og B) settes sammen til en vinkel. Den nederste (B) er 5 cm lenger i hver ende, så den kan spennes fast med tvinger. Skru fast en listestump (C) i hver ende. Den kan holde anlegget i nivå med emnet når det er spent på.

DÅRLIG BALANSE
Uten støtte vil fresen vippe.

GOD BALANSE
Med støtteanlegg kan du frese presist.

  Akkurat nå leser andre ...