Mal radiatoren enkelt med spraymaling

Spraymaler du radiatoren, slipper du unna penselstrøk og problemer med lange pensler der det er vanskelig å komme til. Sprayboksen gjør det nemlig mye enklere å fikse opp radiatoren.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
200 kroner

Intro

Når du skal male en radiator, er det bare ett fornuftig alternativ: Kjøp en boks primer og en boks radiatormaling som spray.Da slipper du å bakse med lange pensler, og sprayen etterlater ingen penselspor i malinga. Det eneste som kreves er at du dekker skikkelig til med plast.

Veiledning

01
Dekk godt til 3 Trinn

Forarbeidet er grundig vasking av radiatoren med grunnrens. Slip eventuelle rustflekker og malingsavskallinger med slipepapir, korn 150. Dekk til termostat og ventil samt gulv pluss minst en halv meter rundt radiatoren med papir eller tildekningsplast. Begynn med primer. Den sikrer at radiatormalinga sitter skikkelig.

1

Radiatoren skal vaskes skikkelig med grunnrens på alle flater og kanter som skal males. Er det skrammer og riper, skal du slipe grundig med slipepapir, korn 150. Spraymalinga kan ikke skjule skrammer og avskallinger.

2

Dekk til med plast og maskeringsteip. Dekk til termostat og rør som ikke skal spraymales. Steng termostaten.

VIKTIG! Radiatoren skal være helt kald før du kan begynne å spraymale.

3

Dekk til veggen bak og over radiatoren samt gulvet med plast, aviser eller som her solid papir. Alle skjøter mellom aviser/papir skal teipes med maskeringsteip. Spraymaling trenger inn i selv de minste sprekkene.

02
Klar, ferdig, gå! 4 Trinn

Primeren og selve radiatormalinga skal begge sprayes på, og metoden er den samme i begge tilfellene. Når du har påført primeren, skal den vanligvis herde i et døgn før du kan fortsette.

Når du spraymaler, er det viktig at det skjer i mange tynne strøk i stedet for få og tykke. Det siste vil nemlig få malinga til å renne, og da blir ikke resultatet så vakkert som ønskelig.

Heldigvis tørker både malinga og primeren svært fort, slik at du ikke trenger å vente mer enn 3-5 minutter mellom hvert strøk.

Sprayboksen skal være i konstant bevegelse, og du skal sørge for både å spraye opp og ned og fra side til side.

1

Radiatoren spraymales først med primer, deretter - når primeren er herdet - med radiator-spraymaling. Øverst i boksen må vanligvis en plastbit under dysa fjernes før den kan brukes. Knekk den av med en skrutrekker.

2

Sprayboksen med primer føres i rolige bevegelser fram og tilbake. Hold dysa ca. 25-30 cm fra radiatoren, og spray tynne strøk med tidsintervaller på 3-5 minutter til radiatoren er helt dekket med primer i et jevnt lag.

3

Begynn med å male baksiden på radiatoren når primeren har herdet. Hold dysa 25-30 cm fra radiatoren. Spray bare på så mye maling på radiatoren at malinga akkurat blir blank. Avslutt med de store flatene.

4

La spraymalinga tørke en times tid før tildekkingspapiret/avisene fjernes. La spraymalinga herde et døgn før du åpner termostaten igjen.

Materialer

  • Radiatorspray, hvit, blank, 400 ml boks
  • Primer Spray (antirust), 400 ml boks
  • Maledrakt og maske
  • Grunnrens, tildekningsplast, teip

Tidsforbruk

To timer over to dager fordi primeren skal tørke.

Pris

Cirka 200 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er enkelt å bruke maling på sprayboks. Dekk til skikkelig før du begynner.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler