Gi benken svart olje

Få en pen og slitesterk overflate på den gamle kjøkkenbenken med en innfarget rustikkolje. Den er enkel å arbeide med, og overflaten er enkel å vedlikeholde når den blir slitt. Se hva du skal gjøre her.

Mørke benkeplater av massivt tre er populære, men voldsomt dyre. Heldigvis er det mulig å farge platen selv, slik at du sparer utgiftene til en av de dyrere mørke tresortene.

En massiv benkeplate på kjøkkenet har tøffe arbeidsvilkår. Den utsettes for kontakt med matvarer og kjøkkenutstyr, i tillegg til jevnlig tørking med fuktige

kluter. Det krever en overflatebehandling som ikke bare legger seg som en hinne oppå, men trenger ned i treet.

Uansett om du kjøper en ny stavlimt bøkeplate og innfarger den, eller du velger å slipe ned den gamle kjøkkenbenken og gi den farge, så er innfargingsteknikken den samme som du ser på disse sidene. Vi bruker innfarget rustikkolje, som vi masserer godt ned i treet i flere omganger. Dermed oppnår vi en dyp fargevirkning og en oljemettet overflate, som holder alle former for fukt unna treet. Sluttresultatet er en silkematt overflate med masser av fargespill, fordi treet suger opp fargen forskjellig. Junckers Rustic fås i flere fargenyanser, bl.a. hvit, svart, grå og mahogni.

LES OGSÅ: Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Rengjøring og sliping

Bland “trerens” med vann i forholdet 1:10. Selv om benkeplaten er ny, vil trerens fjerne urenheter og åpne treets porer, slik at oljen mottas optimalt. La trerensmiddelet virke i en halvtimes tid.

Vask trerensmiddelet grundig av i flere omganger med rent vann. Deretter skal benkeplaten tørke helt, før den behandles videre. Regn med et døgn ved 20 ˚C.

Slip overflaten glatt med slipepapir korn 180, fordi trefibrene har reist seg. Du kan slipe for hånd med slipepapir, eller med en eksentersliper. Fjern alt slipestøvet med en kost eller med en støvsuger.

Først to strøk olje

Første og andre påføring gjøres vått i vått. Oljen fordeles med en bred pensel eller korthåret malingsrull i et jevnt, men rikelig lag. La det gå en halv times tid mellom de to påføringene.

Etter første strøk synes matte flekker i de mest sugende områdene. Neste strøk olje strykes overalt på benkeplaten, men med ekstra olje i de matte områdene, der det første strøket er helt oppsugd.

Masser den våte oljen inn i treet med en skuresvamp eller en slipesvamp umiddelbart etter hver påføring. Gni hardt i treets lengderetning, og følg årene.

La benkeplaten suge oljen i en halvtimes tid etter det andre strøket. Sterkt sugende staver kan påføres mer olje i løse strøk innenfor denne halvtimen.

Tørk av benkeplaten med en lofri bom-ullsklut. Etter tørkingen skal det ikke være igjen noe våt olje, da den herder som blanke flekker. Nå skal benkeplaten tørke i ett døgn, før behandlingen kan fortsettes.

Etter de to første lagene olje er det tydelig forskjell på sugende og ikke sugende områder med mye fargespill. Hvis fargedybden er grei, kan du avslutte med et eller to strøk nøytral benkeolje.

Ekstra svart med ytterligere to strøk

Skal benken være enda mørkere, kan du fortsette etter den nevnte tørketiden på ett døgn. Metoden er den samme som ved de to første strøkene. Vått i vått og en halvtimes tørketid mellom påføringene.

Mellom de to påføringene masseres den våte oljen ekstra godt inn i treet med skuresvampen eller en slipesvamp. Husk fortsatt å følge årene i treet.

Tørk vekk all overskytende olje med en lofri klut etter en halvtimes tørking. VIKTIG! Oljekluter kan selvantenne. De skal oppbevares i en tett metallbeholder eller brennes i ovnen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler