Slip kjøkkenbenken og få ny benkeplate

Vann og treplater er en utfordrende kombinasjon. Derfor vil en kjøkkenbenke av tre med tiden se slitt og lite pen ut. Men på ganske få timer kan du med den rette slipingen få kjøkkenbenken til å se helt ny ut.

La det gå et par dager før du setter ting på platen, slik at oljen får lov å herde ordentlig.

Intro

Å slipe en benkeplate og olje den etterpå, er en av de oppgavene de fleste kan mestre. Du kan i prinsippet klare deg med et pussepapir på en kloss, men har du mer enn et par kvadratmeter benkeplate, lønner det seg å ha maskiner til hjelp.

Sliping av benkeplater

Når benkeplaten er vasket og tørket av, starter du eksentsliperen. Når du skal slipe en benkeplate, er eksentersliperen gull verdt. Du kan også velge en plansliper, men den tar ikke like godt. Om du skal slipe skikkelig, er en båndpusser et godt alternativt. Men eksentersliperen er førstevalget, gjerne supplert med en trekantsliper eller en pussekloss til hjørnene.

Det støver av å slipe benkeplater

Om du har mulighet, kobler du en verkstedstøvsuger til eksentsliperen. De fleste eksentslipere har allerede en tilkobling eller mulighet til å få satt på en tilkobling til støvsugeren. Har du ikke muligheten, må du dekke godt til, ellers får du slipestøv i hele huset.

Olje beskytter kjøkkenbenken

Uansett hvilken treplate du skal slipe, må den behandles etterpå, slik at den kan holde fett, møkk og vann unna. Oljer du ikke, vil treplaten suge til seg alt. Du kan beskytte platen med såpe, lakk, olje eller voks. Til kjøkkenbenken er olje en god løsning, og helst en som er beregnet til kjøkkenbenker. Det sikrer at den ikke inneholder stoffer du ikke vil at maten din skal komme i kontakt med.

LES OGSÅ: Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Fordelingen av oljen er viktig

Det er viktig at du får fordelt oljen jevnt ut over bordplaten. Uten den riktige teknikken, risikerer du å få skjolder eller en klissete benkeplate. Men både slipeteknikk og fordelingen av oljen er grundig beskrevet i denne guiden.

Materialer

• Benkeplateolje (Junckers rustikk benkeplateolje, hvit)

Verktøy

• Eksentersliper
• Trekantsliper
• Slipekloss
• Slipepapir, typisk korn 60-180
• Våtslipepapir eller slipesvamp
• Rene kluter

Veiledning

01
Platen vaskes og slipes helt ren 4 Trinn

Før du setter i gang med å slipe, rengjør du platen for fett og skitt, og lar den få tid til å bli helt tørr.

Jobben vil støve, så fjern alt unødig, slik at det er enklere å gjøre rent. For ikke å skape fordypninger, skal du hele tiden jobbe rundt på hele overflaten, i stedet for å slipe på små områder om gangen.

Begynn med korn 120, og slip litt over hele platen. Da ser du fort om du heller må begynne med grovere papir for å fjerne dype hakk.

1

Fjern fett og skitt grundig. Om nødvendig, vasker du platen grundig dagen før. Er benken rimelig ren, kan du bare tørke den med en fuktig klut, og la den stå litt til benken er tørr.

2

Slip fra grovt til fint med en god eksentersliper. Skal du fjerne hakk og skader, begynner du med grovt slipepapir, korn 60 eller kanskje 40. Det grove papiret lager riper, som slipes vekk med stadig finere papir, opp til korn 120 eller 180.

3

Inn mot kanter og ut i hjørner skifter vi til en trekantsliper. Er platen i god stand og uten skader, kan du klare deg med en slipekloss, men ellers blir du glad for effektiv hjelp i hjørnene. Også her går vi fra grovt til fint og fjerner støvet jevnlig.

4

Forkanten på platen sliper vi med slipeklossen. Bruker du en eksentersliper, skal du være forsiktig, fordi du fort kan komme til å kante den litt, så forkanten blir slipt skjevt.

02
Oljen legges på i flere omganger 5 Trinn

Når benkeplaten er slipt helt ren, fjerner du støvet før du gnir oljen inn i treet.
Overflaten blir sterkest, hvis du legger på olje i flere omganger. Først i et rikelig lag, så treet suger mest mulig. Andre omgang fyller de siste sprekkene.
Oljen får fibrene i treet til å reise seg, men ved å gni inn oljen med en slipesvamp, før treet poleres med tørre kluter, skaper du en helt glatt overflate.

VIKTIG! Kluter med olje kan selvantenne, mens oljen herder. Brenn dem f.eks. opp i vedovnen når du er ferdig med dem.

1

Slipestøvet fjernes nøye. Det beste er å støvsuge, og deretter tørke over med en fuktig klut. Da forsikrer du deg om at alt støvet blir fjernet før du setter i gang med oljen. La treverket tørke litt.

2

Oljen røres grundig. Olje for kjøkkenbenker er normalt tilsatt forskjellige stoffer, først og fremst for å hjelpe den til å herde, og oljen skal fordeles godt. Spesielt må olje med farge, slik at fargepigmentene blir helt jevnt fordelt.

3

Tøm ut noen smådammer med olje på platen. På boksen står det hvor mange kvadratmeter oljen rekker til, men det avhenger selvsagt av hvor sugende platen er. Denne boksen rommer nok til å friske opp platen igjen om noen måneder.

4

Oljen fordeles med en bomulls-klut i åreretningen, hvis det er mulig. Det er er spesielt viktig med pigmentert olje, der strøkene kan gi synlige spor. La oljen ligge i 15-30 minutter, før du fjerner blanke flekker.

5

Etter en time masserer du mer olje inn i treet, slik at det er helt mettet. Ved å slipe oljen ned med en slipesvamp eller fint våtslipepapir, fjerner du samtidig fibrene som reiser seg. Tørk igjen etterpå.

TIPS: Slip helt lett med svampen neste dag.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Benkeplater