1. Treet er for fuktig
Hvis været har vært overveiende tørt lenge, er det neppe noe problem. Men det kan likevel være en god idé å sjekke treets fuktinnhold, som skal holde seg under 18 prosent. Hvis treet er fuktigere enn det, vil malingen flasse av på veggen når det fuktige treet tørker og vannet skal finne veien ut. Derfor er det ofte best å male utendørs litt ut på sommeren, etter at det har vært tørt en stund.
2. Det er for kaldt
Kald trebeskyttelse er stiv og lite smidig, og det har vanskelig for å flyte ordentlig ut og dekke godt. Trebeskyttelsen har også vanskelig for å henge ordentlig fast og vil flasse av etter kort tid. Det samme vil skje hvis en lun trebeskyttelse smøres på et kaldt underlag.
3. Du maler i direkte sollys
Maler du i veldig varmt vær eller i direkte sollys, tørker trebeskyttelsen nesten før den har forlatt penselen. Det gjør det umulig å male “vått i vått”. Malingen dekker derfor ujevnt, ettersom du noen steder vil male flere lag oppå den hurtigtørkede trebeskyttelsen. Mal derfor i skygge eller i lett overskyet vær, og sjekk emballasjen for å se hvilke temperaturer trebeskyttelsen tåler.
4. Treet har begynt å råtne
Hvis du ikke har fått beskyttet treverket i tide, kan det ha trengt inn fukt slik at treet har begynt å råtne. I så fall har skaden skjedd, og det hjelper ikke å smøre trebeskyttelse utenpå. Skift derfor ut de skadede bordene før du maler.
5. Treet er vått av dugg
Selv om sensommeren øker muligheten for tørre trevegger, så gir det deg også færre timer å male i. Duggen faller nemlig tidligere, og bruker lenger tid på å forsvinne om formiddagen.
6. Du maler i sterk vind
Vind fører med seg støv og sand – i perioder ofte også pollen. Alt dette setter seg i den våte malingen. Følg derfor med på værmeldingen, og mal når det er vindstille eller bare lett vind.
7. Du bruker feil teip
Det finnes forskjellige typer maskeringsteip til innendørs og til utendørs bruk. Utendørs bør du bruke en UV-bestandig teip, som kan sitte lenge i solen uten å brenne seg fast. Maskeringsteip til utendørs bruk er ofte blå.
8. Du maler olje på vann
Fet oljemaling vil i utgangspunktet hefte dårlig oppå en vannoppløselig maling, og kan krakelere etter kort tid. Vannoppløselig maling kan dog hefte på både olje og vann. Derfor er den det sikre valget. For hybridmalinger, som er vanntynnbare oljemalinger, avhenger vedheften oppå vannløselig maling av forholdet mellom akryl og alkyd i malingen.
9. Du glemmer å vaske veggen
Hvis du bare pensler trebeskyttelse på treverket uten å vaske først, så maler du oppå skitt og belegninger på veggen. Når skitten på et tidspunkt faller av, tar det med seg malingen. Vask treverket med grunnrens, og gi også gjerne treet en lett sliping hvis det er løst tre eller avskallet maling. Når treet er vasket av og tørt igjen, kan du sette i gang.
10. Du glemmer å grunne
Hvis du maler på nyoppsatt, friskt treverk, er det fristende bare å pensle på maling. Men hvis du vil ha treverket til å holde i mange år, skal du begynne med å grunne. Grunningen trenger inn i treet, beskytter og sikrer at malingen etterpå hefter best mulig.