Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 typiske malefeil – slik unngår du dem

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En stor, glatt vegg venter bare på å bli malt, og du kaster deg ut i det. Men det blir ikke pent! Det skyldes sannsynligvis at du har gjort noen av de klassiske feilene som vi alle har gjort. Nå er det slutt på det – etter at du har lest malerens beste tips.

Malerfeil

Når du maler vått i vått, unngår du synlige overganger.

1. Kjører du rullen sikksakk?

Det er fristende bare å gi gass og rulle løs når du har en stor, forførende klar flate foran deg. Men når du ruller på kryss og tvers, blir ikke malingen jevnt fordelt på veggen. Det renner fort på steder med for mye maling, eller det blir enkelte steder som får for lite maling – og det vil du for alt i verden unngå.

Ved å rulle vilkårlig, vil du dessuten få vondt i både rygg og nakke. Kjør i stedet i lange, rette bevegelser, opp og ned, jevnt og rolig. Dermed får du en jevnere fordeling av malingen og penere vegger. På den måten skåner du også kroppen. Særlig hvis du skal male 200 m2.

Malerfeil

Kjør rullen i lengder, ikke på måfå, som maleren gjør her.

2. Bruker du kun malerbrettet?

Du er sikkert vant til å tømme malingen over i et smart malerbrett. Da får du jo ikke tømt i mer enn du har bruk for. Ulempen er at du heller ikke har nok maling lett tilgjengelig når du skal male et stort rom, der de sultne veggene suger til seg maling. Da må du i tide og utide stoppe opp og tømme mer maling i brettet.

Dropp det. Bruk i stedet et firkantet spann, teip en plastpose fast i det, og bruk spannet som malerbrett. Det er lett å bruke kanten til å justere mengden maling på rullen. Dessuten kan du også bruke teleskopstangen på rullen, og dermed skåne rygg og armer.

Malerfeil

Stapp en pose i et firkantet spann, og dropp malerbrettet.

TIPS Slip malingsrester av skaftet med slipepapir før du går i gang. Da glir rullen bedre, og du unngår å få malingsrester i malingen.

3. Sparer du penger på maskeringsteip?

God maling koster, og det samme gjør godt verktøy. Men hva med maskeringsteipen? Der kan du vel fint spare litt penger på å kjøpe en billig variant? Nei, da gjør du deg selv og veggene dine en stor bjørnetjeneste.

Den gode teipen blir sittende på veggen og gjør det lettere for deg å lage skarpe kanter. Bruk billig maskeringsteip til å klistre fast tildekking og til å sette fast posen i malerspannet. Til resten skal du altså ofre penger på en dyrere, og bedre teip.

Malerfeil

Bruk en god maskeringsteip for å oppnå skarpe kanter.

4. Glemmer du å vaske av treverket?

Når du skal male dører, dørkarmer, vinduskarmer og andre steder, som ofte berøres av hender, er det viktig at du vasker flatene godt med for eksempel grunnrens. Hender etterlater fettavtrykk på alle flater, og fettavtrykk på tre vil ikke malingen sitte ordentlig fast på. Derfor skal alle treflater altså renses grundig, før du begynner å male på dem.

5. Maler du over tørr maling?

Når du vil rykke opp i superligaen for gjør det selv-malere, skal du alltid male vått i vått. Det skaper en mer harmonisk og jevn flate, og du unngår synlige overganger. Planlegg derfor jobben og unngå å male over de stedene der malingen er blitt tørr.

Malerfeil

Når du maler vått i vått, unngår du synlige overganger.

6. Lukker du ikke maskeringen?

Hvis du lager et fargeskifte på veggen, skal du lukke teipen med bunnfargen. Når du maler på en hvit vegg, skal du lukke teipen (male over teipen) med hvit maling på kanten av teipen i et tynt lag. Det gir meget skarpe og rene linjer.

Kjør rullen over teipen to ganger. Det skal være bare et tynt lag maling på den. Fargen og nyansen på den malingen du bruker til å male over teipen med, skal være maken til fargen og nyansen på veggen.

TIPS! Mal alltid minst to strøk for å være sikker på at malingen dekker helt.

Malerfeil

Kantene blir skarpere når teipen lukkes.

7. Nøyer du deg med å slipe treverk én gang?

Når tre blir malt, reiser fibrene seg, slik at overflaten blir ujevn. Derfor SKAL du slipe det ned, før du maler igjen med et nytt strøk. Du skal altså slipe hver gang du har malt. Hvis du maler helt ubehandlet treverk, skal det faktisk males tre strøk. Først med grunning, så mellomsliping. Deretter grunning igjen og mellomsliping. Så sluttfargen til sist.

Malerfeil

Slip treet før du maler. Slip igjen mellom lagene.

8. Lager du gardiner eller helligdager?

Hvor mye maling skal du ha på rullen? Ja, det er faktisk ikke så enkelt å svare på. Men du vil raskt kunne se hvis det er for mye eller for lite på den. Er du gjerrig med malingen, vil du tydelig kunne se gjennom den når den tørker. Det vil derfor bli nødvendig å male enda flere strøk. Hvis det er for mye maling, vil du i stedet ende med tykke rennestriper av maling på veggen. Det er det mange kaller gardiner (når de er tørre, kan de slipes vekk med slipepapir, korn 120).

Gjør som maleren – dypp rullen, og rull den rundt på kanten av spannet et par ganger før du begynner å male. Da får du helt riktig mengde maling på rullen – og veggen.

Malerfeil

For mye maling resulterer i “gardiner”. Et for tynt lag gir “helligdager”.

9. Glemmer du å bruke en liten rull mot taket?

Det er vanskelig å lage en flott overgang mellom veggen og taket, men det blir enda vanskeligere hvis du bare fortsetter med den store rullen. Den gjør god jobb på en stor vegg, men mot taket må det finere verktøy til.

Først skal du lage en skarp kant helt opp mot taket med penselen, så tett på som mulig. Deretter skal du bruke en liten malerrull til å male så tett på taket og kanten som det er mulig å komme.

Malerfeil

Den store malerrullen er for voldsom til overganger.

10. Maler du på en våt fuge?

Akrylfugemasse er glimrende til å tette sprekker og overganger, for eksempel mellom vegg og tak. Men det er viktig at du først maler over fugen etter at den har hatt tilstrekkelig tid til å tørke. Hvis fugen ikke er tørr, kan ikke malingen hefte til den, og vil i stedet falle av i flak. Det er bortkastet tid.

TIPS! Våtservietter, for eksempel Big Wipes eller Painters Wipes, er smarte til å fjerne maling fra hendene.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: 10 typiske malefeil – slik unngår du dem
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake