10 ting som kan gå galt når du maler

Det er ikke alltid så enkelt som det kanskje kan høres ut å male innendørs treverk. Enhver liten feil synes tydelig i den ofte blanke malingen. Her er ti feil du kan unngå hvis du gjør deg flid.

1. Malingen renner

Hvis du er gavmild med malingen, risikerer du at den begynner å renne. Laget av maling er helt enkelt for tykt til å kunne bli hengende, og oppdager du det først når det er tørt, er det kun én løsning: Slip ned, og mal igjen. Legg i stedet på litt tynnere lag om gangen – og se deg jevnlig tilbake, slik at du oppdager det straks hvis malingen begynner å renne.

2. Du lager “helligdager”

Hvis du har det for travelt, kommer du fort til å slurve. Det resulterer typisk i flekker der du ikke får påført maling, altså såkalte helligdager. Gå systematisk til verks, slik at du er sikker på å få malt hele flaten.

3. Du maler med feil rull

Treverk som skal fremstå fint og glatt, kan fint males med rull, men du skal velge en helt korthåret type. Maler du treverk med en bare litt langhåret rull, får du en nuppete overflate på malingen.

4. Du hopper over rengjøringen

Maling vil ikke sitte på skitt og fett, så før du maler skal du vaske godt, for eksempel med trerens. Først deretter kan du slipe, hvis det er nødvendig, og så male. Hvis du sliper før du vasker, sliper du bare skitt inn i treet, og da er det veldig vanskelig å vaske det av.

5. Du glemmer å mellomslipe

Når du maler friskt treverk, vil første strøk maling eller grunning få treet til å reise seg: Bittesmå fibre hever seg og etterlater en ru overflate på treet. Maler du bare oppå igjen, blir treet aldri glatt. Derfor skal du slipe forsiktig med fint slipepapir etter at hvert strøk er tørt. Vask av slipestøv, og mal et strøk til.

6. Det kommer penselspor i malingen

Du skal være nøye og gjøre deg flid når du maler, men du kan ikke være for treg. Hvis du trekker penselen over maling som har rukket å sette seg, trekker du penselspor som ikke renner sammen igjen. Dermed synes de når malingen tørker. Vannfortynnbar maling tørker fra overflaten og ned, så det går kun få minutter før malingen danner en hinne som du skal holde penselen unna.

7. Du overholder ikke tørketidene

Utålmodighet er en farlig ting når du maler treverk. En vannfortynnbar maling kan virke helt tørr på overflaten, men være våt under. Maler du over likevel, risikerer du at det nye laget med maling løser opp laget under. Resultatet blir veldig lite pent å se på.

8. Du maler med olje på vann

Du kan fint male med vannfortynnbar maling oppå noe som tidligere har vært malt med oljemaling, men ikke nødvendigvis omvendt. Maler du med oljemaling oppå vannfortynnbar maling, kan du risikere at malingen ikke hefter ordentlig. Bruker du alltid vannfortynnbar maling, er du på den sikre siden – den er også sunnere for deg å jobbe med.

9. Du bruker for billige pensler

Hvis hårene faller av penselen mens du maler, så kjøp en ny og bedre. Pensler av dårlig kvalitet har en tendens til å miste hårene, som deretter legger seg tydelig til rette i den malte overflaten. Det skjer ikke med kvalitetspensler.

10. Du overser hull og sprekker

Før du begynner å male, skal du sparkle ut de verste hullene og ujevnhetene. Men små sprekker og hull er ofte lettest å få øye på etter første strøk med maling, så når første strøk er tørt, bør du se over treverket og sjekke for eksempel skjeve skjøter av fotlister og utbedre med sparkelmasse eller akrylfugemasse. La det tørke før du sliper lett og maler et strøk til. **NB! Du kan IKKE dekke et hull eller en sprekk med kun maling. Når malingen tørker, blir det synlig.

LES OGSÅ: Gjør du også de 10 klassiske malefeilene?

    Akkurat nå leser andre ...