Mal med farger

Det er en rekke ting det er smart å kunne når du vil male med farger på veggene. Lær dem før du maler.

Mal med farger

En helmalt vegg eller bare et felt med farge? Vi viser vei til begge løsningene.

Farger på veggene er heldigvis igjen blitt en del av en moderne innredning, etter en lang periode der alle vegger skulle være hvite. Det betyr ikke nødvendigvis at du skal male alle veggene dine i forskjellige farger, for ofte er det kontrasten til det hvite som for alvor får en farge til å stå frem. Og denne kontrasten kan du for eksempel oppnå ved å male en enkelt vegg i et rom i en farge.

Oppskriften på hvordan du får knivskarpe kanter rundt et farget felt på en vegg, eller knivskarpe kanter mellom to forskjelligfargede vegger, begynner med maskeringsteip og fortsetter med at du må male i en bestemt rekkefølge. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

LES MER: Slik maler du riktig og unngår feil

Farger endrer rommets størrelse

Du kan også bruke farger til å endre størrelsen på et rom, eller rettere sagt opfattelsen øynene og hjernene får av størrelsen, avhengig av hvilke farger vegger og tak har.

Men før du kjøper maling, skal du selvsagt ha muligheten til å se det ferdige resultatet. Det kan du nemlig helt uten et eneste penselstrøk gjøre på telefonen din.

I denne artikkelen gjennomgår vi:

  1. Dette gjør fargene med oss
  2. Mal knivskarpe kanter
  3. Gjør rommet større med farger
  4. Gratis app maler veggene

1. Dette gjør fargene med oss

Derfor skal du ikke male rødt på soverommet

Smak og behag varierer selvsagt, men såkalt fargepsykologi kan likevel si en del om hvilke farger som passer til hvilke rom - eller i hvert fall hvilken stemning de forskjellige fargene skaper. Og i tillegg hva de gjør med blodtrykket ditt.

GUL:

Stimulerer nervesystemet og skjerper konsentrasjonen. Mørkegul signaliserer forsiktighet, mens lysegul forbindes med friskhet og glede.

BLÅ:

Er roens farge og signaliserer ro og avslapping. Lyseblå signaliserer ro og forståelse, mens mørkeblå forbindes med kunnskap, integritet og seriøsitet.

GRØN:

Kalles håpets farge. Grønn signaliserer avslapning og harmoni. Havgrønn forbindes med beskyttelse, mens mørkegrønn ifølge fargepsykologien assosieres med ambisjoner, grådig het og sjalusi.

GRÅ:

Signaliserer ro og forventning. Men den kan bli kjedelig hvis den står alene. Lysegrå virker avslappende og beroligende, mens mørkegrå forbindes med alvor, høytidelighet og selvdisiplin.

LILLA:

Beroliger sinn og nerver og signaliserer kreativitet og fantasi. Lys lilla forbindes med romantikk og nostalgi, mens mørk lilla motsatt kan virke trist og dyster.

RØD:

Virker stimulerende og energisk. Forsøk har vist at rødt kan få pulsen til å stige. Lys rød indikerer glede, lidenskap og kjærlighet, mens mørk rød forbindes med energi, raseri og vrede. Det er derfor mørkerødt passer mindre godt på soveromsveggene.

2. Mal knivskarpe kanter

Farget felt med skarpe kanter

Hvis du gjerne vil ha farger i hjemmet ditt, men ikke ønsker for eksempel en helt grønn stue, kan du nøye deg med å male en enkelt vegg i en farge.

Avhengig av hvor modig du er, og hvor skjeve veggene dine er, kan du velge å lage en ramme rundt det malte feltet. Feltets størrelse kan du deretter variere, alt etter hvor stort område som skal ha farge.

Det avgjørende er at du får laget en knivskarp kant mellom den hvite bakgrunnen og det fargede feltet. Det gjør du ved å følge trinnene her.

1

Strek opp feltet. Bruk et vater til å lage helt loddrette og vannrette blyantstreker med den avstanden til gulvet og taket som du ønsker å ha.

2

Sett maskeringsteip etter streken, slik at du avgrenser feltet du vil male. Sett teipen en millimeter eller to fra streken, slik at streken blir overmalt.

3

Mal med hvit maling på teipen. Kanten på teipen skal lukkes med hvit maling inn mot det feltet som skal males i en farge. Det hindrer den fargede malingen i å renne inn under teipen.

4

Mal med den fargede malingen når den hvite malingen på teipen er tørr. Den hvite malingen lukker teipen, slik at den fargede malingen ikke kan trenge inn under den.

5

Mal langs innsiden av feltet. Først med en pensel, så med en liten rull. Vær forsiktig, så du ikke maler utenfor teipen.

6

Fyll ut det fargede feltet. Mal med en stor malerrull, og husk å male “vått i vått”, slik at du ikke ruller over allerede tørr maling og danner striper i den.

7

Fjern maskeringsteipen før malingen er helt tørr, men likevel ikke før malingen har sittet litt, så den ikke er våt. Dermed har du en skarp kant rundt det malte feltet.

Helmalt vegg helt til kanten

Skal du ha en eller flere fargede vegger som grenser opp til for eksempel en hvit vegg og et hvitt tak, og hele veggen skal ha farge, må du male helt inn mot hjørnet mellom de to veggene og helt opp til kanten av taket.

Her skal du avgrense med maskeringsteip på den veggen som ikke skal ha farge, og det samme skal du gjøre i taket. Ofte vil ikke kantene være helt rette, så her må du bestemme en linje som skiller den nye fargen fra den hvite den støter inn mot. Det gjør du med maskeringsteip og tålmodighet, som vist her.

1

Sett maskeringsteip på den tilstøtende veggen. Sørg for å sette teipen i en rett linje, slik at du får en skarp kant mellom de to veggene.

2

Mal med hvit maling på teipen. Teipen er satt på den tilstøtende veggen, slik at det kan males helt ut til hjørnet.

3

Mal med den valgte veggfargen når den hvite malingen er tørr. Den hvite malingen sikrer at den blå ikke trenger inn under teipen og ødelegger den skarpe kanten.

4

Mal langs kantene med den fargede malingen. Pass på ikke å komme lenger ut enn til teipen.

5

Fyll ut det fargede feltet med den store malerrullen. Sørg for å male vått i vått, og avslutt med å kjøre rullen ovenfra og ned på veggen i rette lengder.

6

Fjern teipen så snart malingen ikke er drivende våt. Trekk vekk fra den hvite veggen, slik at du ikke søler på den - og nyt den skarpe overgangen mellom veggene.

3. Gjør rommet større med farger

Gjør rommet kortere

Farger kan endre rommets størrelse - eller i hvert fall den visuelle opfattelsen av det.

Har du et langt og smalt rom, kan du få det til å virke kortere ved å male endeveggen i en mørk farge, mens veggene ved siden av og taket er lyse.

Det endrer selvsagt ikke størrelsen på rommet, men det får det til å virke mer harmonisk, fordi de lyse sideveggene samtidig får rommet til å virke litt bredere enn det faktisk er.

Gjør rommet lenger

Et kort, bredt rom kan du med fordel male slik at sideveggene er mørkere enn den lyse endeveggen. Det vil få rommet til å virke mer harmonisk. De mørke sideveggene absorberer lyset, mens den lyse endeveggen motsatt reflekterer lyset. Det får oss til å synes at rommet dermed er litt smalere, men til gjengjeld lenger - selv om vi ikke har endret på noe annet enn fargene.

Gjør rommet lavere

Tak er nesten alltid hvite. Det får rommet til å virke høyere, og det er en effekt vi ofte gjerne vil ha.

Men har du en veldig stor takhøyde, kan det få et lite rom til å virke smalt og høyt. Det kan du motvirke ved å male taket litt mørkere og trekke takfargen litt ned på veggene. Da “trykker” du rommet ned, slik at uttrykket blir mer harmonisk.

Bruk maskeringsteip til å lage den skarpe kanten mellom tak- og veggfargen.

4. Gratis app maler veggene

Se fargen på veggen før du kjøper maling

Når du har valgt en farge du vil ha på veggen, kan det være en god idé å “se den på” før du faktisk kjøper malingen. Ofte vil en farge på et fargekart se annerledes ut på en stor vegg, med de lysforholdene nettopp veggen din blir utsatt for i løpet av døgnet.

Det finnes flere apper som kan hjelpe deg: Pek på veggen med mobilen, eller ta et bilde først, og ”mal” deretter på det. Da ser du den valgte fargen på veggen din. Det er ikke alltid perfekt ”malt”, men du får likevel en god fornemmelse av hvordan fargen tar seg ut.

Se fargen uten å male

I appen fra Nordsjö kan du skifte veggfarge akkurat så mange ganger du vil, uten å åpne et eneste malingsspann. Det gir deg en god fornemmelse av det ferdige resultatet.

Nesten perfekt

Kantene er ikke helt skarpe, og appen kan finne på for eksempel å male en sofapute også. Resultatet blir best hvis du tar et bilde først og deretter “maler” på det.

Det finnes flere malerapper.

Her har vi brukt “Visualizer” fra Nordsjö, som naturligvis er tilpasset nettopp Nordsjös veggmalinger. Appen fås i App Store (Apple) og Google Play (Android).

Passer fargene sammen?

Se på fargenes komplementærkontraster, det vil si fargenes diametrale motsetning - for eksempel gul/fiolett og rød/grønn. Disse fargene kler hverandre godt, til tross for deres markante forskjeller.

Du kan også velge å se på hvilke farger og nyanser som ligger tett opp mot hverandre, og deretter velge dette fargetemaet i et rom eller på tvers av flere rom.

Fargesirkelen viser deg hvilke farger som er komplementære - altså hverandres motsetninger.

Akkurat nå leser andre ...