Mal deg til en rustikk vegg

Med en enkel teknikk kan veggene dine få et utseende slik at de vil se gamle og rustikke ut. Du trenger bare å male veggen med en svamp. Deretter skal du bruke en klut og en bøtte med vann - utover maling, pensel og malerrull så klart.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
450 kroner/10m2

Intro

Rustikk vegg

Hvis du drømmer om rustikke vegger, kan du faktisk male deg til et veldig flott resultat. Vi har her valgt en teknikk som kan brukes med ganske vanlig maling, en grytesvamp, en klut, en bøtte og litt vann. Kort fortalt, trenger du bare male veggen din med en svamp. Det er enkelt, men selvfølgelig litt mer krevende enn å kun male veggen på vanlig vis.

Mal veggen med en svamp

Teknikken er enkel og handler om oppstrøk med en meget fortynnet maling, som strykes eller duppes oppå den valgte bunnfargen (her lyseblå) med en svamp. Du kan ta et areal på cirka 2 m² av gangen, når du arbeider med den fortynnede malingen på veggen med en svamp.

Vi har brukt to effektfarger: en sandfarget, som gir et eldre utseende, og en hvit, som gir et kalkaktig skjær.

Les også: Du kan male bedre enn maleren!

Enkelt å få en rustikk vegg

Etter et par prøveforsøk får du fornemmelsen i hånden, og det vil være enkelt å styre når du maler veggen med en svamp.

Husk å ta et par skritt tilbake og betrakte arbeidet ditt underveis i prosessen. Fordelen med denne metoden er at du kan gå over veggene flere ganger, og på den måten bestemme hvor rustikk veggen din skal fremstå.

Kanter forsterker en rustikk vegg

Du kan forsterke virkningen av en gammeldags og rustikk vegg ved å gi veggen hvite hjørner og kanter rundt vinduer. Det er en kul effekt, som ikke er vanskelig å lage. Det blir penest om du konsentrerer deg godt når du gjør det, slik at overgangene blir helt skarpe.

Mal veggen med svamp på én dag

Det tar kun en dag å male en vegg på 10 m² med svamp, pluss tørketid. Når arbeidet er fullført, har veggen først fått et sandfarget og et hvitt lag maling oppå det lyseblå.

Grunnfargen på veggen er lyseblå.

Veggen har nå fått først et sandfarget og deretter et hvitt strøk maling oppå det lyseblå.

Veiledning

Mal rustikke vegger

1

Stryk et tynt lag effektmaling oppå den lyseblå grunnfargen når den er helt tørr. Her bruker vi en sandfarget effekt maling som smøres på veggen i store strøk med en oppvasksvamp. Du kan også bruke en pensel.

2

Jevn ut den sandfargede malinga med en svamp og eventuelt en klut slik at du får en relativt ensartet struktur. Svampen dyppes i rent vann slik at det er lettere å fordele malinga. Med for mye vann på svampen begynner det å renne.

3

Stryk så på et strøk hvit effektmaling på veggen når det sandfargede strøket er tørt. Jevn ut den hvite malinga på samme måte som den sandfargede. Den hvite fargen gir veggen et litt kalkaktig skjær.

4

Bruk svampen først når du jevner ut. Det gir en relativt jevn fordeling av malinga. TIPS: Ønsker du det mer rustikt, kan du la enkelte områder være dominert av hvite oppstrøk og andre av sandfargede.

5

Bruk eventuelt kluten til den siste finish. Når du avslutter med kluten, får du en så ensartet fordeling av malinga som mulig. La veggen tørke, og vurder så om veggen skal ha mer enn to strøk effektmaling.

Gode råd om effektmaling

 • Vær klar over at grunnfargen du velger, kommer til å endre seg vesentlig når du legger effekt -lagene dine oppå.
 • Grunnfarge og effektlag kan kombineres på mange måter. Men hold deg til naturfarger fordi de passer godt sammen og ikke er for skarpe. Ofte er det jo nettopp en effekt som avspeiler naturen, du vil oppnå.
 • Bruker du for eksempel en rustfarget effektmaling i stedet for en sandfarget, gir det en fornemmelse av gammel rust som trenger ut gjennom veggen. Et olivenfarget effektlag virker som et algelag.
 • Det er alltid en god idé å bruke sandfarge og hvitt i effektlagene. De er lyse og vennlige og sikrer det litt «grumsete» utseendet som gjør veggen mer levende å se på.
 • Du kan også legge effektlag over en hvit grunnfarge. Det krever bare flere effektlag.
 • Effektlagene kan smøres ut med svamp og deretter eventuelt med en klut. Bruker du ikke kluten, kommer veggen til å se litt mer rustikk ut. Kluten skal du bruke hvis du vil ha et så jevnt lag som mulig. Vær klar over at du kan fortynne med vann hele tiden.

Skarp hvit kant

1

Mal først hjørnet hvitt, og markér så bredden kanten skal ha. Når du maler, må den hvite fargen gjerne gå litt ut over den markerte kanten. Tegn opp kanten med en avstandskloss, for eksempel et kassettbånd som føres hele veien ned.

2

Sett opp maskeringteip på innsiden av blyantstreken som markerer hvor den hvite kanten skal være.

3

Mal med hvitt på yttersiden av teipen - altså den siden som senere skal bli blå. Hensikten er å la malinga som kommer inn gjennom åpningene i teipen, passere, men i hvit farge. Det er dette trikset som gjør kanten skarp.

4

Mal med den grunnfargen (her blå) som veggen skal ha når de hvite kantene er tørre. Hullene i teipen er nå fylt med den hvite fargen slik at når du maler over med den blå fargen, kan den ikke trenge inn og gjøre kanten ujevn.

5

Fjern maskeringsteipen med det samme når du har malt hele det fargede feltet. Nå er kantene helt skarpe.

Materialer

 • 1 avstandskloss
 • Maskeringsteip
 • Pensel og rull
 • Svamp og eventuelt klut
 • To baljer med vann

Maling:

 • Grunnfarge, her Flutex 4461 (lyseblå)
 • Effektfarge, her Flutex 4363 (sand) og S 0500-N (hvit)

Vanskelighetsgrad: Det er lett, men selvsagt litt mer vanskelig enn bare å male veggen på vanlig måte.

Tidsforbruk: Det tar en dag å male en vegg på ti kvadratmeter inkludert tørketid.

Pris: Cirka 450 kroner for ti kvadratmeter.

Video

TEKNIKK: Knivskarpt fargeskifte

Effektiv teknikk med forsegling av maskeringsteipen

TEKNIKK: Tildekking før maling

Dekkfilt er den mest effektive beskyttelsen av gulvet

TIPS: Unngå løse penselhår i malingen

TIPS: Unngå lo fra malerullen

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Maler