Du kan male bedre enn maleren

Har stua behov for et strøk maling? Og vurderer du å leie inn fagfolk til jobben? Spar utgiftene til en maler, for resultatet blir ikke nødvendigvis bedre enn det du kan få til selv. Selvfølgelig er det ikke alle malere som jukser, men noen gjør det. Vil du være sikker på å få et flott resultat, tar du derfor på deg malerklærne selv.

Da en av Gjør Det Selvs medarbeidere, Simon, fortalte at han skulle male stua hjemme, begynte flere kolleger straks å fortelle om de redselsopplevelsene de hadde hatt med profesjonelle malere.

En hadde leid inn fagfolk til å male ei hytte, med det resultatet at underlaget ikke var blitt gjort skikkelig rent, slik at malingen skallet av og sprakk flere steder.

En annen hadde fått en vegg full av ”malingsgardiner”, etter at malerne ikke hadde dratt ut malingen skikkelig.

Begge deler er klassiske feil, som en profesjonell maler ikke skal gjøre. Alle utdannede malere vet selvfølgelig godt hvordan jobben skal utføres i en ideell verden, men ofte har de det travelt, og da kan det en gang iblant gå litt for fort.

Det går ut over det ferdige resultat, så rådet Simon fikk var entydig: Mal selv!

REDAKSJONEN ANBEFALER: 10 typiske malefeil – slik unngår du dem

God tid er en avgjørende faktor

Simon er selvsagt interessert i å gjøre jobben så bra som mulig, for det er jo han som skal se på resultatet de neste årene.

Han bruker derfor den tiden det tar. For det tar tid å dekke til grundig, og sørge for at underlaget er i orden, med hull og sprekker som er sparklet ordentlig, så flaten er helt jevn.

Et perfekt resultat krever også at Simon overholder tørketidene, både når det skal sparkles, males tak, vegger og listverk.

Men tidsbruken er en god investering, som gir et flott, lekkert resultat.

Se hvordan Simon klarer malerjobben bedre enn maleren

Her gjennomgår vi de fire fasene i Simons malerprosjekt, og beskriver hvorfor han faktisk kan gjøre jobben bedre enn en profesjonell maler.

4 typiske slurvefeil

Når maleren er som verst så går det ofte for fort, fordi han har det travelt med å komme videre til neste jobb.

Det resulterer noen ganger i mangelfullt og slurvete arbeid.

1. Dårlig fordeling:

Det er en lang blemme maling på veggen, fordi den ikke er blitt fordelt godt nok ut med rullen.

2. Sprekk ved taket:

Her er det en tydelig sprekk, fordi det ikke er blitt fuget med akrylfugemasse før det ble malt.

3. Ujevnt underlag:

Det er en stor ujevnhet på hjørnet av veggen, som ikke er blitt utbedret før det ble malt.

4. Malingen renner:

Når det er for mye maling på penselen, kan det renne. Unngå det ved å dosere malingen på penselen.

Fase 1: Stua klargjøres

Aller først skal rommet klargjøres. Gulvet og møbler som blir stående, dekkes til. Alle hull og sprekker sparkles, slik at underlaget blir helt glatt og jevnt. Selv små ujevnheter vil kunne synes på en helt glatt flate, så det gjelder å få fjernet alt støv og all skitt.

Hull sparkles nøye

Ta deg god tid når du skal sparkle hull, og regn med at de skal sparkles i to omganger. Vanlig sparkelmasse synker nemlig litt sammen når det tørker. Dermed etterlates det en liten fordypning. Det er også viktig at du sliper reparasjonen til slutt, slik at veggen blir helt jevn. La sparkelmassen tørke helt, før du sparkler igjen.

1

Fjern alt løst materiale i og omkring hullet, slik at sparkelmassen binder godt til underlaget.

2

Fyll sparkelmasse i hullet, og trekk av det overskytende. La sparkelmassen tørke.

3

Ofte blir det en liten fordypning etter første sparkling. Den fylles opp, så flaten blir helt plan.

4

Når sparkelmassen er tørr, sliper du flaten, slik at alle ujevnheter forsvinner.

Deksler til stikkontakter løsnes

Det tar litt ekstra tid å løsne eller fjerne deksler til stikkontaktene, men ta deg tid til det. Da maler du mye penere rundt dem, og du er helt sikker på ikke å kline til dem.

Lister dekkes av teip med en plastremse

Du kan gjerne bruke en bred maskeringsteip til fotlister og annet listverk, men bruker du teip med plast, er du sikker på å unngå å få malingsdrypp på dem.

Malbar akrylfugemasse til sprekker

Har du sprekker i for eksempel hjørner eller langs lister i taket, er det nå du skal få dem lukket med en akrylfuge­ masse som kan overmales. Det gir et perfekt resultat. Fugen glattes jevnt og plant med underlaget. Det gjør du enklest med en finger i en gummihanske.

1

Lag et skråsnitt i spissen, og fyll massen i sprekken.

2

Glatt fugen med fingeren, evt. med en fugebrikke.

Tett og holdbar gulvtildekking

Det er en god investering å dekke til gulvet skikkelig når du skal male et helt rom, slik at du ikke risikerer å dra med deg maling rundt i hele huset.

Dekkfilt er et trygt valg, fordi det er kraftig og absorberer malingen. Du kan også bruke et kraftig papir til gulvet, men unngå å bruke avispapir eller tynn plast. Avispapir går lett i stykker, og malingen vil bare legge seg oppå plasten, slik at du nesten ikke klarer å unngå å få det under skoene – og i resten av huset.

Har du et litt sårbart gulv, skal du unngå å teipe tildekkingen til gulvet.

Fase 2: Det riktige malerverktøyet

Det lønner seg å bruke godt kvalitetsverktøy til et større maleprosjekt. Det gjelder både maling, pensler og ruller.

Pris og kvalitet henger ofte sammen, så bruk litt ekstra penger på verktøy. Det er en god investering, for det gir et penere resultat.

Er du nøye med rengjøringen, kan kvalitetsruller og -pensler brukes igjen og igjen.

Mindre ruller til smale steder

En cirka 10 cm bred rull er god å ha hvis du har en smal vegg, for eksempel bak en dør, i en lysåpning eller over vinduet, der penselen blir for liten og den store rullen for stor.

Den lille rullen skal ha samme type luv, altså “hår”, som den store rullen. Da får du et jevnt og pent resultat.

Kvalitetsruller maler best

Til veggene skal du bruke en stor rull av en god kvalitet, som kan holde på mye maling uten å sprute. En god rull etterlater en flott overflate uten lo.

”Hårene” på rullen, den såkalte luven, er sveiset fast på dyre ruller. Det reduserer risikoen for at de loer. Til vegger er det opplagt å velge en litt langhåret rull, som lager en viss struktur, mens en rull til taket gjerne kan ha en kort luv, som gir mindre struktur.

Penselen skal ha litt størrelse

En god pensel til kantene skal ha en viss bredde, slik at den kan holde på en viss mengde maling, så du kun trenger å stryke én gang. Jo mer maling en pensel kan holde, desto lengre strøk lager den, og du slipper å dyppe den så ofte.

Det er også en fordel at penselen har hår av god kvalitet, gjerne av syntetiske, såkalte PTB-fibre. De holder formen godt, og er myke, fine og tynnere ute i spissen. Det gjør at overflaten blir pent jevn, uten synlige penselstrøk.

Det er særlig viktig hvis du bruker en vannbasert maling, som ikke flyter like godt sammen som en oljebasert alkydmaling.

Penselen på 70 mm med knekk fra Jordan, er godt egnet til kanter.

Spann i stedet for brett

Når du skal male et større rom, både tak og vegger, lønner det seg å helle malingen opp i et spann, i stedet for i et rullebrett. Spannet rommer mye mer maling, så du får færre avbrytelser. Det er lett å dra av maling på sidene, så malingen blir jevnt fordelt på rullen. Spannet er også enklere å flytte.

Slik tar pensel og rull seg best en pause

Når du er i gang med et større maleprosjekt, vil det naturligvis bli pauser underveis, fordi du må vente på at malingen tørker før du kan legge på neste strøk. Er det kun en kort pause, for eksempel over natten, trenger du ikke å rense pensler og rull.

Du kan nøye deg med å putte dem i en plastpose, som teipes helt tett. Da vil malingen på dem holde seg like frisk til dagen etter. Neste dag fjerner du posen, og maler videre. Plastfolie fungerer like bra.

Maling bak radiatoren

Skal du male bak en radiator, er det en fordel å bruke en radiatorpensel.

Den har en knekk, som gjør det lettere å komme til på den smale plassen. Hvis
du bare har én radiator eller bare noen rør du skal male bak, kan du også bruke en liten malerull.

Fase 3: Mal i felter – vått i vått

Nå er det endelig tid for å komme i gang med selve malejobben. Kantene males med pensel, hjørnene med en spesiell hjørnerull.

Det er viktig hele tiden å male vått i vått, slik at du ikke maler i tørr maling. Sørg også for å tilpasse mengden maling, slik at du unngår rennende ”gardiner” og sprut på den flaten du allerede har malt.

Felter sikrer vått i vått-metode

Forestill deg at du deler opp veggen i usynlige felter, som begynner i den ene enden, og går ovenfra og ned.

Det er den rekkefølgen du skal male veggen i. Når du maler ovenfra og ned i lengder, kommer du automatisk til å male vått i vått, fordi malingen ikke rekker å tørke på det stykket du maler inntil når du går i gang med en ny lengde.

Hvis malingen rekker å tørke, kan det gi nyanseforskjeller, slik at flaten ikke ser helt jevn ut.

Mal under kanten

Når du holder et par millimeters avstand til kanten på taket, unngår du å få veggmaling i taket.

Pass på så du ikke tar for mye maling på penselen, da er det vanskeligere å få malingen pen.

Jevne hjørner

Bruker du en hjørnerull, får du et penere og jevnere resultat enn om du maler hjørnene med pensel.

Du unngår den glatte flaten som penselen etterlater, hvis du velger en rull med luv som tilsvarer den som veggrullen din har.

Unngå “gardiner” på utvendige hjørner

På utvendige hjørner skal du passe på at det ikke blir et “gardin” av maling som henger på den andre siden av hjørnet.

Sjekk underveis, slik at malingen fordeles jevnt på begge sider av hjørnet.

Fordel malingen skrått

Når du smører malingen på veggen med rullen, gjelder det å fordele malingen så jevnt som mulig. Det gjør du best ved først å rulle litt på skrå i den ene retningen, og deretter litt på skrå i den andre retningen.

Etterpå trekker du rullen over, rett opp og ned.

Fase 4: Mal listverket til slutt

Til slutt males listverket. Det er viktig å rengjøre det grundig før det slipes, slik at du ikke sliper fett og skitt inn i treet.

Slipejobben er viktig – ikke minst alle mellomslipingene. Det er de som gjør den store forskjellen og gir en helt glatt flate.

Også her er det viktig å male vått i vått, og dosere mengden maling på penselen, slik at malingen flyter pent sammen.

Sett teip over toppen av malingsspannet

Hvis du maler med pensel, og tar malingen direkte fra spannet, er det en god idé å sette en remse maskeringsteip over spannet, for å dra av malingen på.

Ikke gjør det på kanten av spannet, for da kommer lokket senere til å klistre seg fast, og du risikerer at det faller ned halvtørr maling, som kan havne på den nymalte flaten.

Slik får du perfekt listverk

Sørg først for at underlaget er renset og grundig slipt. Deretter maler du i flere strøk med mellomsliping hver gang.

1

Vask listene med grunnrens, så du er sikker på at de er rene før du sliper. Hvis det er fett og skitt på dem, risikerer du å slipe det inn i treet. Det kan gi misfarginger.

2

Tørk etter med en ren, fuktig klut etterpå. Er listene veldig skitne, kan du eventuelt lage en sterkere blanding enn anbefalingen på flasken.

3

Hull og sprekker sparkles med en egnet sparkelmasse. Bruk en liten sparkel, og se over hullene når første lag er tørt. Det er viktig at du overholder tørketiden.

4

Treet slipes når underlaget er helt tørt. Første gang med litt grovt slipepapir, for eksempel korn 120-150. Slipingen sikrer at malingen kommer til å hefte ordentlig.

5

Fjern slipestøvet, slik at du kan male på et rent og støvfritt underlag. Det er mest effektivt å bruke en støvsuger. Tørk eventuelt etter med en fuktig
klut som ikke loer.

6

Mal listverket med pensel et første strøk. Her brukes en liten pensel, fordi det er enklest på smalt listverk. Etterpå skal det første strøket få lov til å tørke omtrent ett døgn.

7

Mellomslip for hånd, med slipepapir korn 150. Treverket “reiser” seg nemlig etter første strøk. Mellomslipingen sikrer også at neste strøk hefter godt. Fjern støvet, og mal igjen.

8

Våtslip med finkornet slipepapir. Her brukes en såkalt slipesvamp, som er lett å forme etter profilen og lett å rengjøre, fordi den bare skylles i vann. Fjern støv, og mal en siste gang.

Grunning sparer deg for et toppstrøk

Hvis du skal male ubehandlet tre, for eksempel listverk, er det smart å grunne først. Det sparer på sluttmalingen, som er dyrere enn grunningen.

Pensler til listverk

Når du skal male treverk, både listverk og mindre ting som sprosser på vinduer, har du behov for å kunne “skjære” en rett kant med penselen. Det er det enklest å gjøre med en rund pensel, der hårene er skåret slik at de er spisset litt i enden.

Hvis du kun vil ofre penger på én enkelt god pensel som kan brukes til litt av hvert, kan du også skjære pene kanter med en oval pensel. En trekantet pensel er godt egnet til for eksempel profilert listverk.

Pensler med rundt hode ”skjærer” de peneste kantene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler