Mal huset med telefonen!

Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

Før du kjøper veggmaling eller takmaling, er det smart å vite hvilken farge du trenger, og hvor mye du skal bruke. Begge deler får du hjelp til med de nye farge-appene, som kan lastes ned til en telefon eller et nettbrett.

De fleste produsenter av maling har etter hvert lansert apper til smarttelefoner og nettbrett, slik at det er mulig å skifte farger på alt fra vinduer og dører, til tak, fasade og gjerde.

Det eneste du skal gjøre, er å ta et bilde av det du skal ha malt, og deretter velge en farge i appen. Når du har pekt på området som skal males på bildet, skifter appen automatisk ut den opprinnelige fargen med den nye.

Bytte farge på huset app

VINDUER
Vinduene har hittil vært malt i helt tradisjonelle farger. Med et par klikk på applikasjonen, kan du se om de vil ta seg godt ut i f.eks. rødt.

HUSVEGGEN
Veggen skal ikke lenger være hvit. Med applikasjonen kan du prøve farger du normalt aldri ville forbundet med en husvegg. Det kan fungere som god inspirasjon.

Maler like bra ute som inne – i all slags vær

Skal du male husvegg eller vinduer utvendig, er appen til stor hjelp. Vurderer du å gi endeveggen i stua i en sterk farge, eller male det gulnede paneltaket kritthvitt, kan appen ikke unnværes.

Med en av de mange farge-appene får du hjelp før du bestemmer deg. Det kan spare deg for mange diskusjoner og ergrelser – og penger, ikke å forglemme.

Trenger veggene, vindskiene sokkelen eller vinduene på huset maling? Da er spørsmålet om du bare skal male i de gamle fargene, eller om det skal skje noe nytt. Nytt kan være forfriskende, men det kan også være dyrt og ergerlig, hvis du velger feil.

Et par penselstrøk med en fargeprøve er ikke nok til å gi den store oversikten. Særlig på store flater, som en husvegg, kan det være vanskelig å danne seg et riktig inntrykk, og i motsetning til en vegg i stua, er det ikke enkelt å gjøre om.

Heldigvis kan du bli hjulpet godt på vei av en smarttelefon. De fleste produsenter av maling, har etter hvert også en gratis app. De ligner hverandre, men har naturligvis ikke de samme fargekartene. Vi har valgt å prøve Flüggers fargeguide, som har vært på markedet i noen år. Velg det fabrikatet du normalt bruker.

Start appen og ta et bilde av det du vil male, f.eks. huset. Trykk på skjermen der du vil male, og velg den fargen og nyansen du vil ha. Prøv deg bare frem - det er lynraskt å skifte farge.

Det kan være litt vanskelig å finne rundt i fargene og palettene i starten, men etter noen ganger har du fått oversikten. Merk deg også at det kan være litt vanskelig å peke ut mindre områder helt nøyaktig, særlig der det er beplantning foran huset. Men du får likevel en god fornemmelse av når fargene på husveggen, sokkelen, vinduene og vindskiene passer sammen - eller blir helt feil. Her får du sett det ferdige resultatet før den endelige beslutningen fattes.

Også innendørs

Farge-appen kan også brukes innendørs, slik at du kan se hvordan stua vil endre seg hvis en av veggene blir mørkeblå - eller hvis det gulnede paneltaket blir kritthvitt. Vurderer du å male gulvet, taket eller en av veggene i en helt ny farge, kan det være smart å se det først, ettersom den nye fargen kan forandre rommet fullstendig. Kanskje trengs det nye gardiner eller møbler også ...

Vær oppmerksom på at gjenstander som står inn mot en vegg kan forstyrre bildet på skjermen. Står det for eksempel en rød sofa mot veggen, kan den skape gjenskinn, og forvrenge fargen et stykke opp på veggen.

Farge-appen inneholder alle produsentens farger, i tillegg til en beregner, som kan fortelle hvor mye maling du trenger til jobben.

    Akkurat nå leser andre ...