Blend døren uten sprekker!

Du kan fint blende en dør, og gjør du det riktig, unngår du at det senere oppstår stygge sprekker i veggen der døren har sittet.

Slik unngår du sprekkene

 • Bruk fibergips
  Fibergipsen er et helt dødt materiale. Den harde gipsplaten er tilsatt lange fibre, og kan ikke gi etter på samme måte som en tradisjonell gipsplate, med et papplag på begge sider.
 • Flytt knekkpunktet
  Det stedet der fibergipsplaten møter den bestående veggen, skal ikke være i døråpningen. Skjøten skal heller flyttes 10 cm inn på veggen. Da er du bedre forsikret mot senere sprekker.

Fibergips er smart

En fibergipsplate er ikke kledd med papir, som en tradisjonell gipsplate. Den inneholder i stedet 20 % gjenbrukspapirfibre, som blandes i gipsen før den tilsettes vann, og trykkes sammen til en hard, kompakt masse og tørkes.

Resultatet er noen meget harde og formstabile plater. Fordi papirfibrene er innkapslet i gipsen, reagerer de ikke på fuktpåvirkning, som overflaten på en tradisjonel gipsplate.

LES OGSÅ: Slik bruker du fibergipsplater

Vi viser deg hvordan du blender en dør i ulike typer vegger.

Murvegg

Når du har fjernet døren og karmen, skal du banke vekk pussen på veggen minst 10 cm fra hullet.

Du skal sette en loddrett stolpe i midten, fordi platen ikke er stabil nok hvis spennet er over 60 cm.

Tilpass en 15 mm fibergips-plate, og lim den fast i hullet med montasjelim.

Det hefter perfekt på murverk, binder raskt og herder på et døgn. Når limet er herdet, sparkler og sliper du, slik at platen og veggen går 100 % i ett. Deretter kan du male, tapetsere, sette opp filt, eller hva du nå har lyst til.

Platen skal være minst 15 mm tykk for å være stiv nok. Er pusslaget tynnere enn det, må du frese av mursteinsveggen.

Porebetong

Ofte er veggen pusset, og da gjør du bare som vi beskrev under murvegg.

Men er veggen bare sparklet, er det ikke nok å fjerne den tynne sparkelmassen. Da må du finne frem sirkelsagen, og sage/frese et 10 cm bredt og 18-20 mm dypt spor hele veien rundt hullet.

Sag mange parallelle snitt, og fjern restene med hammer og meisel. Lim en fibergips-plate i hullet, og gå over med sparkelmasse når montasjelimet er herdet neste dag.

Platen skal være minst 15 mm tykk for å være stiv nok. Er veggen sparklet, må du frese et spor platen kan ligge i.

Gipsplatevegg

Har du en lettvegg med et metall- eller treskjelett og to lag vanlig gips på hver side, skal du også flytte skjøten vekk fra døråpningen.

Skjær vekk den ytterste gipsplaten, slik at kanten fortsatt kan skrus fast i stolpen på baksiden, og lim fast en fibergipsplate i hullet.

Er det kun ett lag gips, gjør du det samme: Skjær hull i platen over en stolpe, og lim en fibergipsplate i hullet.

Er det kun ett lag gips, kan du fortsatt tette hullet med en fibergipsplate i samme tykkelse.

Lukk hullet i veggen med en “død” plate

Alle materialer beveger seg; de trekker seg sammen når de avkjøles, og utvider seg ved oppvarming. Noen materialer gjør det veldig raskt, og enkelte materialer beveger seg også i takt med skiftende luftfuktighet. Disse materialene kaller vi gjerne levende materialer.

De materialene som reagerer lite, nærmest umerkelig, på temperatur- og fuktforandringer, kalles derimot døde materialer.

Hvis du tetter hullet etter en dør i en “død” mursteinsvegg med levende materialer, for eksempel et treskjelett og en vanlig gipsplate som tapetseres etterpå, ender du ganske sikkert opp med sprekker, fordi de levende materialene beveger seg, mens muren ikke gjør det.

Tetter du i stedet med døde materialer, som fibergips, reduseres risikoen for sprekker.

Levende materialer:

 • Tre
 • Vanlige gipsplater
 • Sponplater
 • Kryssfinérplater

Døde materialer:

 • Murstein
 • Porebetong
 • Betong
 • Fibergips

Når skaden er skjedd

Det er kjekt å få vite hva du skulle ha gjort da du blendet døren. Men når skaden først er skjedd, finnes det heldigvis også en utvei.

Har veggen sprukket rundt et gammelt dørhull, og du vil at en reparasjon kun skal holde et par år, fordi hullet skal åpnes igjen, kan du ta en snarvei:

Rens sprekken ren, og klistre en strimmel med glassfibernett over den. Dekk sprekken og glassfibernettet med sparkelmasse, og sørg for å sparkle et godt stykke ut til hver side, så du ikke får en bule på veggen der du har reparert. Når sparkelmassen er tørr, skal du slipe reparasjonen helt jevn og glatt. Sjekk at det ikke er buler noen steder, ved å trekke en tømrervinkel eller noe annet helt rett over reparasjonen både loddrett og vannrett. Mal eller tapetser over sprekken, som nå er usynlig. Reparasjonen holder ikke evig, men den vil fint holde et par år.

Akkurat nå leser andre ...