7 tips til et bedre resultat når du maler

Malejobben går raskere, holder lenger, kliner mindre og resultatet blir penere... Følg disse 7 tipsene, og bli en bedre maler!

1. Mal deg til 20 prosent mer lys

Trenger du mer lys i stuen, kan det ordnes med hjelp av maling. Hvis du maler karmer, sprosser og utforinger med blank, hvit maling, reflekteres lyset mest mulig. Vil du ha vinduene til å se større ut, kan du male en hvit ramme rundt vinduet.

Malertips tremaling Gjør Det Selv

Hvite sprosser og blanke utforinger reflektererlyset. Mal 10 cm ut på veggen rundt vinduet.

2. 15 grader er perfekt

Når du maler innendørs er det en fordelå holde en relativt lav temperatur. De fleste maler ved vanlig romstemperatur – det vil si omkring 20-22 grader. Men hvis du slår av (eller skrur ned) varmen, og holder en temperatur på cirka 15 grader, flyter malingen penere sammen.

LES OGSÅ: Slik unngår du disse 3 klassiske malefeilene

3. Lynrask maskering

Maskering med maskeringsteip er effektivt – og tidkrevende. Når du skal male gulvlister finnes det faktisk en enklere løsning. Bruk tynn papp eller et tykt papir, og flytt det med rundt, slik at det hele tiden er under penselen.

4. Mal listene først

Når du skal male vegger, fotlister og lister rundt dører og vinduer, er det ofte enklest å male listene først. Det er nemlig lettere å dekke de glatte listene med maskeringsteip, enn det er å dekke veggene. Det er også enklere å fjerne teipen fra blank maling uten at malingen følger med.

GUIDE: Mal bedre enn en proff

5. Bruk penselen før du ruller på malingen

Skal du male en hel vegg med rull, så får du det peneste resultatet hvis du først maskerer, og deretter maler langs alle kanter med en bred pensel. Avslutt med å rulle over penselstrøkene med en liten malerull, før du setter i gang med resten av veggen.

Malertips male kanter Gjør Det Selv
  1. Først males kantene med en bred, flat pensel. Begynn over dører og vinduer før du maler langs omramminger, lister og rundt kontakter. Mal så bredt som mulig, minimum 10 cm.
Malertips tremaling Gjør Det Selv
  1. Rull etter med en liten rull. Det sikrer samme lysreflekser som resten av den rullemalte veggen. Rull så tett på kantene som mulig. Etterpå maler du minst to strøk med den brede rullen.

TEST KUNNSKAPENE: Feil & fakta om maling

6. Forlengerskaftet gir oversikt over arbeidet

Sett rullen på et langt skaft når taket skal males. Hvis du rekker opp til taket fra gulvet, sparer du ikke bare beina dine for mange turer opp og ned stigen.

Det lange skaftet gir også god avstand til taket. Det gjør at du får god oversikt over hvor langt du er kommet. Du kan også rulle lengre strekk om gangen, og dermed oppnå et penere resultat. Til gjengjeld må du sette ned farten.

7. Filt suger opp malingsflekker

Når gulvet skal avdekkes, har malerne en klar favoritt: avdekningsfilt. Det er enkelt å legge, og det suger raskt opp malingssøl. Alternativet er den litt billigere gulvpappen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler