Mal stua på et par dager

Nye farger gir nytt liv. Og du trenger ikke bruke flere uker på å male ei stue. Det kan klares på ei helg hvis du har planlagt det riktig. Les hvordan her.

I stedet for å bruke en pensel i hjørnet, kan du også bruke en såkalt hjørnerull.

Alt for ofte utsetter vi gjør det selv-oppgaver, fordi det virker som det er så mye jobb. Men med riktig planlegging blir nesten enhver jobb både mer oversiktlig og lettere. Du kan fint bruke en uke, eller mer, på å male stua. Men du kan også fint klare det på et par dager hvis du har tenkt deg godt om før du setter i gang. Når jobben begynner, skal du ikke bruke tid på å måtte reise til butikken for å kjøpe nye pensler og ruller, fordi de gamle er steinharde. Og fargen skal være kjøpt og prøvd, så du slipper en hastetur til malingsbutikken, fordi malingen likevel ikke så ut slik som du trodde. Følg anvisningene våre, så maler du fint ei stue på et par dager. God fornøyelse.

Dag 1

Kl. 08.00 Forbered rommet

Selv om det tar tid, lønner det seg å tømme rommet før du kaster deg over maling og maleutstyret.

Det er fristende bare å dra møblene litt ut fra veggene og sette i gang. Men som regel lønner det seg heller å tømme rommet helt. Dermed kan du komme til mye bedre, og arbeide mye mer effektivt. Hvis du skal ha ting til å henge samme sted på de nymalte veggene, kan du spare tid ved å flerne spiker og skruer, og deretter sette en tannstikker i hullene. Den flernes når du maler over hullet, og settes straks tilbake igjen. Da slipper du en masse oppmåling når du flytter tilbake til den nymalte stua.

Kl. 11.00 Tildekking av gulv, dører, lister og vinduer

Kombinasjonen av plast og gulvpapp gir en effektiv tildekking.

Det tar ikke særlig lang tid å dekke til rommet ordentlig, spesielt ikke hvis det er tomt. Vi anbefaler at du legger ut plast med gulvpapp oppå. Dekk hele gulvet, og teip over alle skjøter med 5 cm bred maskeringsteip så det blir liggende. Dermed er hele gulvet beskyttet mot malingssprut og mot riper i gulvet fra stiger og malingsspann.

Lister og treverk

Husk også å dekke til fotlister og annet treverk som du ikke ønsker å male. Malings-ruller spruter, og etterfølgende rensing er enkelt å unngå.

Fotlistene dekker du hele veien rundt med plast og maskeringsteip - eventuelt med ruller du får kjøpt ferdige til formålet. Når det gjelder dører og vinduer, er det enkleste å dekke til med plast, som du fester med en bred maskeringsteip.

Dekkfilt

Oppå pappen ruller du ut dekkf lt langs den veggen du skal male. Dekkflten suger til seg malingsdrypp så ef ektivt at det nesten ikke henger igjen noe på skoene dine hvis du tråkker i det rett etterpå. Det lille som henger på, blir fanget opp av gulvpappen.

Kl. 13.00 Sparkling eller helsparkling

Ofte er det tilstrekkelig å flekksparkle. Men hvis veggene er veldig medtatte, kan det være greit å vurdere helsparkling.

Før du maler, skal du gå over veggene grundig og sparkle alle småhull og sprekker. Bruk en bred stålsparkel til større ujevnheter, og en liten sparkel til småhullene. Ofte må du sparkle i to omganger for å få veggene helt glatte, men følger du dette malerrådet, kan du ofte klare deg med å sparkle bare én gang: Legg et tykt lag sparkelmasse i og oppå hullet, og “skjær det av” som en firkant med skarpe kanter. Når sparkelmassen er tørr, er det for det første lett å se hvor du har sparklet, samt lett å se når du har slipt ned - nemlig når det ikke er synlige kanter lenger.

Dag 2

Kl. 08.00 Sliping

Sliping og etterfølgende støvsuging er avgjørende for et godt resultat.

Slip veggene med slipepapir eller slipenett. Det er ingen god idé å sette en vanlig støvsuger på slipemaskinen, fordi det fine slipestøvet kan ødelegge støvsugeren din. Koble deg til en verkstedstøvsuger, eller enda bedre: lei deg en giraf sliper med støvsuger. Da sliper du hele rommet på en halvtime. Før du går videre, skal du tørke over veggene med en fuktig klut, slik at du får flernet slipestøv. Et støvkorn kan vokse opptil 20 ganger når det blir vått. Og det synes godt i malingen.

Kl. 10.00 Maling

Selve malejobben er faktisk den minste delen. Det store arbeidet ligger i forberedelsene.

Du kan fint male direkte på en helsparklet vegg, men den vil være litt sårbar.

Vi anbefaler at du setter opp glassf berfilt, og grunner filten med limgrunning mens limet stadig er vått.

For øvrig er fremgangsmåten den samme, uansett filt eller ikke filt.

Begynn med å male alle kanter med pensel eller hjørnerull, og fyll deretter malings-rullen godt med maling. Begynn cirka en rullebredde fra kanten med den første malingslengden, der du fører rullen fra tak til gulv, og deretter fordeler malingen ut til sidene. Du skal ikke presse på rullen, da det kan gi striper og for lite fargedekking. Kjør lett over veggen, og fortsett lengde for lengde, mens du hele tiden overlapper inn i den våte malingen ved siden av. Når veggen er malt og fortsatt våt, skal den “slettes”. Kjør rullen rolig hele veien fra tak til gulv, slik at alle kanter og overlappinger jevnes ut.

Kl. 17.00 Finish

Det andre malingsstrøket kan nesten alltid påføres raskere enn det første strøket.

Etter seks-sju timers tørketid kan du male veggene med strøk nummer to. Her trenger du ikke være like nøye med kantene.

Deretter er du ferdig, og kan flytte møblene tilbake. Vil du ha listene malt også, må du vente til veggmalingen er tørr.

Her er fremgangsmåten at du først vasker listene, slik at du ikke sliper skitt inn i treet. Slip deretter vekk ujevnheter, og slip de glatte flatene matte med fint slipepapir.

Deretter vasker du av igjen, slik at det ikke er igjen noe slipestøv.

Mal alt først med en dekkende grunning. Det viktigste er at du får et jevnt underlag for toppmalingen. Har du grunnet på rent tre, skal du slipe en gang til fordi treets fibre sannsynligvis har reist seg. Og dem skal du ikke prøve å dekke med maling. Det er simpelthen ikke mulig, hvis du da ikke vil male fryktelig mange strøk. Så slip en gang til, og spar deg for både tid og penger.

Viktig verktøy

Det viktigste når du investerer i maleverktøy, er å kjøpe skikkelig kvalitet. Billige malingsruller kan loe, og billige pensler har en kjedelig tendens til å miste hårene.

Tips
Hvis du trekker en tynn plastfolie over malingsspannet, slipper du å rengjøre det. Det er bare å fjerne plasten når spannet er tomt og du er ferdig med å male.

Malingsruller
Når malingen skal påføres større flater, er det ikke noe som slår malingsrullen. Rullen skal ha en god bredde, minst 30 cm, og du skal bruke et brett eller et rullespann som passer til rullen. Husk også å skafie et forlengerskaft til rullen. Da kan du nemlig stå på gulvet og male det meste. En gardintrapp vil bare være nødvendig på de stedene der du skal bruke pensel.

Fugepistol
Før du maler overgangen mellom vegg og tak, skal du gi hjørnet en smal akrylfuge, som du glatter ut så overgangen blir rund og jevn. Da unngår du mørke skygger. Det samme gjelder hvis du har satt opp filt, og skjøtt lengder i hjørnene: alltid en akrylfuge i hjørnet, da blir hjørnet jevnt og du slipper skygge.

Pensel
Her kan du for det meste klare deg med en 5-6 cm bred pensel med langt skaft og penselhodet knekt litt i forhold til skaftet (som en radiatorpensel). Denne penselen kan komme inn i hjørner og kroker, og har med sitt lange skaft en lenger rekkevidde enn en vanlig pensel.

Rensing av vegger

Du kan spare mye tid ved å bruke de riktige hjelpeverktøyene.

En tapetfjerner med damp er effektiv når det gamle tapetet skal fjernes.

Gammelt tapet kan fint males over, men er det mye struktur i det, slipper du ikke unna å fierne det før du maler.

Hvis du er heldig kan tapetet skrapes av med en såkalt tapetskrape. Det er en kraftig sparkel på et langt skaft. Men sitter tapetet fast, må du ha fatt i en dampdrevet tapetfierner som løsner de gamle lagene med tapet. Bløt opp, skrap ned og fortsett til alle veggene er helt fri for alt tapet.

Også de helt små stumpene skal fiernes, for de synes når du har malt. Bruk eventuelt en kraftig lampe til å lyse over langs veggen; da ser du enkelt om det er ujevnheter.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Maler