Slik bruker du fibergipsplater

Fibergips er et materiale med mange bruksområder. Se når det er opplagt å bruke fibergips, og hvordan du jobber med det.

Fibergips: Plater av fibergips er sterkere enn normale gipsplater, og dermed mer stabile – ikke minst er de mer skrufaste.

Plater av fibergips er sterkere enn normale gipsplater, og dermed mer stabile – ikke minst er de mer skrufaste.

Hva er fibergips?

Fibergips består i all sin enkelhet av gips og papirfibre. Det er typisk snakk om cirka 80 prosent gips og 20 prosent fibre. Fibergips ligner vanlige gipsplater og finnes i forskjellige størrelser. De finnes blant annet i størrelsen 12,5 x 90 x 250 cm, som passer til et hav av oppgaver i huset ditt.

Du kan bruke fibergips i stuen, på soverommet, barnerommet, i gangen og mange andre steder.

Fibergipsplater vs. vanlige gipsplater

Fordelen ved en vanlig gipsplate, er at den er sterk og enkel å jobbe med. Etter kort tid skjønner alle hvordan de skal jobbe med gips. Gips skjæres med en hobbykniv, før det overskytende stykket knekkes av med håndkraft. Vanlige gipsplater monteres ofte i to lag for å oppnå maksimal styrke. En gipsplate på 120 x 240 cm koster fra cirka 80 kroner.

Fordelen ved fibergipsplater er at du kan nøye deg med ett lag, der du med vanlige gipsplater ofte bruker to lag. Fibergips er altså sterkere enn vanlig gips, i tillegg har det fordelen av at det er mer støyisolerende. Ulempen ved fibergipsplater er at hvis du kjøper dem uten sparkelkant, må du lime dem sammen. Det er ikke vanskelig, men det er litt mer omstendelig enn bare å skru dem fast. Fibergipsplater fra for eksempel Fermacell kan kjøpes fra cirka 160 kroner for en plate på 60 x 240 cm.

Kan jeg bruke fibergips i våtrom?

Både ja og nei. Du kan fint bruke fibergipsvegger på veggene i et våtrom. Men de skal behandles forskriftsmessig med en våtromsmembran og for eksempel fliser utenpå. I selve våtsonen (for eksempel i dusjnisjen) anbefaler vi heller at du bruker våtromsplater.

Hvilke skruer bruker jeg til fibergips?

Monterer du fibergips på et treskjelett, kan du enten bruke [gipsskruer]til fibergips, som har litt smalere hode enn vanlige gipsskruer, eller stifter. Bruker du stifter i våtrom, skal de være rustfrie.

Monterer du fibergips på et stålskjelett, kan du kun bruke gipsskruer til fibergips. Skruene skal skrus så langt inn, at de sitter litt under overflaten på fibergipsen. De skal dog ikke skrus så langt inn at de mister festet i platen.

Fibergips: På et treskjelett kan du montere fibergipsplatene med både fibergipsskruer og stifter.

På et treskjelett kan du montere fibergipsplatene med både fibergipsskruer og stifter.

Hvordan skjæres fibergips?

Fibergips skjæres best med en dykksag med føringsskinne. Det støver en hel del, så det er smart å kjøpe eller leie en verkstedstøvsuger til formålet. Du skal bruke et fibersementblad i sagen. Når du har montert bladet, justerer du dybden slik at sagbladet akkurat skjærer gjennom fibergipsen.

Det er en god ide å legge en plate under platen du skal skjære til. Den gir et stabilt underlag, og den fanger en del av det støvet som ellers ville havnet på gulvet.

Fibergips: Fibergips skjæres best med en dykksag med føringsskinne.

Fibergips skjæres best med en dykksag med føringsskinne.

Hvordan skjøtes fibergips?

Fibergipsplater finnes både med og uten sparkelkant. Velger du plater uten sparkelkant, skal de limes sammen med et spesielt lim til formålet. De skal limes langs alle sammenføyninger, og alt overskytende lim skal skrapes av. Skruehull skal oversparkles, før resten av veggen helsparkles.

Velger du derimot fibergipsplater med sparkelkant, skal du sparkle sammenføyningene som på vanlige gipsplater, før du kan helsparkle veggen.

LES OGSÅ: Slik helsparkler du

Fibergips: Fibergipsplater fås med og uten sparkelkant.

Fibergipsplater fås med (venstre) og uten (høyre) sparkelkant.

    Akkurat nå leser andre ...