La det gå et par dager før du setter ting på platen, slik at oljen får lov å herde ordentlig.

La det gå et par dager før du setter ting på platen, slik at oljen får lov å herde ordentlig.

Å slipe en benkeplate og olje den etterpå, er en av de oppgavene de fleste kan mestre. Du kan i prinsippet klare deg med et pussepapir på en kloss, men har du mer enn et par kvadratmeter benkeplate, lønner det seg å ha maskiner til hjelp.

Sliping av benkeplater

Når benkeplaten er vasket og tørket av, starter du eksentsliperen. Når du skal slipe en benkeplate, er eksentersliperen gull verdt. Du kan også velge en plansliper, men den tar ikke like godt. Om du skal slipe skikkelig, er en båndpusser et godt alternativt. Men eksentersliperen er førstevalget, gjerne supplert med en trekantsliper eller en pussekloss til hjørnene.

Det støver av å slipe benkeplater

Om du har mulighet, kobler du en verkstedstøvsuger til eksentsliperen. De fleste eksentslipere har allerede en tilkobling eller mulighet til å få satt på en tilkobling til støvsugeren. Har du ikke muligheten, må du dekke godt til, ellers får du slipestøv i hele huset.

Olje beskytter kjøkkenbenken

Uansett hvilken treplate du skal slipe, må den behandles etterpå, slik at den kan holde fett, møkk og vann unna. Oljer du ikke, vil treplaten suge til seg alt. Du kan beskytte platen med såpe, lakk, olje eller voks. Til kjøkkenbenken er olje en god løsning, og helst en som er beregnet til kjøkkenbenker. Det sikrer at den ikke inneholder stoffer du ikke vil at maten din skal komme i kontakt med.

LES OGSÅ: Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Fordelingen av oljen er viktig

Det er viktig at du får fordelt oljen jevnt ut over bordplaten. Uten den riktige teknikken, risikerer du å få skjolder eller en klissete benkeplate. Men både slipeteknikk og fordelingen av oljen er grundig beskrevet i denne guiden.

Last ned hele artikkelen og se hvordan det gjøres.