4 typiske slurvefeil
1. Dårlig fordeling:
Det er en lang blemme maling på veggen, fordi den ikke er blitt fordelt godt nok ut med rullen.
2. Sprekk ved taket:
Her er det en tydelig sprekk, fordi det ikke er blitt fuget med akrylfugemasse før det ble malt.
3. Ujevnt underlag:
Det er en stor ujevnhet på hjørnet av veggen, som ikke er blitt utbedret før det ble malt.
Fase 1: Stua klargjøres
Hull sparkles nøye
Ta deg god tid når du skal sparkle hull, og regn med at de skal sparkles i to omganger. Vanlig sparkelmasse synker nemlig litt sammen når det tørker. Dermed etterlates det en liten fordypning. Det er også viktig at du sliper reparasjonen til slutt, slik at veggen blir helt jevn. La sparkelmassen tørke helt, før du sparkler igjen.
Ofte blir det en liten fordypning etter første sparkling. Den fylles opp, så flaten blir helt plan.
Malbar akrylfugemasse til sprekker
Har du sprekker i for eksempel hjørner eller langs lister i taket, er det nå du skal få dem lukket med en akrylfuge masse som kan overmales. Det gir et perfekt resultat. Fugen glattes jevnt og plant med underlaget. Det gjør du enklest med en finger i en gummihanske.
Tett og holdbar gulvtildekking
Det er en god investering å dekke til gulvet skikkelig når du skal male et helt rom, slik at du ikke risikerer å dra med deg maling rundt i hele huset.
Dekkfilt er et trygt valg, fordi det er kraftig og absorberer malingen. Du kan også bruke et kraftig papir til gulvet, men unngå å bruke avispapir eller tynn plast. Avispapir går lett i stykker, og malingen vil bare legge seg oppå plasten, slik at du nesten ikke klarer å unngå å få det under skoene – og i resten av huset.
Har du et litt sårbart gulv, skal du unngå å teipe tildekkingen til gulvet.
Fase 2: Det riktige malerverktøyet
Mindre ruller til smale steder
Kvalitetsruller maler best
Til veggene skal du bruke en stor rull av en god kvalitet, som kan holde på mye maling uten å sprute. En god rull etterlater en flott overflate uten lo.
”Hårene” på rullen, den såkalte luven, er sveiset fast på dyre ruller. Det reduserer risikoen for at de loer. Til vegger er det opplagt å velge en litt langhåret rull, som lager en viss struktur, mens en rull til taket gjerne kan ha en kort luv, som gir mindre struktur.
Penselen skal ha litt størrelse
En god pensel til kantene skal ha en viss bredde, slik at den kan holde på en viss mengde maling, så du kun trenger å stryke én gang. Jo mer maling en pensel kan holde, desto lengre strøk lager den, og du slipper å dyppe den så ofte.
Det er også en fordel at penselen har hår av god kvalitet, gjerne av syntetiske, såkalte PTB-fibre. De holder formen godt, og er myke, fine og tynnere ute i spissen. Det gjør at overflaten blir pent jevn, uten synlige penselstrøk.
Det er særlig viktig hvis du bruker en vannbasert maling, som ikke flyter like godt sammen som en oljebasert alkydmaling.
Spann i stedet for brett
Når du skal male et større rom, både tak og vegger, lønner det seg å helle malingen opp i et spann, i stedet for i et rullebrett. Spannet rommer mye mer maling, så du får færre avbrytelser. Det er lett å dra av maling på sidene, så malingen blir jevnt fordelt på rullen. Spannet er også enklere å flytte.
Slik tar pensel og rull seg best en pause
Når du er i gang med et større maleprosjekt, vil det naturligvis bli pauser underveis, fordi du må vente på at malingen tørker før du kan legge på neste strøk. Er det kun en kort pause, for eksempel over natten, trenger du ikke å rense pensler og rull.
Du kan nøye deg med å putte dem i en plastpose, som teipes helt tett. Da vil malingen på dem holde seg like frisk til dagen etter. Neste dag fjerner du posen, og maler videre. Plastfolie fungerer like bra.
Fase 3: Mal i felter – vått i vått
Fase 4: Mal listverket til slutt
Sett teip over toppen av malingsspannet
Hvis du maler med pensel, og tar malingen direkte fra spannet, er det en god idé å sette en remse maskeringsteip over spannet, for å dra av malingen på.
Ikke gjør det på kanten av spannet, for da kommer lokket senere til å klistre seg fast, og du risikerer at det faller ned halvtørr maling, som kan havne på den nymalte flaten.
Slik får du perfekt listverk
Sørg først for at underlaget er renset og grundig slipt. Deretter maler du i flere strøk med mellomsliping hver gang.
Vask listene med grunnrens, så du er sikker på at de er rene før du sliper. Hvis det er fett og skitt på dem, risikerer du å slipe det inn i treet. Det kan gi misfarginger.
Tørk etter med en ren, fuktig klut etterpå. Er listene veldig skitne, kan du eventuelt lage en sterkere blanding enn anbefalingen på flasken.
Hull og sprekker sparkles med en egnet sparkelmasse. Bruk en liten sparkel, og se over hullene når første lag er tørt. Det er viktig at du overholder tørketiden.
Treet slipes når underlaget er helt tørt. Første gang med litt grovt slipepapir, for eksempel korn 120-150. Slipingen sikrer at malingen kommer til å hefte ordentlig.
Fjern slipestøvet, slik at du kan male på et rent og støvfritt underlag. Det er mest effektivt å bruke en støvsuger. Tørk eventuelt etter med en fuktig
klut som ikke loer.
Mal listverket med pensel et første strøk. Her brukes en liten pensel, fordi det er enklest på smalt listverk. Etterpå skal det første strøket få lov til å tørke omtrent ett døgn.
Mellomslip for hånd, med slipepapir korn 150. Treverket “reiser” seg nemlig etter første strøk. Mellomslipingen sikrer også at neste strøk hefter godt. Fjern støvet, og mal igjen.
Pensler til listverk
Når du skal male treverk, både listverk og mindre ting som sprosser på vinduer, har du behov for å kunne “skjære” en rett kant med penselen. Det er det enklest å gjøre med en rund pensel, der hårene er skåret slik at de er spisset litt i enden.
Hvis du kun vil ofre penger på én enkelt god pensel som kan brukes til litt av hvert, kan du også skjære pene kanter med en oval pensel. En trekantet pensel er godt egnet til for eksempel profilert listverk.